17:15 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ένας Έλληνας επιστήμονας έχει επιλεχθεί να συμμετέχει στην προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη ΕMMIHS IV σε ηφαίστειο στη Χαβάη.

Στο ηφαίστειο Μάουνα Λόα, στη Χαβάη, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση προσομοίωσης διαστημικών αποστολών Hi-Seas θα βρεθεί και ένα Έλληνας για εκπαίδευση.

Πρόκειται για τον εκπαιδευόμενο αστροναύτη Αύγουστο Πανταζίδη, ο οποίος , σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, συμμετέχει στην προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη ΕMMIHS IV που γίνεται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) μέσω του International Lunar Exploration Working Group (ILEWG).

«Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από τη NASA και θεωρείται από πολλούς, αυτή τη στιγμή, η καλύτερη εγκατάσταση για προσομοίωση διαστημικών αποστολών στον κόσμο» δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αύγουστος Πανταζίδης και συμπληρώνει: «Είμαι ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει σε αποστολή στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, κάτι που αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα».

Η διάρκεια της αποστολής είναι δεκαπέντε μέρες, και η ομάδα η οποία αποτελείται από έξι άτομα.

Στόχος είναι η εκτέλεση συγκεκριμένων πειραμάτων και η διεξαγωγή δοκιμών νέων τεχνολογιών που προορίζονται να στελεχώσουν μία βάση στην Σελήνη στο μέλλον.

«Να μελετήσουμε τις σπηλιές λάβας (lava tubes) που υπάρχουν στην περιοχή διότι σε σπηλιές σαν αυτές θα χτιστούν οι πρώτες βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη. Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας για μία αποστολή σε ένα άλλο πλανητικό σώμα όπως η Σελήνη, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας δηλαδή εμείς. Το κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να αντέξουμε ψυχικά και σωματικά σε συνθήκες απομόνωσης μακριά απ' όλα όσα μας προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος μακριά και από την φύση. Η επικοινωνία με τον "έξω κόσμο" είναι περιορισμένη, η μόνη απευθείας επαφή που έχουμε είναι με το Mission Control, ενώ το παράθυρο επικοινωνίας παραμένει ανοιχτό μόνο για δύο ώρες κάθε απόγευμα» συμπληρώνει ο ίδιος ως προς τους στόχους του προγράμματος.

Δεν είναι η πρώτη, ωστόσο, συμμετοχή για τον κ. Πανταζίδη σε προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη, καθώς έχει λάβει μέρος σε άλλες τρεις ως ανάλογος αστροναύτης τόσο με τη «γεωλογική» όσο και τη γεωπονική ιδιότητά του.

Τον Μάιο θα συμμετάσχει στην τέταρτη για τον ίδιο αποστολή (τη δεύτερη στην εγκατάσταση LunΑres) στην Πολωνία, στην οποία του έχει προταθεί να είναι επικεφαλής.

Tags:
ηφαίστειο, Χαβάη, εκπαίδευση, αστροναύτης, αστροναύτες, Έλληνας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK