ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Αύριο το πρωί, στις 5.50, θα υπάρξει εαρινή ισημερία, σηματοδοτώντας την έναρξης της Άνοιξης. Γιατί όμως, η εαρινή ισημερία δεν σημαίνει και ίση ημέρα - ίση νύκτα.

Και επισήμως σε ρυθμούς Άνοιξης θα κινούμαστε από αύριο, Παρασκευή, 20 Μαρτίου.

Κι αυτό, διότι στις 5.50 το πρωί (ώρα Ελλάδος) θα υπάρξει εαρινή ισημερία, σηματοδοτώντας την έναρξη της εαρινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Ως εκ τούτου, σιγά - σιγά η ημέρα θα μεγαλώνει, ενώ η νύκτα θα μικραίνει - έως ότου φθάσουμε στο θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου.

Πάντως, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος «Ευγενίδου», Διονύση Σιμόπουλο, η εαρινή ισημερία δεν συμπίπτει με την ίση ημέρα – ίση νύκτα.

«Η ίση μέρα - ίση νύχτα, όταν δηλαδή ό Ήλιος φτάνει στα ισημερινά σημεία, συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό, η ίση μέρα - ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την "ισημερία"» εξηγεί, χαρακτηριστικά.

Στην Αθήνα, για παράδειγμα, η ίση μέρα - ίση νύχτα συνέβη στις 16 Μαρτίου - τέσσερις σχεδόν ημέρες πριν από την ισημερία, όταν και η διάρκεια της ημέρας έφτασε τις 11 ώρες, 59 λεπτά και έξι δευτερόλεπτα.

Tags:
Γη, Ήλιος, εαρινή ισημερία, Ισημερινός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK