02:54 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κινήσεις αερίων στο κέντρο του Γαλαξία μας εντόπισαν ερευνητές, οι οποίοι προσπαθούν να κατανοήσουν αν βρίσκονται στην ενός απροσδιόριστου -μέχρι στιγμής- αντικειμένου ή αν πρόκειται για μαύρη τρύπα σε κατάσταση ηρεμίας.

Μυστηριώδεις κινήσεις αερίων στο κέντρο του Γαλαξία εντόπισαν ερευνητές και, σύμφωνα με τη μελέτη τους, ίσως πρόκειται για ένα σήμα ενός από τα πιο αόρατα είδη μαύρων τρυπών.

Οι επιστήμονες πρόσεξαν ότι τα νέφη βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από ένα αντικείμενο με μάζα 10.000 φορές του Ήλιου, αλλά δεν μπορούν να το προσδιορίσουν, σύμφωνα με την έρευνα στο «The Astrophysical Journal».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κέντρο είναι πιθανώς μια μαύρη τρύπα σε κατάσταση ηρεμίας, η οποία δεν τροφοδοτείται ενεργά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκπέμπει ανιχνεύσιμη ακτινοβολία και είναι η πέμπτη ανάλογη υποψηφιότητα.

Πάντως, η η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα έχει μια σειρά από 62 ηλιακές μάζες, που δημιουργήθηκαν με τη συγχώνευση άλλων δύο στο συμβάν βαρυτικών κυμάτων με την ονομασία GW150914.

Ο αστροφυσικός Σούνια Τακεκάβα, του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας, καθώς και οι συνάδελφοί του έχουν μελετήσει την κίνηση των νεφών αερίων υψηλής ταχύτητας στο κέντρο του γαλαξία για να καταλάβουν εάν μπορούσαν να ανιχνεύσουν ενδιάμεσες μαύρες τρύπες.

Οι ερευνητές, πάντως, επισημαίνουν στη μελέτη τους το εξής:

«Μια από τις τρεις συστάδες έχει μια δακτυλιοειδή δομή με πολύ απότομη κλίση ταχύτητας. Αυτή η κινηματική δομή υποδηλώνει μια τροχιά γύρω από ένα σημείο, που μοιάζει με αντικείμενο, με μια μάζα ~104 ηλιακών μαζών. Η απουσία αστρικών ομολόγων υποδηλώνει ότι το αντικείμενο που μοιάζει με το σημείο μπορεί να είναι μια μαύρη τρύπα σε κατάσταση ηρεμίας».

Η ανάλυση των παρατηρήσεων που επακολούθησαν, απέδειξε ότι η πλησιέστερη από τις ενδιάμεσες υποψήφιες μαύρες τρύπες είναι 740 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά - η οποία είναι ακόμη πιο μακριά από το κέντρο του γαλαξία μας.

Εάν η μελλοντική έρευνα αποδείξει πως οτιδήποτε συμβαίνει στο κέντρο του Γαλαξία είναι στην πραγματικότητα μια ενδιάμεση μαύρη τρύπα, θα παρέχει στους επιστήμονες υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατανόηση του πόσο συχνές ή σπάνιες είναι αυτές οι μαύρες τρύπες και πώς κατανέμονται σε όλους τους γαλαξίες.

Διαβάστε ακόμα:

Η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας είναι το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς

Tags:
μαύρη τρύπα, αέρια, διάστημα, γαλαξίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK