09:01 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Πως έλεγε εκείνος ο στίχος με την αείμνηστη Βίκυ Μοσχολιού: Δεν είμαστε στην ίδια τη συχνότητα, δεν είμαστε στον ίδιο το σταθμό... Έχουμε όμως «φανατικό» υποστηρικτή μας τον βερμπαλιστή... αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα!

Από τα σύννεφα έπεσαν αρκετοί από εκείνους που γοητευμένοι από τις «σειρήνες» του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, «ξεχάστηκαν» όσον αφορά τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις της χώρας του για θέματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και ήρθε τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για να ανάψει φωτιές στην ελληνική διπλωματία, αλλά και να αναγκάσει κυρίαρχα ΜΜΕ να κάνουν... πιρουέτες! 

Έχουν σημασία ακόμα και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην έκθεση:

Η Ελλάδα διεκδικεί (!) εναέριο χώρο μέχρι 10 ναυτικά μίλια... ενώ έχει χωρικά ύδατα έως έξι ναυτικά μίλια... Έτσι λοιπόν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο ως τα έξι ναυτικά μίλια, άρα «δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου»!  

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αμερικανική έκθεση, την οποία επεξεργάστηκαν και ενέκριναν οι αντίστοιχες επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας Βουλής και Γερουσίας από τις αρχές του 2020, πιστοποιεί την διαχρονική προσέγγιση της Ουάσιγκτον επί του θέματος. Μια θέση με την οποία οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες γνωρίζουν γιατί έρχονται αντιμέτωποι στις εκάστοτε αιτιάσεις τους για τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Στο ΝΑΤΟ απαντούν καθησυχαστικά και μέσα στο πνεύμα το οποίο σκιαγραφεί η αμερικανική έκθεση: Υπάρχει απουσία συνοριακής οριοθέτησης, άρα «δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα σε ότι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του εναέριου χώρου στις περιοχές αυτές κάνοντας έτσι αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων». 

Για να γίνει πιο κατανοητό, όταν η Αθήνα θέτει το θέμα των 1000-1200 παραβιάσεων το χρόνο του εναέριου χώρου της από τα τουρκικά αεροσκάφη, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων και μέσα στα όρια των έξι μιλίων, οι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ αρνούνται την καταγραφή με το αιτιολογικό της προαναφερόμενης προσέγγισης. Ίδια προσέγγιση και στην προσπάθεια δημιουργίας από την Άγκυρα, «γκρίζων ζωνών» και στην απαίτηση αποστρατικοποίησης νησιών, όπως η Ρόδος. 

Η έκθεση λοιπόν δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αίθρια», απλά τώρα πήρε δημοσιότητα και έπιασε «απροετοίμαστους» εκείνους που έπεσαν θύματα της σειρήνας των αμερικανών αξιωματούχων και του... συντονιστή της ορχήστρας, πρέσβη στην Αθήνα, και πίστεψαν στις άπειρες διαβεβαιώσεις ότι « η Ουάσιγκτον είναι στο πλευρό της Ελλάδας». Πιο προσεκτικοί αναλυτές και γνώστες της... διπλωματικής διαλέκτου διαβάζοντας τη συγκεκριμένη έκθεση κατανοούν ότι ουσιαστικά υιοθετεί πλήρως τις τουρκικές προσεγγίσεις όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας! 

Οι γνώστες των διπλωματικών κατανοούν επίσης ότι στη διαμόρφωση μιας έκθεσης για ένα συγκεκριμένο θέμα σε μια περιοχή του κόσμου σημαντικό ρόλο παίζουν οι σχετικές εισηγήσεις της διπλωματικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη συγκεκριμένη χώρα. Τίθεται, λοιπόν, ένα σημαντικό ερώτημα προς τον «φανατικό φιλέλληνα», πρέσβη, Πάιατ. Να υποθέσουμε ότι και με δικές του εισηγήσεις πιστοποιήθηκαν τα αναφερόμενα στην έκθεση; 

 Πλειάδα Ουκρανών αναλυτών και δημοσιογράφων αναγνωρίζει σήμερα ότι ο Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κιέβο πριν και μετά την πολυαίμακτη συνταγματική ανατροπή του 2014, «τάιζε» την ενημερωτική πιάτσα με άφθονο χορτάρι περί σθεναρής υποστήριξης της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας...  

Στην Ελλάδα έχουμε γίνει μάρτυρες της θέσης ότι με την Τουρκία πρέπει να τα βρούμε (άσχετα με ποιο κόστος), διότι «αν υπάρξει τυχόν κλιμάκωση, εκείνοι που θα έχουν να κερδίσουν είναι οι... Ρώσοι»! Μια φράση που επανέλαβε ο Μάικλ Πομπέο κατά της επίσκεψη του τόσο τη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα! 

Και κάποιοι αναλυτές στην Αθήνα έδιναν «πανηγυρικά» ρεπορτάζ και υπερτόνιζαν το θέμα ότι η επίσκεψη Πομπέο στις δυο πρωτεύουσες δεν συνοδεύτηκε από συνέχιση της επίσκεψης στην Άγκυρα! Λες και αυτό αποτελούσε κάποιο στρατηγικής σημασίας ζήτημα. 

Η δημοσίευση της έκθεσης θορύβησε, όπως φαίνεται, την Αθήνα. Έτσι εξηγούνται και «διαρροές» από διπλωματικές πηγές ότι τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας «είναι καθορισμένα και δεν επιδέχονται οποιαδήποτε αμφισβήτηση». 
Μόνο που κανένας Έλληνας αξιωματούχος, μέσου ή ανώτερου βεληνεκούς δεν τόλμησε ποτέ να κάνει διορθωτική δήλωση για τις επίμονες και διπλωματικά άκομψες αμερικανικές αιτιάσεις περί ρωσικού επεκτατισμού και περί κέρδους της Ρωσίας από μια πιθανή ελληνο-τουρκική κλιμάκωση. 

Μήπως πίσω από αυτού του είδους τις μεγαλοστομίες κρύβεται αυτό που η έκθεση έφερε στη δημοσιότητα; Ότι στο θέμα της ελληνοτουρκικής κρίσης κερδισμένος από την αμερικανική προσέγγιση δεν είναι ο... Πούτιν αλλά Ερντογάν; 

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων θα ήταν άραγε... πρόκληση να ξαναθυμίσω τη θέση που εξέφρασε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τα δικαίωμα της Ελλάδας να έχει χωρικά ύδατα όχι μόνο στα έξι αλλά στα 12 μιλά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας; Είναι και θέμα μελέτης και σύγκρισης...

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Tags:
ΗΠΑ, Τουρκία, Ελλάδα, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK