22:45 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να εμβολιάσουν έγκαιρα τον πληθυσμό τους βρίσκονται αρκετές από τις χώρες στις οποίες έχουν επιβάλλει κυρώσεις οι ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος διακηρύσσει συχνά ότι εξαιρεί τα φάρμακα και τον ιατρικό εξοπλισμό από την απαγόρευση εισαγωγών, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μετατρέπουν συνειδητά την αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα πανίσχυρο όπλο εναντίων των γεωπολιτικών αντιπάλων τους.

Για την ακρίβεια η δήλωση ότι δεν μπλοκάρουν προμήθειες από τις οποίες εξαρτώνται άμεσα ανθρώπινες ζωές αποτελεί τη μισή αλήθεια καθώς οι χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς αποκλεισμού μπορούν θεωρητικά να εισάγουν φάρμακα αλλά δεν μπορούν να «εξάγουν» τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά τους. 

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι και πάλι το Ιράν, το οποίο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων δεν έχει πρόσβαση σε καμία στις βασικότερες λειτουργίες του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως εξηγούσε προ ημερών το Associated Press, η χώρα θα πρέπει κυριολεκτικά να στείλει χρήματα με αεροπλάνα στη Γενεύη προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια από το διεθνές πρόγραμμα COVAX, που πραγματοποιεί τη διανομή εμβολίων στις συμμετέχοντες χώρες για λογαριασμό του ΠΟΥ. Ο λόγος είναι ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες αλλά ακόμη και μεταφορικές εταιρείες αρνούνται να συνεργαστούν με τη χώρα, φοβούμενες ότι μπορεί να παραβιάσουν το δαιδαλώδες σύστημα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως η καταγγέλλει η οργάνωση Human Rights Watch, τράπεζες στη Νότια Κορέα οι οποίες διατηρούν ιρανικά κεφάλαια, τα οποία έχουν «παγώσει» λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, αρνούνταν να εγγυηθούν τη μεταφορά κεφαλαίων προς το COVAX φοβούμενες ότι τα χρήματα θα δεσμεύονταν από τις ΗΠΑ.

Προκειμένου δηλαδή να επιτευχθεί η πληρωμή, οι ΗΠΑ πρέπει να δηλώσουν ρητά σε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα ότι δεν πρόκειται να παρέμβουν στις συναλλαγές τους. Τα μηνύματα που έστελνε όμως ο Τραμπ τους τελευταίους μήνες έδειχναν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ο πρόεδρος της κεντρική τράπεζας του Ιράν δήλωσε ότι τελικά ίσως εξευρεθεί λύση για τη μεταφορά των χρημάτων, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να κατασχέσουν τα χρήματα κατά τη μεταφορά τους

Από πρωταθλητές επαίτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την επιβολή των τελευταίων κυρώσεων από τον πρόεδρο Τραμπ το Ιράν διέθετε το καλύτερο σύστημα εμβολιασμού στην περιοχή, προσφέροντας κάλυψη στο 100% των παιδιών της χώρας.

Τα νέα εμβόλια όμως, όπως αυτά της Pfizer-BioNTech απαιτούν τη μεταφορά σε ειδικά ψυγεία με θερμοκρασίες -70 βαθμών κελσίου, τα οποία δεν διαθέτει ο παλαιωμένος στόλος αεροσκαφών του Ιράν.

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς το Covax ζητά σχεδόν τριπλάσια προκαταβολή (3.5 δολάρια αντί για 1.6 δολάρια ανά δόση) σε περίπτωση που μια χώρα θελήσει να επιλέξει η ίδια το είδος τους εμβολίου που θα δεχθεί.

Εάν δηλαδή το Ιράν αρνηθεί να λάβει τα αμερικανικά εμβόλια το κόστος της προκαταβολής θα τριπλασιαστεί φτάνοντας ακόμη και τα 65 εκατομμύρια δολάρια, για τον εμβολιασμό του μισού πληθυσμού της χώρας.

Ανάλογα προβλήματα ρευστότητας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν φυσικά και χώρες όπως η Βενεζουέλα, η οποία έχει δει τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό να δεσμεύονται από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους.

Όπως μου εξηγούσε παλαιότερα ο πρώην ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Άλφρεντ Ντε Ζάγιας, πολλές φορές στο παρελθόν η χώρα διέθετε επαρκή κεφάλαια για την αγορά φαρμάκων αλλά δεν μπορούσε να εισάγει ούτε ινσουλίνη από γειτονικές χώρες, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της.

Οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι οι κυρώσεις δεν βλάπτουν τον γενικό πληθυσμό μιας χώρας και πως ουδέποτε διακόπτεται η ροή αγαθών πρώτης ανάγκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που εκστομίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι.

Η κατάσταση όμως άρχισε να λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις από την εποχή που ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος επέβαλε το δολοφονικό εμπάργκο στο Ιράκ, τη δεκαετία του ’90.

Πέρα από το μπλοκάρισμα των διεθνών συναλλαγών στο οποίο αναφερθήκαμε η Ουάσιγκτον έβρισκε συχνά προφάσεις για να απαγορεύσει τις πωλήσεις αγαθών πρώτης ανάγκης υποστηρίζοντας ότι έχουν τη λεγόμενη dual-use, δηλαδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το αποτέλεσμα, στην περίπτωση του Ιράκ, ήταν να απαγορεύονται ακόμη και οι εισαγωγές παιχνιδομηχανών, οι οποίες υποτίθεται ότι μπορούσαν να μετατραπούν σε εξαρτήματα οπλικών συστημάτων!

Πολύ συχνότερα οι απαγορεύσεις αφορούν εξαρτήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία των ούτως ή άλλως πεπαλαιωμένων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία.

Στην περίπτωση του κορονοϊού αυτού του είδους οι δυσκολίες σημαίνουν ότι αρκετές χώρες επιχειρούν να παράξουν τα δικά τους εμβόλια δίνοντας μάχη με το χρόνο– και ενδεχομένως με τα στάνταρ ασφαλείας. Συγκεκριμένα το Ιράν ανακοίνωσε ότι προχωρά ήδη τις δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου που δημιουργήθηκε από Ιρανούς επιστήμονες.

Όσοι περίμεναν ότι η πανδημία θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να δείξουν λίγη επιείκεια στα θύματά τους, έστω και για τα μάτια της διεθνούς κοινότητας, συνεχίζουν να διαψεύδονται καθημερινά.

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK