18:48 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η «πανσέληνος του χιονιού» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (09/02) και αναμένεται η Σελήνη να είναι υπέρ το δέον λαμπρή στον νυχτερινό ουρανό, καθώς πρόκειται για το πρώτο υπερ-φεγγάρι -από τα τρία- της χρονιάς.

Την Κυριακή (09/02) και, συγκεκριμένα, στις 09:34 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη υπερπανσέληνος του χρόνου από τις τρεις που αναμένονται μέσα στη χρονιά.

Η επονομαζόμενη και «πανσέληνος του χιονιού» θα φτάσει στο περίγειο της τροχιάς της, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα), το βράδυ της Δευτέρας (10/02).

Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, τότε η Σελήνη θα είναι ιδιαιτέρως φωτεινή τόσο το βράδυ της Κυριακής όσο και της Δευτέρας.

Το συγκεκριμένο υπερ-φεγγάρι λέγεται και «πανσέληνος του χιονιού» καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνήθως χιόνιζε πολύ αυτή την περίοδο. Επίσης, ονομάζεται και «πανσέληνος της πείνας» λόγω του κρύου, αλλά και «πανσέληνος της αρκούδας» επειδή έβγαιναν για κυνήγι.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση απόσταση Γης - Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα και, στις 26 Φεβρουαρίου, αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο, δηλαδή στα σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Διαβάστε ακόμα:

Ολόλαμπρος μετεωρίτης στη Ρωσία κάνει τη νύχτα μέρα σαν Ήλιος - Βίντεο

Tags:
πανσέληνος, Σελήνη, φεγγάρι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK