00:56 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Η Ευρώπη αναμένεται αν στείλει τη δική της αποστολή μελέτης του Ήλιου μέσω του σκάφους Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο αναμένεται να τεθεί σύντομα το σκάφος του του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Solar Orbiter.

Το σκάφος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα φωτογραφήσει τις αχαρτογράφητες έως τώρα πολικές περιοχές του Ήλιο και θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του Ήλιου, τον ηλιακό δίσκο, τον ηλιακό άνεμο, τα ηλιακά μαγνητικά πεδία και την αλληλεπίδραση Γης-Ήλιου.

Το SolO, όπως λέγεται εν συντομία το σκάφος, κόστισε 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και έχει βάρος 1.800 κιλά και κατασκευάστηκε από την Airbus.

Διαθέτει μια ειδική θερμική ασπίδα προστασίας που αντέχει θερμοκρασίες έως 500 βαθμών Κελσίου, προγραμματίζεται να εκτοξευθεί τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου (ώρα Ελλάδας 06:00) με ένα μεγάλο αμερικανικό πύραυλο Atlas V από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Το Solar Orbiter έχει στόχο να τραβήξει τις πρώτες εικόνες των πόλων του Ήλιου, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ έως τώρα, προκειμένου οι επιστήμονες να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μαγνητικό πεδίο του άστρου μας, κάτι που, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην πρόγνωση του διαστημικού καιρού.

Ο Έλληνας επιστημονικός υπεύθυνος του Solar Orbiter

Ο αστροφυσικός Γιάννης Ζουγανέλης, έχει σημαντική συμμετοχή ως επιστημονικός υπεύθυνος του Solar Orbiter καθώς θα συντονίσει όλους τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς επιστήμονες που εμπλέκονται στην αποστολή.

Είναι ένας από τους τέσσερις επιστημονικούς υπευθύνους της αποστολής (δύο από την ESA και δύο από τη NASA).

Ο κ. Ζουγανέλης είναι επίσης υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και προγραμματισμό όλων των παρατηρήσεων στη συνολική διάρκεια της αποστολής και για τις συντονισμένες παρατηρήσεις με άλλες μεγάλες αποστολές, όπως το Parker Solar Probe της NASA και το BepiColombo της ESA που ταξιδεύει από πέρυσι προς τον Ερμή.

«Ο ρόλος μου είναι να μεγιστοποιήσω τα αποτελέσματα της αποστολής, επιβλέποντας το εγχείρημα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και λειτουργίας, με τρόπο ώστε να εγγυηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Δηλαδή ότι όλα θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς την έρευνα που θέλουμε να διεξάγουμε», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έκανε ακόμη λόγο για βασικά μυστήρια του Ήλιου που παραμένουν άλυτα.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με το Solar Orbiter, είναι να κατανοήσουμε πώς το άστρο μας δημιουργεί και ελέγχει το συνεχώς μεταβαλλόμενο διαστημικό περιβάλλον στο ηλιακό μας σύστημα. Υπάρχουν ακόμη βασικά μυστήρια για τον Ήλιο μας, τα οποία παραμένουν άλυτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως και άλλοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν ενεργά στο Solar Orbiter.

«Αν και είμαι ο πρώτος επιστημονικός υπεύθυνος αποστολής της ESA, στο παρελθόν και άλλοι Έλληνες συμμετείχαν σε αποστολές της NASA ως επιστημονικοί υπεύθυνοι όπως ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής. Επιπλέον ο Δρ. 'Αγγελος Βουρλίδας από το αμερικανικό Εργαστήριο Applied Physics Laboratory έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός εκ των δέκα οργάνων μέτρησης του Solar Orbiter», σημείωσε.

Η εκτόξευση του Solar Orbiter θα καλυφθεί ζωντανά από την ESA στη διεύθυνση: esawebtv.esa.int.

Tags:
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, επιστήμονες, επιστήμονας, Έλληνας, διάστημα, Ήλιος, αποστολή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK