09:05 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα 7 σημεία – κλειδιά στο νέο ασφαλιστικό σύστημα αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προχωρώντας σε διευκρινίσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Με αποδοχές 14 και όχι 12 μηνών υπολογίζεται ο συντάξιμος μισθός των εργαζομένων, με βάση το νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αποκαλύπτοντας τα 7 σημεία - κλειδιά του επίμαχου νομοσχεδίου.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ, οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών.

Ανέφερε επίσης ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα δεν θίγονται, αλλά προστατεύονται όσοι υπηρετούν στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και οι πιλότοι.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι το νέο ασφαλιστικό να ψηφιστεί στις 21 Φεβρουαρίου.

Τα 7 σημεία - κλειδιά του νέου ασφαλιστικού συστήματος

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης προέκυψαν ερωτηματικά για το νέο ασφαλιστικό που χρειάζονται διευκρίνιση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός παρέθεσε τα 7 σημαντικότερα σημεία στο νομοσχέδιο.

Αναλυτικά, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι:

«1. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070.

2. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 11 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ειδικά, όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης, θα δουν με το νέο νόμο υψηλότερες παροχές.

3. Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, έχουμε διευκρινίσει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός - που παράλληλα έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα - με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών, όπως ψευδώς και ανυπόστατα ισχυρίστηκαν κάποιοι, προκαλώντας σύγχυση.

5. Λύνουμε το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων, εξαλείφοντας την ταλαιπωρία που υφίσταντο.

6. Οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι μας, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, προστατεύονται.

7. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις

Δήλωση γέννησης παιδιού: Μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης

Ασφαλιστικό: Τι προβλέπει το προσχέδιο του υπ. Εργασίας για συνταξιούχους και εργαζόμενους

Tags:
ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι, Νομοσχέδιο, νόμος, ασφαλιστικό, Γιάννης Βρούτσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK