ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι δορυφόροι του πλανήτη Ποσειδώνα, του πιο μακρινού πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, η Ναϊάς και η Θάλασσα διαθέτουν παραπλήσιες τροχιές. Ωστόσο, δεν συγκρούονται χάρη σ’ έναν «σαγηνευτικό τροχιακό χορό γύρω από τον παγωμένο γίγαντα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το εργαστήριο της Αμερικανική Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA), Jet Propulsion Laboratory (JPL), οι δύο δορυφόροι πραγματοποιούν αυτό που οι επιστήονες ονομάζουν «χορό αποφυγής» καθώς περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη Ποσειδώνα.

Τα δυο μικροσκοπικά φεγγάρια έρχονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς ποτέ να συγκρούονται, διατηρώντας μια τέλεια τροχιά, που μοιάζει με τις κομψές κινήσεις ενός ΄τλεια συγχρονισμένου χορευτικού.

Οι δύο δορυφόροι με διάμετρο περί τα 60 χλμ, έχουν παραπλήσιες τροχιές, με τη Θάλασσα να χρειάζεται περίπου μισή ώρα περισσότερο από τη Ναϊάδα για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ποσειδώνα.

«Υποψιαζόμαστε ότι η Ναϊάς μπήκε στη σημερινή της τροχιά εξαιτίας σύγκρουσης με έναν άλλο από τους εσωτερικούς δορυφόρου του Ποσειδώνα», ανέφερε η Μαρίνα Μπρόζοβιτς της NASA, σε συνέντευξη Τύπου.

«Μόνο μετά από αυτό το τροχιακό της “κούνημα”, μπήκε η Ναϊάς στον τροχιακό της χορό με τη Θάλασσα», τόνισε η Μπρόζοβιτς.

Δείτε τα βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεταλλαγμένοι άνθρωποι θα ζουν στον Άρη: Το DNA του ζώου που θα μας κάνει άτρωτους - Βίντεο

Αστυνομικός παλεύει με 15χρονο με κομμένα χέρια και πόδια για να τον συλλάβει - Βίντεο

Μάνα σε μηχανάκι τραβάει πίσω της το καροτσάκι με το μωρό - Βίντεο

Κάτι τρέχει στα παρθένα δάση του Καναδά: Ακούγονται παράξενες απόκοσμες κραυγές - Βίντεο

Tags:
NASA, ηλιακό σύστημα, τροχιά, διάστημα, δορυφόρος, Ποσειδώνας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK