03:54 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
0 50
Βρείτε μας

Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά κλοπές οχημάτων εξαρθρώθηκε από το τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συνολικά 11 άτομα συνελήφθησαν και εξιχνιάσθηκαν 232 κλοπές Ι.Χ.Ε. οχημάτων και δύο κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας κατά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε συστηματικά κλοπές οχημάτων. Όπως αναφέρει η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών, οι συλλήψεις έγιναν το πρωί της 12ης Ιανουαρίου σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν 29 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, εκ των οποίων 18 κλεμμένα και 11 πλαστογραφημένα. Παράλληλα, κατασχέθηκαν 100 κινητήρες και 670 εγκέφαλοι οχημάτων, πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας, πιστόλι, δύο πιστόλια κρότου, πιστόλι ρέπλικα, καραμπίνα, μικροποσότητα ναρκωτικών και συνολικά 25.920 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε οικονομικό όφελος από τις δραστηριότητές της που έφτασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απάτη, πλαστογραφίες, ληστεία, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και παραβάσεις της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί προστασίας του περιβάλλοντος, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα για την εξιχνίαση και άλλων κλοπών συνεχίζεται.

Ο τρόπος που δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Οι εμπλεκόμενοι είχαν κατανείμει μεταξύ τους ρόλους. Ο αρχηγός έδινε τις εντολές στα υπόλοιπα μέλη και τους ανέθετε την εύρεση των αυτοκινήτων που τους ενδιέφεραν.

Μάλιστα, ορισμένα μέλη αναζητούσαν, από τις συγκεκριμένες κατηγορίες οχήματα, είτε σε δημοπρασίες πώλησης οχημάτων με υλικές ζημιές, συνήθως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, είτε στην Ελλάδα, από πωλήσεις τρακαρισμένων οπότε και ασύμφορων προς επισκευή οχημάτων, κυρίως από εταιρείες ενοικιάσεων.

Τα «κατάλληλα» οχήματα τα «χτυπούσαν» στις δημοπρασίες, σε ποσότητες και σε πολύ χαμηλές τιμές. Έπειτα, φόρτωναν τα οχήματα σε αυτοκινητάμαξες που κατείχαν και τα μετέφεραν στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, άλλα μέλη εντόπιζαν οχήματα, από τις συγκεκριμένες κατηγορίες, καθώς αυτά είτε ήταν σταθμευμένα σε εξωτερικό χώρο, είτε στις πυλωτές των πολυκατοικιών.

Όταν επέλεγαν κάποιο όχημα το οποίο αδυνατούσαν να το αφαιρέσουν με τον εξοπλισμό που κατείχαν, επιστράτευαν έτερα μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν ειδικά γερανοφόρα οχήματα και το φόρτωναν σε αυτά για να το μεταφέρουν στους χώρους τους.

Ακολούθως τα οχήματα τα μετέφεραν προσωρινά σε απομονωμένα σημεία και τα ερευνούσαν για να εντοπίσουν συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού που τυχόν υπήρχαν στο εσωτερικό τους. Στη συνέχεια, στάθμευαν τα αυτοκίνητα για μικρό χρονικό διάστημα, μίας έως δύο ημερών, και μετά από αυτό τα μετέφεραν είτε σε διαλυτήρια είτε σε απομονωμένες αποθήκες για να τα διασφαλίσουν έως ότου φροντίσουν για την περαιτέρω διάθεσή τους.

Άλλα μέλη παραλάμβαναν τα οχήματα που έρχονταν από το εξωτερικό και ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, αποφάσιζαν αν θα τα αποσυναρμολογήσουν για να πουληθούν. Στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα έγγραφα από τα οχήματα που είχαν εισαγάγει, πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς των κλεμμένων οχημάτων με τους αντίστοιχους από τα οχήματα που είχαν εισαγάγει και τα ταξινομούσαν, είτε στις εταιρείες που είχε υπό την επιρροή της η οργάνωση είτε σε «αχυράνθρωπους» έναντι αμοιβής.

Εντέλει  τα «έτοιμα» προς πώληση οχήματα τα διέθεταν μέσω των εταιρειών που κατείχαν, ή τα ταξινομούσαν στις εταιρείες αυτές, ή μέσω «αχυρανθρώπων» τα διέθεταν προς πώληση σε ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι αγνοούσαν την πραγματική προέλευσή τους.

Για τη νομιμοφανή πώληση των ανταλλακτικών από τα κλεμμένα οχήματα και λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου όγκου ανταλλακτικών, στην οργάνωση εντάχθηκαν άτομα τα οποία κατείχαν επιχειρήσεις εμπορίας ανταλλακτικών, με προφανή σκοπό να μεταπωλούνται τα ανταλλακτικά χονδρικώς σε καταστήματα και όχι σε ιδιώτες. Για τον σκοπό αυτό, εκδίδονταν εικονικά τιμολόγια με ποσότητες και αξίες κατά πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές και με τον τρόπο αυτό επετύγχαναν την νομιμοποίηση των χρημάτων.

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης
© Φωτογραφία : Ελληνική Αστυνομία
Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης
Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης
© Φωτογραφία : Ελληνική Αστυνομία
Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης
Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης
© Φωτογραφία : Ελληνική Αστυνομία
Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης
Εξάρθρωση εγκλγηματικής οργάνωσης
© Φωτογραφία : Ελληνική Αστυνομία
Εξάρθρωση εγκλγηματικής οργάνωσης
Tags:
κλοπή, κλοπές, οχήματα, ΕΛΑΣ, σπείρα, Αττική, αστυνομία, αυτοκίνητα, εγκληματική οργάνωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK