18:19 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) μιας και εντοπίστηκε η πλησιέστερη μαύρη τρύπα στη Γη, η οποία είναι και ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή εντόπισαν την πλησιέστερη μαύρη τρύπα στο ηλιακό μας σύστημα και, όπως αποδείχθηκε, είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Η εν λόγω μαύρη τρύπα απέχει 1.000 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό Telescopium και αποτελεί μέρος ενός τριπλού συστήματος, που ονομάζεται HR 6819.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική μελέτη, απεδείχθη ότι ένα από τα δύο ορατά αστέρια στο σύστημα περιστρέφεται γύρω από ένα αόρατο, αλλά τεράστιο αντικείμενο, με μάζα περίπου τέσσερις φορές του Ήλιου μας. 

Ο Πετρ Χαντράβα, της Ακαδημίας Επιστημών στην Πράγα και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics», ανέφερε το εξής:

«Ήμασταν εντελώς έκπληκτοι όταν συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό είναι το πρώτο αστρικό σύστημα με μια μαύρη τρύπα που μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι».

Στην πραγματικότητα, το σύστημα HR 6819 μπορεί να φανεί από το νότιο ημισφαίριο σε μια καθαρή, σκοτεινή νύχτα και, μάλιστα, χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου.

Ο επιστήμονας του ESO, Τόμας Ριβίνιους, δήλωσε:

«Αυτό το σύστημα περιέχει την πλησιέστερη μαύρη τρύπα στη Γη για την οποία γνωρίζουμε».

Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει μόνο μερικές δεκάδες μαύρες τρύπες μέσα στον Γαλαξία μας, αλλά οι περισσότερες αλληλεπιδρούν μάλλον επιθετικά με το περιβάλλον τους, εκπέμποντας ισχυρές ακτίνες Χ.

Το σύστημα HR 6819 συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά και έτσι δεν αποκλείεται η πιθανότητα να υπάρχουν πολλές «πραγματικές» μαύρες τρύπες στον Γαλαξία μας.

Tags:
διάστημα, Γη, μαύρη τρύπα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK