21:15 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κάθε διμοιρία θα έχει τον δικό της... «εικονολήπτη», ο οποίος θα καταγράφει με κάμερα υψηλής ευκρίνειας όλα όσα λαμβάνουν χώρα. Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Τον δικό της «εικονολήπτη» θα έχει εφεξής η κάθε διμοιρία των ΜΑΤ, με την Ελληνική Αστυνομία να προχωρά στην προμήθεια 20 καμερών υψηλής ευκρίνειας και έξι αναμεταδοτών εικόνας.

Στόχος της απόφασης αυτής, είναι η πλήρης καταγραφή των κινήσεων και της επιχειρησιακής δράσης των αστυνομικών, ώστε να αποφεύγονται ή να αντιμετωπίζονται άμεσα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», με τις κάμερες, οι ιθύνοντες της ΕΛΑΣ θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό σε περίπτωση επεισοδίων.

Η απόφαση για τη χρήση καμερών από τον διμοιρίτη των ΜΑΤ ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2019, μετά τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για την εκκένωση των κατειλημμένων κτιρίων στο Κουκάκι.

Οι τότε ενέργειες των αστυνομικών είχαν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πολίτες κατήγγειλαν την εισβολή ανδρών των ΜΑΤ στο εσωτερικό των σπιτιών τους.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, στη Βουλή έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και τη δυνατότητα απαγόρευσής τους.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο βάζει οριστικό «τέλος» στις λεγόμενες αντισυγκεντρώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται ως αντίδραση σε κάποια άλλη διαδήλωση, στον ίδιο χώρο και χρόνο.

Θεσπίζεται διοργανωτής της συνάθροισης

Ειδικότερα, οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν την υποχρέωση ορισμού διοργανωτή της συνάθροισης, ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εξαιρούνται οι δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, ορίζεται και Διαμεσολαβητής της ΕΛΑΣ ή του Λιμενικού, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον διοργανωτή.

Πότε απαγορεύεται μια συνάθροιση

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επικείμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση μπορεί να απαγορευτεί εφόσον:

  • Επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως, κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας.
  • Επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή.
  • Πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, ο σκοπός της οποίας αντιτίθενται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας συνάθροισης στην ίδια περιοχή ή κοντά σε αυτή το ίδιο χρονικό διάστημα.
Tags:
Ελληνική Αστυνομία, αστυνομικές αρχές, αστυνομικοί, αστυνομία, κάμερα, εικονολήπτης, κινητοποιήσεις, κινητοποίηση, διαδηλώσεις, ΜΑΤ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK