13:33 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι διαχειριστές e-shop πουλούσαν «αέρα» αντί για κινητά και έκαναν χρυσές δουλειές καθώς είχαν αποκομίσει όφελος άνω των 50.000 ευρώ.

Συνολικά 84 περιπτώσεις πολιτών που έπεσαν θύμα επιτηδείων οι οποίοι πωλούσαν «αέρα» αντί για κινητά τηλέφωνα μέσω e-shop, εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός Έλληνα και ενός αλλοδαπού για απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει η Διεύθυνση, οι δράστες αποκόμισαν όφελος άνω των 50.000 ευρώ. 

Οι αρχές έβαλαν στο στόχαστρο το e-shop ύστερα από καταγγελίες για ηλεκτρονικές αγορές για τις οποίες ουδέποτε παραδόθηκαν οι συσκευές σε πολίτες που κατέβαλαν χρήματα.

Αρχικά οι υποψήφιοι αγοραστές αναζητώντας συσκευή κινητού τηλεφώνου, παραπέμπονταν από ιστοσελίδα διαμεσολάβησης στο συνεργαζόμενο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου εντόπιζαν τις συσκευές σε δελεαστικές τιμές πώλησης.

Στη συνέχεια προχωρούσαν σε παραγγελίες και προπλήρωναν το προϊόν είτε μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών είτε με μεταφορά του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος.

Ωστόσο, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την παραλαβή των προϊόντων και αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποστολή τους, οι πολίτες επικοινωνούσαν με το κατάστημα, όπου υπάλληλοί του δήλωναν αδυναμία αποστολής, ενώ τους γνωστοποιούσαν την επιστροφή των χρηματικών ποσών, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για τους κινδύνους και τι πρέπει να προσέχουν σε συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων.

Οι καταναλωτές θα πρέπει πριν οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω ιστοσελίδας να επικοινωνούν με το e-shop ή την εταιρεία για να επιβεβαιώσουν αν υφίσταται η επιχείρηση και έχει φυσική έδρα.

Επίσης, να αναζητούν πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος και πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.

Ακόμα:

  • Να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.
  • Να προσέχουμε ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
  • Θα πρέπει να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην κάνουμε «κλικ» πάνω σε συνδέσμους (links) από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.
  • Να πραγματοποιούμε τις πληρωμές - συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).
Tags:
ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονική απάτη, e-shop
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK