23:34 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πολυτελή αυτοκίνητα έβαζε στο στόχαστρό της εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία. Ο πολύπλοκος τρόπος δράσης.

Ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ η συνολική αξία των πολυτελών οχημάτων που έκλεβε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, η αστυνομία συνέλαβε έξι Έλληνες και δύο αλλοδαπούς, ενώ η δράση της σπείρας ξεκίνησε στις  αρχές του 2019.

Τα μέλη της οργάνωσης που δρούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, είχαν κατανείμει μεταξύ τους ρόλους, τους οποίους ενάλλασσαν ανάλογα με τον στόχο που είχαν επιλέξει.

Έκλεβαν πολυτελή οχήματα
© Φωτογραφία : astynomia.gr
Έκλεβαν πολυτελή οχήματα

Άλλοι εντόπιζαν και έκλεβαν τα οχήματα, ενώ διαφορετικά μέλη είχαν την ευθύνη να καταρτίζουν πλαστές πινακίδες για να τις τοποθετούν στα οχήματα που αφαιρούσαν και στη συνέχεια είτε να παραποιούν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμός πλαισίου και αριθμός κινητήρα) και να τα μεταπωλούν αυτούσια είτε να τα διαθέτουν για αξιοποίηση των ανταλλακτικών μερών τους. 

Η σπείρα διέθετε ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων, φύσες, κλειδιά οχημάτων κ.ά.) ο οποίος χρησιμοποιείται από άτομα που διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και είναι δυσεύρετος στην Ελλάδα και τις περισσότερες φορές τον εισήγαγε από το εξωτερικό. 

Τρόπος δράσης

Αρχικά τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν το όχημα που θα αφαιρούσαν και στη συνέχεια επέστρεφαν είτε στις οικίες τους είτε σε χώρους-καβάτζες και παραλάμβαναν τον ειδικό εξοπλισμό που απαιτούνταν.

Σε επόμενο στάδιο μετέβαιναν εκ νέου στο σημείο της κλοπής και αφαιρούσαν το όχημα. Στη συνέχεια, το μετέφεραν και το στάθμευαν σε ασφαλές σημείο και ερευνούσαν το εσωτερικό του για να εντοπίσουν τυχόν συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS TRACKERS).

Έκλεβαν πολυτελή οχήματα
© Φωτογραφία : astynomia.gr
Έκλεβαν πολυτελή οχήματα

Σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά όταν επρόκειτο για πολυτελή οχήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες που είχαν καταρτίσει εκ των προτέρων, από αγγελίες πώλησης οχημάτων ίδιου τύπου, μοντέλου και χρώματος στο διαδίκτυο. Ακολούθως, τα στάθμευαν σε περιοχές όπου διαμένουν εύπορα άτομα και χρησιμοποιούν πολυτελή οχήματα, για να μην κινήσουν υποψίες και ειδοποιηθούν οι Αρχές.

Μετά την πάροδο 2-3 ημερών και αφού τα οχήματα δεν είχαν εντοπιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα παρέδιδαν σε άτομα που σχετίζονται με καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων για να τα αποσυναρμολογήσουν.

Έκλεβαν πολυτελή οχήματα
© Φωτογραφία : astynomia.gr
Έκλεβαν πολυτελή οχήματα

Επίσης, ορισμένα εξ αυτών, τα μετέφεραν σε συνεργείο που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, όπου αφού πραγματοποιούσαν διάφορες αλλαγές, πλαστογραφούσαν αριθμούς πλαισίου οχημάτων πρακτορείου ενοικίασης αυτοκινήτων, επίσης ιδιοκτησίας του ίδιου συλληφθέντα και στη συνέχεια μέσω αυτού τα διέθεταν για ενοικίαση σε ανυποψίαστους πελάτες, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο οικονομικό όφελος.

Εντοπίστηκαν 38 αυτοκίνητα

Οι δράστες αναζητούσαν στο διαδίκτυο αγγελίες πώλησης ολοσχερώς κατεστραμμένων οχημάτων και αφού αγόραζαν τέτοια οχήματα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς τους (αριθμό πλαισίου και πινακίδες κυκλοφορίας) για να πλαστογραφήσουν τα κλεμμένα οχήματα ίδιου μοντέλου, τύπου και χρώματος και με τον τρόπο αυτό να τα «νομιμοποιήσουν».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38 αυτοκίνητα, εκ των οποίων είκοσι τρία κλεμμένα και δέκα πέντε πλαστογραφημένα, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας κλεμμένων αυτοκινήτων, πλήθος εξαρτημάτων, ανταλλακτικών οχημάτων, μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 18.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 44 κλοπές οχημάτων και δύο κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας.

Στην πλειονότητά τους τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Tags:
εγκληματική οργάνωση, κλοπή, αυτοκίνητα, Ελληνική Αστυνομία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK