14:51 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Για τους κατοίκους του Νησιού, είναι προφανείς οι ονομασίες και οι διαφορές τους. Τι ενώνει όμως και τι χωρίζει τις έννοιες «Αγγλία», «Ηνωμένο Βασίλειο» και «Βρετανία» και τι συμβαίνει στα σπορ;

Στο επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, της Ρωσίας (όπως και στα Euro) μετέχει η εθνική ομάδα της Αγγλίας. Στο Eurobasket μετέχει η Μεγάλη Βρετανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο… παίζει κάπου;

Μπερδευτήκατε; Λογικό! Πού να πιάσουμε και όλα τα σπορ του Νησιού… Αλλωστε, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί η Μεγάλη Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αγγλία δεν είναι το ίδιο. Οι όροι, αν και συχνά χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν το ίδιο πράγμα, έχουν διαφορετική σημασία για τους Βρετανούς.

Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι του μυστηρίου…

  • Μεγάλη Βρετανία: είναι το μεγαλύτερο από τα δύο βασικά βρετανικά νησιά (το άλλο είναι η Ιρλανδία) και χωρίζεται σε τρεις αυτόνομες χώρες: την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.
  • Ηνωμένο Βασίλειο: είναι το μοναρχικό κράτος το οποίο αποτελείται από τις χώρες της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, συν τη τη Βόρεια Ιρλανδία. Το πλήρες όνομα της χώρας είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Το 1536, η Αγγλία και η Ουαλία ενώθηκαν κάτω από το στέμμα και το 1707, στην ένωση αυτή προσχώρησε και η Σκωτία με την επίσημη ονομασία «Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας».

Ωστόσο, όσοι είναι από την Αγγλία, τη Σκωτία ή την Ουαλία θεωρούνται Βρετανοί. Αντίθετα, όσοι είναι από τη Βόρεια Ιρλανδία είναι Ιρλανδοί. Από όλους αυτούς, μόνοι όσοι είναι από την Αγγλία θα πρέπει να αναφέρονται ως «Αγγλοι».

Οσον αφορά στην Ιρλανδία, τα πράγματα είναι και εκεί λίγο περίπλοκα. Η Ιρλανδία χωρίζεται στην εντελώς ανεξάρτητη Δημοκρατίας της Ιρλανδία και στη Βόρεια Ιρλανδία η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κοντολογίς, Αγγλία είναι η χώρα, Μεγάλη Βρετανία το νησί και Ηνωμένο Βασίλειο τέσσερις χώρες μαζί (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία).

Αφού το λύσαμε, λοιπόν, αυτό…

— στο ποδόσφαιρο παίζουν η καθεμιά χώρα, ξεχωριστά (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία).

— στο μπάσκετ μετέχουν ως Μεγάλη Βρετανία, ήτοι Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία (χωρίς τους Βορειοϊρλανδούς).

— στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν ως Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία).

— στο ράγκμπι, Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία έχουν κοινή εθνική ομάδα (ως Ιρλανδία) ενώ Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία μετέχουν ξεχωριστά!

Σχετικά:

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018
Tags:
Ουαλία, Σκωτία, Ιρλανδία, Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αγγλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK