08:28 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Στη φθινοπωρινή ισημερία νύχτα και ημέρα έχουν σχεδόν ίδια διάρκεια. Το απόγευμα της Τρίτης αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο που βρίσκεται και η Ελλάδα.

Στις 16:31 ώρα Ελλάδας την Τρίτη το φθινόπωρο μπαίνει και επίσημα στην Ελλάδα και συνολικά στο βόρειο ημισφαίριο. 

Κατά τη φθινοπωρινή ισημερία η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν ίδια διάρκεια και στη συνέχεια στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ενώ το ζενίθ, δηλαδή η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα, σημειώνεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο τον Δεκέμβριο.

Πάντως, στην Αθήνα η ισημερία θα αργήσει κάποιες ημέρες, καθώς την ίδια ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση μέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό

Στις άλλες περιοχές που βρίσκονται πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα που βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ισότητα στη διάρκεια μέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου έπειτα από τέσσερις μέρες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ισημερίες και ηλιοστάσια πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές διαστάσεις.

Tags:
Ήλιος, Γη, φθινόπωρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK