00:49 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Επτά μήνες μετά την εκτόξευσή του, το ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA «Perseverance» πάτησε στον Άρη, αφού πέρασε με επιτυχία την πιο σύντομη μεν, πιο αγωνιώδη δε φάση, τα «επτά λεπτά του τρόμου».

Μετά από επτά μήνες στο Διάστημα, το ρομποτικό διαστημόπλοιο – εργαστήριο της NASA «Perseverance» προσεδαφίστηκε στον Άρη, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη», καθώς αποστολή του είναι να αναζητήσει δείγματα αρειανής ζωής.

Και μπορεί το εγχείρημα να ξεκίνησε πριν από αρκετό καιρό, εντούτοις η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν την προσεδάφιση του ρομποτικού διαστημόπλοιου. Πρόκειται για τα λεγόμενα «επτά λεπτά του τρόμου», όσο διαρκεί δηλαδή η πιο κρίσιμη τελική φάση, η «είσοδος, κατάβαση και προσεδάφιση» (EDL) και από τα οποία «επιβίωσε» το «Perseverance». Σημειωτέον ότι θεωρούνταν το πιο επικίνδυνο μέρος της αποστολής

Η φάση αυτή ξεκίνησε όταν το διαστημόπλοιο εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη, με ταχύτητα κοντά στα 12.000 μίλια την ώρα και ολοκληρώθηκε όταν το «Perseverance» άγγιξε το έδαφος του Άρη. 

Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε στις 22:55, σε ώρα Ελλάδος. Στην πραγματικότητα, το «Perseverance» είχε προσεδαφιστεί στον Άρη 11 λεπτά νωρίτερα (τόσο χρειάζεται για να φτάσει το ραδιοσήμα στη Γη). 

Πανηγυρισμοί μετά την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη
© AFP 2021 / Bill Ingalls / NASA / AFP
Πανηγυρισμοί μετά την προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη

Λίγο αργότερα, το διαστημόπλοιο απέστειλε και τις πρώτες εικόνες από τον Άρη. 

Για ένα «καταπληκτικό επίτευγμα» έκανε λόγο ο εκτελών χρέη διοικητή της NASA, Στιβ Γιούρτσικ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να σας πω πόσα συναισθήματα με κατέκλυσαν».

Tags:
διάστημα, Άρης, NASA
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK