20:52 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2026)
0 50
Βρείτε μας

Με την έναρξη του νέου χρόνου ας ακολουθήσουμε την, εν πολλοίς, μεταφυσική τάση ευχών για ένα καλύτερο μέλλον. Άλλωστε αυτό έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες για να εξευμενίσουν του Ολύμπιους θεούς! Όπως, π.χ., εκείνον τον «Άξενο Πόντο», όπως τον είπαν αρχικά, που μόλις κατάφεραν να τον εποικίσουν, έσπευσαν να τον μετονομάσουν σε «Εύξεινο Πόντο»!

Σπεύδω να δώσω, λοιπόν, ελπιδοφόρες ειδήσεις σχετικά με την πανδημία.

- Από την Άνοιξη του 2021, ο εφιάλτης του κορονοϊού θα μετεξελιχθεί σε έναν λιγότερο επικίνδυνο αλλά ταυτόχρονα σε πιο γρήγορα μεταδιδόμενο ιό, όπως γίνεται συνήθως με όλες τις ιώσεις, πιστοποιεί ο επικεφαλής του Ρωσικού Οργανισμού Ιατρικής Βιομηχανίας Αλεξέι Γιάκοβλεφ. Με απλά λόγια θα αποτελεί μια απλή γρίπη! Στη μείωση της επικινδυνότητας σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα προστατευτικά μέτρα του συστήματος υγείας κάθε χώρας ή ομάδας χωρών, πριν απ' όλα ο εμβολιασμός.

 - Στα τέλη του 2020, στη Ρωσία ολοκληρώθηκε η διαδικασία και η πιστοποίηση του εμβολίου Sputnik V σε μορφή ΣΚΟΝΗΣ, που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες +2 έως +8 βαθμούς. Αυτό κάνει απείρως πιο εύκολη τη μεταφορά και διατήρηση του εμβολίου! Ακόμα πιο σημαντικό, σε αυτή τη μορφή είναι πιο εύκολη η επί τόπου παραγωγή, ανακοινώνει ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου Ντένις Μάντουροφ!

Μια μεγάλη ομάδα χωρών υπέγραψε συμβόλαια με το Ρωσικό Ίδρυμα Άμεσων Επενδύσεων για προμήθεια του υπάρχοντος εμβολίου Sputnik V, με προοπτική μέσα στο 2021 να περάσει στην επιτόπια παραγωγή του. Καζακστάν, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Σερβία, Αργεντινή, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Βολιβία, ΟΑΕ, ήδη έκλεισαν ή κλείνουν συμφωνίες, ενώ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται Ινδία, Φιλιππίνες, Σαουδική Αραβία, Τουρκία κ.ά.

- Η Αργεντινή με το κλείσιμο του 2020 παρέλαβε το πρώτο φορτίο με 300.000 δόσεις ρωσικού εμβολίου. Συνολικά μέχρι τα τέλη της Άνοιξης θα παραλάβει πέντε εκατομμύρια! Και διαβουλεύεται για επιτόπια παραγωγή!

 - Η Βραζιλία που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και αδυνατεί να ελέγξει την πανδημία, αναγνωρίζει ότι οι δοκιμές του εμβολίου της αμερικανικής Johnson & Johnson δημιουργούν σοβαρές παρενέργειες, δυσκολεύοντας την πορεία πιστοποίησης στη χώρα αυτή, άρα άμεσα το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν μπορεί να συμβάλει στο ξεπέρασμα της πανδημίας. Έτσι ο Πρόεδρος Μπολσονάρο, προφανώς μέσα από τις δομές των BRICS, όπου υπάρχει μηχανισμός συνεννόησης με τη Ρωσία, επεδίωξε να στραφεί, εκτός των άλλων και προς το ρωσικό εμβόλιο, όπως επίμονα του ζητούσαν κυβερνήτες περιοχών της χώρας που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το ρωσικό εμβόλιο θα είναι ένα από αυτά που θα χρησιμοποιήσει η χώρα του.

 - Η Βολιβία, επίσης, παρέλαβε ήδη μια πρώτη παρτίδα Sputnik V. Η εθνική επιτροπή αντιμετώπισης των ιώσεων πρότεινε στην κυβέρνηση ως προτεραιότητα το ρωσικό εμβόλιο και το κινεζικό Coronavac. Η συμφωνία με τη Ρωσία είναι για παραλαβή πέντε εκατομμυρίων μέχρι τον Μάιο. Η πρώτη παρτίδα καταφθάνει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Έχει σημασία να δει κανείς τη δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του Προέδρου της Βολιβίας Χόρχε Ρίχτερ: «Έχει ξεσπάσει μια βρώμικη εκστρατεία αμαύρωσης του ρωσικού εμβολίου από διάφορες ανταγωνιστικές εταιρείες. Και στη Βολιβία και στην Αργεντινή, επιδιώκουν να σπείρουν φόβο και αβεβαιότητα μέσα στον πληθυσμό σχετικά με το Sputnik V».

Όπως είχαμε αναφέρει, οι Ρώσοι ειδικοί στα θέματα ιώσεων εκτιμούν ότι αφού προχωρήσει όπως έχει χαραχθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού, η Ρωσία θα καταφέρει αρχικά να μειώσει την οξύτητα της πανδημίας (την Άνοιξη), και το ερχόμενο Φθινόπωρο να βγει σε νέο στάδιο που να μπορεί να πιστοποιήσει τη νίκη, γενικά, κατά του κορονοϊού και τον έλεγχο της κατάστασης που θα πηγαίνει προς άμβλυνση του προβλήματος. 

Ένα κεφαλαιώδες θέμα που αφορά άμεσα και την υγεία του πληθυσμού αλλά και τη επαναφορά της οικονομίας σε... κανονικούς ρυθμούς!

Θέμα που έχει τεράστια σημασία και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κυρίως τις δυνατότητες έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν.

Διότι η τελευταία δήλωση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ δεν αναδύει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε «για δεύτερο, πιο επικίνδυνο κύμα πανδημίας που θα πλήξει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις ερχόμενες εβδομάδες. Οι ιατρικές υπηρεσίες έφθασαν στα όριά τους». Μια δήλωση που περικλείει τη θλιβερή εικόνα ότι μεσοπρόθεσμα δεν προβλέπεται βελτίωση ως συνέπεια του «μαζικού εμβολιασμού» για τον οποίο κάνουν λόγο οι ευρωπαίοι ιθύνοντες, χωρίς αναφορά σε χρόνο και πραγματικές δυνατότητες!

Μια μέρα πριν τη δήλωση Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθάριζε ότι «υπάρχει μόνο ένα φορμάτ διαβουλεύσεων για προμήθεια εμβολίων, κοινό για τις 27 χώρες-μέλη. Κανένα μέλος δεν πρέπει να βγει από αυτό το φορμάτ και να πάει σε παράλληλες διαβουλεύσεις. Υπάρχει ένα πακέτο παραγγελιών 2,3 δις δόσεων εμβολίων, υπεραρκετών για τον εμβολιασμό όλου του ευρωπαϊκού πληθυσμού»! 

Στα λόγια έτσι είναι. Ωστόσο, εκτός της Pfizer BioNTech και της Moderna, (που αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων), οι υπόλοιπες εταιρίες δεν έχουν υποβάλει ακόμα τα αναγκαία στοιχεία προς πιστοποίηση! Πότε θα παραληφθούν και θα δοθούν στους πληθυσμούς των χωρών-μελών τα 2,3 δισ. εμβόλια;

Προς τι οι βαρύγδουπες δηλώσεις και νούμερα για αόριστα μελλοντικές καλύψεις όταν η ομοεθνής της καγκελάριος προειδοποιεί για την «πιο βαριά φάση της πανδημίας» που είναι μπροστά μας τις επόμενες εβδομάδες.

Βέβαια, η Μέρκελ για να έχει καλυμμένα τα νώτα της, (προφανώς και λόγω υστεροφημίας αφού φέτος ολοκληρώνει τη θητεία της), μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν και άφησε ανοικτό ένα παραθυράκι πιστοποίησης και του ρωσικού εμβολίου. Χωρίς αυτό να έχει κάποια πρακτική, προς το παρόν, αξία. Ωστόσο, αν η κατάσταση που επικρατεί τη συγκεκριμένη περίοδο συνεχιστεί, κάποιοι θέλουν να έχουν τουλάχιστον ένα φύλλο συκής, προς κάλυψη!

Ένα παράδειγμα που πιστοποιεί τα λεγόμενα του επίσημου εκπροσώπου της Βολιβίας είναι και τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στην Ουκρανία! Το εκεί υπουργείο υγείας παραδέχεται ότι η εταιρία φαρμάκων Biolek, του Χαρκόβου, υπέβαλε αίτηση προς πιστοποίηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Ουκρανία!

Πέρασε ένα δεκαήμερο και ο εκεί υπουργός υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ, πιστός προφανώς στις επιταγές των συμμάχων, αντί ουσιαστικής απάντησης, δήλωσε: «Η Ρωσία πάντα χρησιμοποιούσε κάθε δυνατότητα για υβριδικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας (!!!).

Η υγεία των Ουκρανών δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση για "ενημερωτικούς" πολέμους γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο! Αλλά και ο Πρόεδρος Ζελένσκι εμπιστεύεται την Ε.Ε. που υποσχέθηκε στην Ουκρανία το "πραγματικό εμβόλιο"! Μόνο που η Ε.Ε. αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας με τις χώρες-μέλη, αμφιβάλλει κανένας ότι το τελευταίο που την ενδιαφέρει είναι η Ουκρανία;».

Η κατάσταση στην Ουκρανία με την εξάπλωση του κορονοϊού παίρνει -αναλογικά- διαστάσεις Βραζιλίας! Τόσο δε που η κατάρρευση του παλιού σοβιετικού συστήματος υγείας δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικές δυτικές τρίπλες!

Βέβαια, και προφανώς για προπαγανδιστικούς λόγους, ανακοινώθηκε ότι υπογράφεται συμφωνία για παραλαβή 1,9 εκατ. δόσεων εμβολίου από την κινεζική, Sinovac.

Μόνο που πηγές από το Κιέβο καταγγέλλουν ότι η εν λόγω «συμφωνία» υπογράφτηκε μεταξύ δυο ουκρανικών εταιριών (προμηθευτή και παραλήπτη), και υπάρχει μεγάλη αμφιβολία αν η κινεζική εταιρία-παραγωγός είναι ενήμερη για την παραγγελία.

Η ουκρανική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η άρνηση αξιοποίησης του ρωσικού εμβολίου «αποτελεί έγκλημα κατά της υγείας των πολιτών»!

Όπως και να έχει, το 2021, με αλήθειες, ημιαλήθειες και αληθοφανή ψέματα, θα είναι η χρονιά που η μάχη με την πανδημία θα δοθεί σε επίπεδα δραστικής της αντιμετώπισης με εμβόλια και προστατευτικά φάρμακα και όχι μόνο με τη λήψη περιοριστικών μέτρων του πληθυσμού!

Η Ρωσία, σύμφωνα με τα επιτεύγματα και τις επίσημες διακηρύξεις, φαίνεται ότι μπορεί να βγει στα τέλη του 2021, λιγότερο «τραυματισμένη» απ' ό,τι άλλες μεγάλες χώρες και οικονομίες. Και με πολλαπλάσια λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Υ.Γ. Ένα σοβαρό θέμα που έθιξε ο Πρόεδρος Πούτιν είναι η διάθεση βεβαίωσης σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, ώστε να μπορούν να κινούνται και να δρουν ελεύθερα μέσα στην κοινωνία.

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας για ισχύ της βεβαίωσης αυτής και σε χώρες του εξωτερικού! Άλλωστε η προστατευτική ισχύς από τον κορονοϊό του ρωσικού εμβολίου ανακοινώθηκε ότι θα είναι για τουλάχιστον δύο χρόνια!

Στην Αθήνα οι διαμορφωτές της τουριστικής μας πολιτικής είναι φρόνιμο να μελετήσουν τρόπους και δυνατότητες εκμετάλλευσης των δεδομένων!

* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (2026)
Tags:
Sputnik V, εμβόλιο, κορονοϊός, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK