07:13 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Η Ρωσία δεν είπε ποτέ ότι έχει στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία. Διαφωνεί με την Άγκυρα και το Μπακού ότι δεν υπάρχει πολιτική λύση στο Καραμπάχ. Αν επιμένουν, συνέστησε στους δυο να μιλήσουν και με τον υπουργό άμυνας... Σοϊγκού!!!

Στη Ρωσία υπάρχει μια λαϊκή ρήση που λέει: Ο Ρώσος αργεί να ζέψει το κάρο, αλλά όταν ξεκινήσει, δεν σταματάει εύκολα...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσπαθεί να πείσει τους εκάστοτε συνομιλητές του ότι η χώρα του επιμένει στην επίλυση κάθε θέματος στη βάση του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. 

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα διαφωνεί κάθετα με τη θέση που δημοσιοποίησε η Άγκυρα και εξέφρασε ο Αζέρος Πρόεδρος, Αλίεφ, ότι στο Καραμπάχ υπάρχει μόνο στρατιωτική λύση. 

«Εμείς», λέει ο Λαβρόφ, «εμμένουμε στη θέση ότι όχι μόνο υπάρχει ειρηνική λύση, αλλά και ότι αυτή πρέπει να αποτελεί μονόδρομο». Και για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, συμπλήρωσε πως η Ρωσία δεν είπε ποτέ ότι έχει στρατηγική συμμαχία με την Άγκυρα, παρά μόνο εταιρικές σχέσεις σε μια σειρά τομέων... 

Το πολιτικό-διπλωματικό δίδυμο της ρωσικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος Πούτιν και ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, δουλεύουν με επιμονή και προώθησαν την πρόταση της εκεχειρίας που αποδέχτηκαν πάραυτα να συζητήσουν και να συμφωνήσουν και το Μπακού και το Ερεβάν. Πίσω από αυτή υπάρχει ουσιαστική συνέχεια που, επίσης, συμφώνησαν να ακολουθήσουν οι δύο αντιμαχόμενοι: η προώθηση της πολιτικής διευθέτησης. Όπως εξηγεί ο Λαβρόφ, το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή απελευθέρωση περιοχών γύρω από το Καραμπάχ με τήρηση των εγγυήσεων ασφαλείας του μέχρι να συμφωνηθεί το τελικό στάτους κβο και βέβαια η διατήρηση των σχέσεων και επαφών ανάμεσα στην Αρμενία και το Καραμπάχ.

Καραμπάχ: Απόρροια της διάλυσης της ΕΣΣΔ

Για όσους δεν γνωρίζουν, θυμίζω ότι το αυτόνομο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι περιοχή-θύλακας μέσα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν που δεν συνορεύει με την Αρμενία! Κήρυξε την ανεξαρτησία του και το 1992 την κέρδισε μέσα από πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο, δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα από καμία άλλη χώρα ούτε και από την Αρμενία... Φυσικά κατοικείται από Αρμένιους και αποτελεί διαχρονικά αρμένικη γη που στα πρώτα στάδια της σοβιετικής εξουσίας δόθηκε διοικητικά στο... Αζερμπαϊτζάν. Η διάλυση της ΕΣΣΔ ανάδειξε με οξύτητα αυτό και σειρά άλλων ανάλογων προβλημάτων που με την κατάλληλη υποδαύλιση σήμερα αποτελούν πηγές συνοριακής έντασης και «πονοκέφαλο» για τη Ρωσία! 

Ως εκ τούτου η Μόσχα είναι η μοναδική μεγάλη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή που έχει λόγο και πυγμή να αποτρέψει τέτοιου είδους εντάσεις, πόσο δε αιματηρές...

Η Μόσχα, λοιπόν, δεν έχει σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας με την Άγκυρα, έχει όμως τέτοιες και με τις δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ειδικά με την Αρμενία η οποία είναι μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Άμυνας, ενός αμυντικού συμφώνου στο οποίο μετέχουν οι Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζία και Αρμενία. Στο έδαφός της υπάρχει η μοναδική ρωσική στρατιωτική βάση εκτός Ρωσίας (μέχρι το 2015 όποτε επανεμφανίστηκαν οι δυο βάσεις στη Συρία). Η βάση αυτή είναι ο «φάρος» σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, κυρίως η εγγύηση ασφάλειας της Αρμενίας. 

Αλλά και το Αζερμπαϊτζάν είναι μέλος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (όπως και η Αρμενία), έχει στενές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά τα μεγάλα ανοίγματα προς την Τουρκία...

Στη Μόσχα υπάρχει η κατανόηση ότι η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό της τον «μικρότερο αδελφό», το Μπακού. Το τελευταίο διάστημα έκανε ό,τι μπορούσε να το στρέψει προς στρατιωτική λύση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στόχος είναι η διείσδυση της Τουρκίας στον Καύκασο και την περιοχή της Κασπίας. Και αυτό αποτελεί πλέον πρόβλημα όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και τον άλλο μεγάλο «παίκτη» της περιοχής, το Ιράν. Τους δυο «συνοδοιπόρους» της Άγκυρας στη Συρία! 

Επί του πρακτέου: Η πρώτη «ξαφνική» επίθεση στο Καραμπάχ, στις 27 Σεπτεμβρίου, δεν έφερε το ζητούμενο αποτέλεσμα, οι Αρμένιοι όχι μόνο αντιστάθηκαν ηρωικά, αλλά επέφεραν και σοβαρές απώλειες στον εχθρό. Η τουρκική βοήθεια, αν και στα λόγια διαψεύδεται, ωστόσο υπήρξε σε δύο τομείς: 

  1. Με προσφορά στρατιωτικού υλικού και πιθανό εκπαιδευμένων χειριστών. Αρχές Σεπτεμβρίου στο Αζερμπαϊτζάν έγιναν κοινά αζεροτουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια και κάποιο από το στρατιωτικό υλικό που μεταφέρθηκε για τις ανάγκες των γυμνασίων, φαίνεται ότι... καθυστέρησε να επιστρέψει πίσω! 
  2. Με μετακίνηση εκεί εκατοντάδων μισθοφόρων από το Ιντλίμπ. Τώρα, Μπακού και Άγκυρα αρνούνται ότι υπήρξε ενίσχυση του μετώπου με μισθοφόρους από αυτούς που η Άγκυρα χρησιμοποιεί και στην ανεξέλεγκτη από τον συριακό στρατό περιοχή του Ιντλίμπ, και στη Λιβύη και να τώρα στο Καραμπάχ! Το επιβεβαίωσε και η ρωσική αντικατασκοπεία αλλά και ρεπορτάζ ρωσικών και δυτικών μέσων ενημέρωσης που βγήκαν από το μέτωπο. Στα ρωσικά ΜΜΕ είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ με ένοπλους που μιλούσαν... αραβικά, που δεν γνώριζαν την περιοχή και αναζητούσαν να καταλάβουν πού βρίσκονται, με ένοπλες ομάδες που είχαν τεράστιες απώλειες και κάποιοι αβοήθητοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το πεδίο των μαχών...

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η Μόσχα επιμένει να παίζει το χαρτί της εκεχειρίας και στη συνέχεια της πολιτικής διευθέτησης. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο ο Αζέρος Πρόεδρος Αλίεφ θα αφήσει κάποια πόρτα ανοικτή για πισωγύρισμα στην πολιτική διευθέτηση ή θα παραμείνει εγκλωβισμένος στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν. 

Προς το τέλος των δηλώσεών του, ο Λαβρόφ θύμισε στις δυο πλευρές ότι καλό θα ήταν να συνομιλήσουν και με τον συνάδελφό του, υπουργό άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού! Το βράδυ της ίδιας μέρας η Άγκυρα κατανοώντας ότι το ρωσικό μενού μπορεί να κρύβει... εκπλήξεις, όχι, δεν πήρε τον Σοϊγκού για να μάθει. Ο Ερντογάν τηλεφώνησε ο ίδιος στον... Πούτιν! Και εκείνος αφού άκουσε από τον συνομιλητή του να λέει ότι «δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα περί μισθοφόρων...», εξέφρασε ακριβώς τις «ανησυχίες του για τη συμμετοχή μισθοφόρων στο Καραμπάχ από την περιοχή της Μέσης Ανατολής»! Προφανώς άφησε για την επόμενη τηλεφωνική συνομιλία τους τη συγκεκριμενοποίηση από πού, πόσοι και πώς μεταφέρθηκαν εκεί! Και πόσοι από αυτούς έμειναν να κείτονται εκεί για πάντα...

Ο Ερντογάν, πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, φαίνεται να συμφώνησε στα λόγια με τον Πούτιν για δραστηριοποίηση «της πολιτικής διαδικασίας στο Καραμπάχ». Αυτός που ωθούσε τον Αλίεφ σε στρατιωτική λύση. Προφανώς ο Πούτιν θα του έδειξε ότι ξέρει ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο των μαχών και μάλλον τον... έπεισε να κάνει στροφή! 

Και ο Λαβρόφ επιμένει να τρέφει ελπίδες ότι η κατάσταση στο Καραμπάχ θα αλλάξει. Ανέφερε όμως, τον... Σοϊγκού, για παν ενδεχόμενο!!!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK