05:40 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Αμερικανικές εκλογές (103)
0 51
Βρείτε μας

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει καλά και ξεπεράσει τον κορονοϊό, τότε μπορεί και να αποδειχθεί ότι όλο αυτό που του συνέβη ίσως ήταν το καλύτερο πράγμα, την πιο κατάλληλη στιγμή που θα μπορούσε να του συμβεί.

Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, η οποία σίγουρα θα παραμείνει στην ιστορία λόγω του χαοτικού και απρόβλεπτου χαρακτήρα της, έγινε ακόμη λιγότερο προβλέψιμη λόγω του ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Οι απόψεις των ειδικών διαφέρουν: Κάποιοι θεωρούν ότι ο κορονοϊός, ακόμη και αν δεν θα αφαιρέσει τη ζωή του Προέδρου των ΗΠΑ, θα τερματίσει τις πιθανότητες της επανεκλογής του, ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι είναι βέβαιοι ότι η ασθένεια θα βελτιώσει σοβαρά τις πιθανότητές του στις εκλογές.

Υπάρχει όμως και ακόμη ένα σενάριο που δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανένα από τα μέρη της αμερικανικής πολιτικής σύγκρουσης: Εάν ο Τραμπ γίνει άλλο ένα θύμα του κορονοϊού ή έχει δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα καθήοντά του όταν θα φτάσει η στιγμή των εκλογών, το αμερικανικό εκλογικό και πολιτικό σύστημα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια κρίση για την οποία σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένο.

Εάν κανείς εξετάσει τα πράγματα κυνικά και άκρως ρεαλιστικά, θα διαπιστώσει ότι στην περίπτωση του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ, υπάρχουν δύο παράγοντες που μειώνουν τις πιθανότητες επιβίωσής του: τα 74 έτη του –όπως είναι γνωστό, ο κίνδυνος θνησιμότητας από κορονοϊό αυξάνεται στους ασθενείς προχωρημένης ηλικίας– και το υπερβολικό βάρος.

Ένας επιπλέον αρνητικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές του –ο οποίος, βεβαίως, δεν έχει μελετηθεί ακόμη– είναι το άγχος που βιώνει ο ηγέτης των ΗΠΑ.

Από την άλλη βέβαια, ο Τραμπ έχει στη διάθεσή του τους καλύτερους γιατρούς της χώρας και την πρόσβαση στα καλύτερα –και ίσως ακόμη και υπό δοκιμή– φάρμακα. Σε περίπτωση που ο Τραμπ πεθάνει ή καταστεί ανίκανος να βγάλει εις πέρας την προεκλογική μάχη, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα πρέπει να ορίσει έναν άλλο υποψήφιο για τις Αμερικανικές εκλογές, γεγονός που θα προκαλέσει δυσκολίες καθώς δεν θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία των προκριματικών εκλογών και του ντιμπέιτ εντός του κόμματος, αλλά η επιλογή θα γίνει με απόφαση της διοικητικής επιτροπής του κόμματος. Συνεπώς ήδη προβληματίζει το ότι μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν υπάρχουν πολιτικά «αστέρια» «στον πάγκο» που έχουν τις ικανότητες και τη δημοτικότητα του Τραμπ.

Σε περίπτωση δε θανάτου του Αμερικανού Προέδρου, ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μπορεί να θεωρηθεί υποψήφιος για τη διαδοχή καθώς αναγνωρίζεται η υπηρεσία του ως «πιστός οπλοφόρος» του Τραμπ, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικός στην προεδρία.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Ντεν Πίλντες, «οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει όχι μόνο να ορίσουν επειγόντως έναν νέο υποψήφιο, αλλά και να καταφέρουν να τον συμπεριλάβουν στα δελτία της κάθε Πολιτείας. Ωστόσο, η δυσκολία έγκειται στο ότι σε κάποιες Πολιτείες οι ημερομηνίες προθεσμίας υποβολής υποψηφίων κάθε κόμματος διαφέρουν».

Επιπλέον, λόγω του ότι εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει ψηφοδέλτια μέσω ταχυδρομείου και σε πολλές Πολιτείες έχουν ήδη ξεκινήσει πρόωρες εκλογές, που λόγω της επιδημίας έχουν πάρει τεράστια έκταση, θα είναι αρκετά δύσκολο να οργανωθεί η διαδικασία με τέτοιο τρόπο ώστε η αντικατάσταση του υποψηφίου να γίνει χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για τους Ρεπουμπλικάνους. Βέβαια, το Κογκρέσο μπορεί να αποφασίσει να αναβάλει τις εκλογές, αλλά για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να συμφωνήσει η πλειοψηφία του Κογκρέσου, πράγμα που φαντάζει απίθανο, δεδομένου των αμοιβαίων αρνητικών συναισθημάτων που έχουν σήμερα οι αντίπαλες παρατάξεις της αμερικανικής πολιτικής ελίτ. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, σε περίπτωση νίκης του Τζο Μπάιντεν, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων θα θεωρήσει ότι κέρδισε τις εκλογές με τον πιο ανέντιμο τρόπο, ενώ όλο αυτό θα δημιουργήσει δυσπιστία απέναντι στους αμερικανικούς θεσμούς και θα αυξήσει τον κίνδυνο των διαμαρτυριών και της πολιτικής βίας.

Εάν ο Τραμπ αναρρώσει από τον κορονοϊό, τότε στο μέλλον μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτή η ασθένεια ίσως ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να του συμβεί, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής του εκστρατείας. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά υπάρχει ήδη προηγούμενο: όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και νοσηλεύτηκε –και αυτό έγινε ύστερα από τα όχι πολύ επιτυχημένα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο–, η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Μάθιου Φλίντερς, στην περίπτωση του Βρετανού πρωθυπουργού η «απότομη άνοδος της υποστήριξής του» (κατά 6%) δεν διήρκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Τραμπ δεν χρειάζεται να έχει υποστήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς εάν επιβιώσει, το αποκορύφωμα της δημοτικότητάς του θα σημαδέψει ακριβώς την περίοδο των εκλογών, οπότε θα είναι μια ιδανική ευκαιρία γι' αυτόν. Η ιδιαίτερη αμερικανική κουλτούρα λατρεύει τις ιστορίες μοναχικών ηρώων οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και νικούν ισχυρούς εχθρούς. Η εικόνα του Προέδρου των ΗΠΑ ο οποίος μόνος του, χωρίς καμία βοήθεια, περπατούσε προς το ελικόπτερο για να πάει στο νοσοκομείο, αποτελεί μια ισχυρή προεκλογική διαφήμιση, τουλάχιστον για το αμερικανικό κοινό. Το βίντεο από το νοσοκομείο με τον χλωμό αλλά αποφασισμένο Τραμπ, ο οποίος φορώντας ένα κοστούμι κάθεται σε ένα γραφείο και εργάζεται είναι επίσης μια εντυπωσιακή οπτική εικόνα, που έρχεται σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ουσιαστικά δεν βγαίνει από το σπίτι του.

Ο γνωστός πολιτικός σχολιαστής, σατιρικός, ψυχολόγος και μπλόγκερ, Σκοτ Άνταμς, περιέγραψε αυτό το φαινόμενο με όρους πιο κατανοητούς για τους Αμερικανούς.

«Η ιστορία για το πώς ο Τραμπ μολύνθηκε από τον κορονοϊό, θα μπορούσε να μετατραπεί στην ιστορία του Πίτερ Πάρκερ, ο οποίος δέχτηκε τσίμπημα από μια ραδιενεργή αράχνη. Μπορεί να ακούγεται άσχημο, να θυμάστε όμως ότι σήμερα είναι ο υποψήφιος που συμπονούν περισσότερο από όλους εξαιτίας του κινδύνου, είτε το επεδίωκε είτε όχι».

Ο καθηγητής δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και υποστηρικτής των Δημοκρατικών, Τζέι Ρόζεν, αναφέρει: «Πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη να έχουν όφελος από όλο αυτό. Εδώ βρίσκεται η νίκη. Καταλαβαίνετε; Η COVID-19 δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα. Ο Πρόεδρος φύσηξε τη μύτη του και τον νίκησε σε μερικές μέρες. Αφού δεν ισχύει το σενάριο του Πίτερ Πάρκερ, ψάχνουν ένα άλλο».

Η εξέλιξη των γεγονότων περιγράφεται σωστά στο σενάριο αυτό, οπότε αν ο Τραμπ αναρρώσει, αυτό θα είναι και το πολιτικό μήνυμα που θα προωθήσουν οι πολιτικοί του σύμβουλοι. Μπορεί να αποδειχθεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο νικητής της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας καθορίζεται με κάποιον τρόπο όχι από τους ψηφοφόρους, αλλά από τους ιούς που βρίσκονται στον οργανισμό του σημερινού Προέδρου και από τους γιατρούς που προσπαθούν να τον σώσουν από την ασθένεια. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ιδέες της Δημοκρατίας, όμως το 2020 είναι το έτος απαλλαγής από πολλές ψευδαισθήσεις, μεταξύ άλλων και των πολιτικών.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Αμερικανικές εκλογές (103)
Tags:
αμερικανικές εκλογές 2020, αμερικανικές εκλογές, κορονοϊός, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK