ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση για τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», διαμηνύοντας ότι αναζητούνται για την εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής.

Ανακοίνωση για τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ).

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, αμφότεροι αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές, στη βάση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά το ενδεχόμενο «σκευωρίας» στην υπόθεση της Novartis.

Η ΕΛΑΣ, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο φύλαξης ή παρακολούθησης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει.

Πρόεδρος προανακριτικής Novartis: «Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις εγκλημάτων»

«Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε», δήλωσε εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Γιάννης Μπούγας.

«Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά τις 6.30 από τη ΓΑΔΑ, μαζί με τον εισηγητή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη.

«Η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος ενημέρωσε ότι και σήμερα η αντιπροσωπεία της προανακριτικής βρέθηκε ενώπιον της άρνησης και της δεύτερης μάρτυρος να εξεταστεί ενώπιον τους.

«Αυτό συνέβη και χθες» είπε και επισήμανε ότι η μόνη αρμόδια για την επικοινωνία με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η Διεύθυνση Προστασίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η επιτροπή απευθύνθηκε στον αρμόδιο υπάλληλο, αφού εξέδωσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, και του ζήτησε, όπως και χθες, την άμεση εκτέλεση του εντάλματος.

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Ολη η διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα».

Δεν εμφανίστηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), προκειμένου να καταθέσει ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, πράττοντας όπως ακριβώς και ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας, «Μάξιμος Σαράφης»

Η εξέλιξη αυτή, θεωρούταν αναμενόμενη από τα μέλη της Προανακριτικής, καθώς η «Κελέση» είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στη Βουλή, στις 15 Φεβρουαρίου, διαμηνύοντας τα εξής:

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει».

Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, μάλιστα, έχουν ήδη ζητήσει την εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής και του δεύτερου μάρτυρα, όπως ακριβώς συνέβη και χθες με τον «Μάξιμο Σαράφη».

Σύμφωνα με εισαγγελικές αρχές που επικαλείται η «ΕΡΤ», το ένταλμα βίαιης προσαγωγής είναι νόμιμο, αλλά δεν επιφέρει ποινικές κυρώσεις για τους μάρτυρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, έχει υποβάλει αναφορά στον Άρειο Πάγο, ζητώντας τη μη εκτέλεση των επίμαχων ενταλμάτων για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλων ζήτημα ανάκυψε, μετά την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής η κατάθεση των δύο μαρτύρων να γίνει αυτοπροσώπως και χωρίς «κουκούλες» ή άλλα μέσα απόκρυψης της πραγματικής τους ταυτότητας.

 

Tags:
Novartis, μάρτυρας, προσαγωγή, προανακριτική επιτροπή, Βουλή, Ελληνική Αστυνομία, αστυνομικές αρχές, αστυνομικοί, αστυνομία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK