21:27 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Ορατή και στη χώρα μας θα είναι απόψε και αύριο το βράδυ η βροχή των διαττόντων αστέρων.

Κορυφώνεται απόψε και αύριο το βράδυ το φαινόμενο των Περσείδων, της πιο θεαματικής βροχής από «πεφταστέρια», που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι αυτή την εποχή.

Οι Περσείδες ή «πεφταστέρια» είναι μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) που είναι απομεινάρια του κομήτη Swift-Tuttle (το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα) και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες, καίγονται εξαιτίας της συμπίεσης της ατμόσφαιρας μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ονομάστηκαν Περσείδες επειδή φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα. Σύμφωνα με τη NASA, οι Περσείδες «δίνουν» περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος. Καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ., ενώ το 1993 είχαν καταγραφεί περίπου 300 Περσείδες την ώρα.

Αρχίζουν να πέφτουν αραιά περίπου από τις 17 Ιουλίου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Το «σόου» αρχίζει λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Πώς περνούν οι Περσείδες στην ατμόσφαιρα της Γης

Οι Περσείδες έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές.

Πλησιάζοντας προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Για να δει κανείς μία βροχή διαττόντων, θα πρέπει το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού.

Tags:
ατμόσφαιρα, αστέρια, Αστρονομία, πεφταστέρια, περσείδες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK