05:02 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 51
Βρείτε μας

Ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο, λόγω της σύζευξης του Κρόνου με τον Δία, θα γίνει ορατό στον νυχτερινό ουρανό, σήμερα (21/12) το βράδυ.

Το εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που θα κάνει την εμφάνισή του μετά από 397 χρόνια, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το βράδυ της Δευτέρας (21/12).

Οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος, θα έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, προσφέροντας μία μαγική αστρονομική νύχτα.

Οι δύο… γίγαντες του πλανητικού μας συστήματος, έχουν δείξει τις… προθέσεις τους από την αρχή του καλοκαιριού, ωστόσο σήμερα θα πλησιάσουν πιο κοντά από κάθε άλλη φορά (συγκεκριμένα, λιγότερο από το πλάτος ενός «γεμάτου» φεγγαριού), σχηματίζοντας το «Αστέρι της Βηθλεέμ».

Το καθηλωτικό φαινόμενο μάλιστα, γνωστό ως «σύνοδος», μπορεί να γίνει ορατό από οπουδήποτε στη Γη, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα βιώσουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους, το επονομαζόμενο και χειμερινό ηλιοστάσιο.

Σύμφωνα με τον Γερμανό αστρονόμο, Γιοχάνες Κέπλερ, το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης του Χριστού θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».

Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι οι «τρεις σοφοί» ίσως και να ακολουθούσαν μια τριπλή σύνοδο του Δία, του Κρόνου και της Αφροδίτης, προκειμένου να φτάσουν στη φάτνη που γεννήθηκε ο Ιησούς.

Ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνό μάτι πάνω δεξιά από τον Δία, ο οποίος είναι ο λαμπερότερος, ενώ ορατοί θα είναι, με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου.

Αν και η Αφροδίτη δεν θα είναι ορατή, το αστρονομικό θέαμα δεν θα είναι λιγότερο εντυπωσιακό, ενώ πιο τυχεροί όλων είναι όσοι βρίσκονται στον Ισημερινό.

Όσον αφορά την Ελλάδα, αν ο ουρανός είναι καθαρός και δεν υπάρχουν σύννεφα, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το «Αστέρι της Βηθλεέμ» στον νυχτερινό ουρανό για δυόμισι ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK