05:27 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (109)
0 41
Βρείτε μας

Πού να το φανταζόταν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος όταν την 1η Αυγούστου 1960 έστελνε επιστολή στον Σοβιετικό Πρόεδρο Μπρέζνιεφ ενημερώνοντάς τον για την απόκτηση της ανεξαρτησίας και ζητώντας τη συμβολή της μεγάλης χώρας στην κρατικής της ανόρθωση, ότι ο απόγονός του, σημερινός αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θα κατάφερνε πισώπλατη μαχαιριά στη ρωσική ορθοδοξία!

Πράγματι, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στις 24 Οκτωβρίου, εντελώς αναπάντεχα και χωρίς καμία ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου, μνημόνευσε τον σχισματικό προκαθήμενο της ουκρανικής εκκλησίας, Επιφάνιο... Με τον τρόπο αυτό συντάχθηκε ανοικτά με την απόφαση του Βαρθολομαίου αν και επί δύο χρόνια επέμεινε να κρατά μια, φαινομενικά τουλάχιστον, ουδέτερη στάση στο ζήτημα αυτό.

Ο Χρυσόστομος ΙΙ προχώρησε σε αυτή την πράξη όχι μόνο χωρίς να ενημερώσει τη Σύνοδο της εκκλησίας του, αλλά και σε αντίθεση με τις προτροπές αυτής, εξηγεί ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του ρωσικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Ιλαρίων. Ο αρχιεπίσκοπος βιάστηκε (ή προφανώς του άσκησαν πιέσεις), και πήρε μια ετσιθελική απόφαση να μνημονεύσει στη θεία λειτουργία τον επικεφαλής των σχισματικών της Ουκρανίας, λέει...

Στη Μόσχα γνώστες των εκκλησιαστικών θεμάτων θυμίζουν ότι η εν πολλοίς ξαφνική ακόμα και για τον κυπριακό κλήρο, μνημόνευση του Ουκρανού σχισματικού, ήρθε λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Λαβρόφ. Επίσκεψη που θεωρήθηκε ότι είχε το στοιχείο στήριξης στην πολιτική της Λευκωσίας τη στιγμή που βάλλεται με σκληρό τρόπο από τις άνομες τουρκικές επιδιώξεις. Και, δυο μέρες πριν ο Λαβρόφ επισκεφθεί την Αθήνα

Πολιτικοί αναλυτές που γνωρίζουν σε βάθος τα εκκλησιαστικά αναζητούν τις αιτίες που ώθησαν τον καταπονημένο από σοβαρά προβλήματα υγείας, αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, σε αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση. 

  • Θεωρείται πολύ πιθανό να υπέκυψε τελικά στις επίμονες πιέσεις τόσο του Βαρθολομαίου όσο και της εκκλησίας της Βόρειας Αμερικής.
  • Όσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά της κυπριακής αρχιεπισκοπής δεν αποκλείουν η κίνηση να έγινε για να εξουδετερώσει τους «μνηστήρες» του αρχιεπισκοπικού θρόνου που δεν είναι αρεστοί στον απερχόμενο Χρυσόστομο, στις ερχόμενες εκλογές. Ως τέτοιοι θεωρούνται οι μητροπολίτες που λέγεται ότι έχουν... φιλορωσική προσέγγιση!
  • Υπάρχει και μια θέση που θέλει τον Χρυσόστομο να δρα με αυτόν τον τρόπο ως αντίδραση προς τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία η οποία, τάχα, δεν αντέδρασε σθεναρά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!
  • Επίσης, δεν αποκλείεται την απόφαση αυτή ο κύκλος του Χρυσόστομου να τη δικαιολογήσει ως... αντίδραση για τις «στενές σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα» που δεν είναι υπέρ των κυπριακών συμφερόντων! Τι και αν η Μόσχα έχει δώσει επανειλημμένα διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου! 

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή έρχεται σε απόλυτη αρμονία με τις αμερικανικές θέσεις για τα θέματα της διεθνούς ορθοδοξίας. Μια θέση που φαντάζει «δημοκρατική» για κάποιες χώρες οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων αποτελούν «βαποράκια» της αμερικανικής πολιτικής σε αυτές, (Ουκρανία, Μαυροβούνιο), αποτελεί δε μια τέλεια αποδυνάμωση της ορθοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο! 

Μα, και το θέμα του κυπριακού; Δεν το σκέφθηκε; Θα αναρωτηθεί κανείς. Η Ρωσία έχει εδώ και 46 χρόνια μια σταθερή θέση υπέρ της λύσης του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ... 

Αναλυτές στη Λευκωσία εξηγούν ότι «το κυπριακό ούτε καν τον ενδιαφέρει στην κατάσταση που βρίσκεται»! Άλλωστε υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα της κυπριακής πολιτικής ελίτ που θεωρεί τις αμερικανικές προσεγγίσεις για τη λύση του κυπριακού πιο ελκυστικές από τη σταθερή υποστήριξη αλλά χωρίς προοπτικές, ρωσική θέση, όπως λένε! 

Αν είναι έτσι, τότε μήπως κάνει λάθος ο εκ των κορυφαίων Ρώσων διπλωματών που υπηρέτησε παλιότερα στη Λευκωσία και γνωρίζει άριστα το θέμα, ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, όταν πρόσφατα δήλωνε: είδα τα αποτελέσματα των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και έγινα ακόμα πιο απαισιόδοξος για τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού; 

Τώρα, η απρόσμενη κίνηση Χρυσοστόμου, που εξοργίζει τη Μόσχα πόση αισιοδοξία προσθέτει σε μια επίλυση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας; 

Να μην μπερδεύουμε τα εκκλησιαστικά με τα γεωπολιτικά θα ισχυριζόταν κάποιος. Μα η ίδια η πρακτική των τελευταίων χρόνων είναι εκείνη που πιστοποιεί ότι το εκκλησιαστικό έχει εργαλειοποιηθεί από τους Αμερικανούς μετατρεπόμενο σε μοχλό πίεσης για γεωπολιτικές ανατροπές! 

Πριν από έναν χρόνο γίναμε θεατές στη θλιβερή εικόνα του Αμερικανού ΥΠΕΞ να επισκέπτεται τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, και αμέσως μετά να γίνεται η αναγνώριση της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας. Τώρα με το Χρυσόστομο ούτε καν χρειάστηκε παρέμβαση... Πομπέο! Τα κατάφεραν οι... παρακάτω! Θεός... φυλάξει!!!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (109)
Tags:
αυτοκεφαλία, αυτοκέφαλο, Εκκλησία, Κύπρος, Ελλάδα, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK