ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ερευνητές από το ινστιτούτο τεχνολογίας Caltech στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το πανεπιστήμιο  του Κολοράντο και το εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA ανέπτυξαν ένα καινούριο μοντέλο που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της ατμόσφαιρας του πλανήτη Άρη και των πάγων στους πόλους του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση του ιστότοπου, Phys.org, η ομάδα προσπάθησε να επιβεβαιώσει μια θεωρία από το 1966 δύο επιστημόνων του Caltech που υποστήριζε ότι η παρουσία αραιής ατμόσφαιρας διοξειδίου του άνθρακα στον Άρη – που πρωτοεντοπίστηκε από το διαστημόπλοιο Mariner IV- ίσως εξηγείται από την μακροπρόθεσμη ύπαρξη σταθερών αποθεμάτων πάγου CO2» στον Κόκκινο Πλανήτη, που θα μπορούσαν να ελέγξουν την αρειανή ατμοσφαιρική πίεση.

​Ο νότιος πόλος του πλανήτη Άρη περιέχει στα στρώματα πάγου τόσο CO2 όσο ολόκληρη η αρειανή ατμόσφαιρα

Το νέο επιστημονικό μοντέλο εξερευνάει την ύπαρξη αποθέματος πάγου από νερό και CO2 στο νότιο πόλο του πλανήτη Άρη, που φαίνεται να περιέχει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο και ολόκληρη η ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το απόθεμα διοξειδίου του άνθρακα σχηματίστηκε λόγω της ταλάντευσης του πλανήτη πάνω στον τροχιακό του άξονα εδώ και 510 χιλ. χρόνια, που οδήγησε στη διαφοροποίηση της ποσότητας ηλιακού φωτός που δέχονται ο πόλος του πλανήτη Άρη.

Ειδικότερα, ο πάγος σχηματιζόταν όταν ο πόλος δέχονταν λιγότερο ηλιακό φως και έλιωνε κατά τη διάρκεια των πιο ηλιόλουστων περιόδων, με αυτό το περιοδικό φαινόμενο να οδηγεί στη δημιουργία εναλλασσόμενων στρωμάτων πάγου από νερό και πάγου από CO2.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιερέας για κορονοϊό: Ο Θεός έστειλε Άγγελο Θανάτου να καθαρίσει τη Γη από την αμαρτία - Βίντεο

Άντρας ισορροπεί στο κενό για να γλιτώσει από τις φλόγες σε ουρανοξύστη - Βίντεο

Tags:
ατμόσφαιρα, διοξείδιο του άνθρακα, διάστημα, NASA, Άρης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK