23:44 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μυστηριώδη ραδιοκύματα τα οποία προέρχονται από το εσωτερικό του γαλαξία μας.

Μια ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι εντόπισε μυστηριώδη ραδιοκύματα τα οποία μάλιστα προέρχονται από το εσωτερικό του γαλαξία μας. Οι γρήγορες αυτές ραδιοφωνικές συχνότητες διαρκούν μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, αλλά μπορεί να είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο ισχυρές από τον ήλιο. Παρά την έντασή τους, ο τρόπος παραγωγής τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος.

Οι αστρονόμοι μπόρεσαν να παρατηρήσουν αυτά τα ραδιοκύματα με προέλευση εντός του γαλαξία μας, για πρώτη φορά. Παράλληλα, εκτός από το ότι ήταν πιο κοντά από οποιοδήποτε τέτοιου τύπου κύμα έχει εντοπιστεί ποτέ, αυξάνονται και οι πιθανότητες να επιλυθεί το μυστήριο για το τι τα παράγει.

Οι επιστήμονες είχαν πρόβλημα να εντοπίσουν την προέλευση τέτοιων συχνοτήτων επειδή είναι τόσο σύντομες, απρόβλεπτες και προέρχονται από πολύ μακριά. Μερικές από τις προτεινόμενες εξηγήσεις για το τι θα μπορούσε να τις προκαλεί είναι ο θάνατος αστεριών ή κάποια εξωγήινη τεχνολογία.

Η ανίχνευσή τους ξεκίνησε στις 27 Απριλίου, όταν ερευνητές που χρησιμοποίησαν δύο διαστημικά τηλεσκόπια πήραν πολλαπλές εκπομπές ακτίνων Χ και ακτίνων γάμμα που προέρχονταν από μαγνήτη στο άλλο άκρο του γαλαξία μας.

«Υπάρχει αυτό το μεγάλο μυστήριο ως προς το τι παράγει αυτά τα ραδιοκύματα ενέργειας τα οποία μέχρι τώρα είχαμε δει να έρχονται από τη μέση του σύμπαντος» δήλωσε ο Κιγιόσι Μασούι επίκουρος καθηγητής φυσικής στο MIT.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε σε τρεις διαφορετικές εργασίες στο περιοδικό «Nature». Στηρίχθηκε σε δεδομένα που ελήφθησαν από τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο, με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων να χρησιμοποιεί παρατηρήσεις που λαμβάνονται από εξοπλισμό στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κίνα και το διάστημα.

Tags:
Αστρονομία, σύμπαν, Επιστήμη, αστρονόμοι, γαλαξίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK