23:41 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Ο ομοσπονδιακός προπονητής στίβου, Γιώργος Πομάσκι, μιλά στο Sputnik, για τη σπουδαία διάκριση των δύο αθλητών του, της Βούλας Παπαχρήστου και του Μίλτου Τεντόγλου και αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας.

Παρά τα αμέτρητα χρόνια που έχει περάσει στα γήπεδα στίβου, ο Γιώργος Πομάσκι δε θεωρεί πως υπήρξε στιγμή στην καριέρα του που να την ξεχωρίζει ως πιο συγκινητική. Ούτε καν την πρόσφατη και τεράστια επιτυχία των χρυσών μεταλλίων των Παπαχρήστου και Τεντόγλου την οποία μοιράστηκε ως προπονητής τους. «Πάμε για το επόμενο», δηλώνει αφοπλιστικά ο ομοσπονδιακός προπονητής στίβου.

Ο Γιώργος ή αλλιώς Γκεόργκι Πομάσκι επαινεί τους πρωταθλητές Ευρώπης, Βούλα Παπαχρήστου και Μίλτο Τεντόγλου, και εμφανίζεται άκρως αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού στίβου και ευρύτερα του αθλητισμού.

Οικονομική κρίση; Απλά, μας έκανε να δουλέψουμε παραπάνω! Ανάγκη για χρήματα; Καλοδεχούμενα, αλλά η δύναμη είναι στα χέρια μας, λέει ο σπουδαίος προπονητής, τονίζοντας πως «πνεύμα και λογική οδηγούν τα πόδια».

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Γιώργο Πομάσκι:

Πώς νιώθετε με την επιτυχία των αθλητών σας;

Όποτε επιβραβεύεται η δουλειά σου με ένα καλό τέλος, νιώθεις πλήρης. Έτσι έχουμε τη δύναμη και την όρεξη να συνεχίζουμε. Έτσι παράγει ο οργανισμός ενέργεια. Αμέσως βάλαμε καινούριους στόχους.

Δε θα έχετε ένα διάστημα ξεκούρασης πριν ξεκινήσετε ξανά τις προπονήσεις;

Ξεκινήσαμε ήδη! Ο αθλητισμός είναι μία συνεχόμενη διαδικασία. Δεν έχει αποχή.

Ούτε λίγες μέρες ξεκούρασης;

Όχι, γιατί υπάρχει ένας ακόμη αγώνας και μετά είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου και είναι τιμή για τον κάθε αθλητή να συμμετέχει κάθε τέσσερα χρόνια.

Πώς τα κατάφεραν οι δύο Έλληνες πρωταθλητές Ευρώπης; 

Ο Μίλτος με τον νεανικό του ενθουσιασμό και την καλή σταδιοδρομία που είχε και με τον προηγούμενο προπονητή του στο παγκόσμιο εφήβων, κέρδισε το ευρωπαϊκό των εφήβων και τώρα κέρδισε ευρωπαϊκό αντρών. Έχει νεανικό ενθουσιασμό, είναι αρκετά καλός εκτελεστής στα τεχνικά του σημεία.

Η Βούλα, από την άλλη, είναι πολύ έμπειρη και δουλέψαμε αρκετά καλά.

Πώς ο Τεντόγλου βρέθηκε από το παρκούρ στον στίβο;

Το παρκούρ είναι ένα εφηβικό χόμπι. Αλλά δεν είναι κάτι που τον ενδιαφέρει. Είναι πολύ ταλαντούχος, έχει τα βασικά στοιχεία του αγωνίσματος και ξεχώρισε σε μικρή ηλικία από τα υπόλοιπα παιδιά και αμέσως προσανατολίστηκε στο μήκος.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Δουλειά, δουλειά, δουλειά και πνευματική εξέλιξη στο επάγγελμα που κάνεις. Πρέπει να μάθεις και την ιστορία, και τον παρόν και το μέλλον να προβλέψεις και να μπορείς να διαβάσεις όλες τις λεπτομέρειες γι' αυτό που κάνεις.

Η πιο συγκινητική στιγμή στην πολύχρονη καριέρα σας;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Το ευρωπαϊκό είναι ιστορία, πάμε για το επόμενο. Έχω απλοποιήσει πολύ τα πράγματα. Ούτε τρελαίνομαι, ούτε απογοητεύομαι. Λογική και συνέπεια, τίποτε άλλο.

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον ελληνικό στίβο;

Η οικονομική κρίση κάνει τους ανθρώπους να σοβαρευτούν, να δουλέψουν παραπάνω για να αποκτήσουν αυτό που θέλουμε να κατακτήσουν.

Είστε, λοιπόν, αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού και του στίβου…

Βεβαίως! Έχουμε πολλά ταλαντούχα νέα παιδιά. Οι προπονητές τους δουλεύουν πολύ καλά και στην επαρχία. Έχουμε μεγάλο επιτελείο ανθρώπων που είναι οργανωμένο για να τους βρει, να τους αναδείξει και εμείς τους αγκαλιάσουμε.

  • Ο Γιώργος Πομάσκι βρέθηκε το 2017 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αθλητές που συμμετείχαν στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
    Ο Γιώργος Πομάσκι βρέθηκε το 2017 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αθλητές που συμμετείχαν στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
    © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
  • Ο Γιώργος Πομάσκι στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα
    Ο Γιώργος Πομάσκι στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα
    Nikos Libertas / SOOC
1 / 2
© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
Ο Γιώργος Πομάσκι βρέθηκε το 2017 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αθλητές που συμμετείχαν στο 34ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου

Προβλήματα με έλλειψη χρημάτων υπάρχουν;

Κοίταξε, θα ήθελα να είναι λίγο καλύτερες οι υποδομές για να διευκολύνουμε τη δουλειά μας. Αλλά αυτό είναι συγκυρίες πολλών πραγμάτων. Θέλει και η χώρα να είναι σε καλό επίπεδο ώστε να μπορεί να συντηρεί και να βελτιώνει τις εγκαταστάσεις.

Τα μετάλλια κοστίζουν;

Όχι! Τα λεφτά είναι καλοδεχούμενα να μας διευκολύνουν, αλλά δεν είναι πρωτεύοντα. Η δύναμη είναι στα χέρια μας!

Οι απολαβές των Ελληνών αθλητών στίβου είναι χαμηλότερες σε σχέση με Ευρωπαίους συναθλητές τους;

Υπάρχουν κράτη που είναι πολύ μπροστά, όπως Γερμανία και Αγγλία που έχουν άλλη πριμοδότηση (σ.σ. του στίβου). Εμείς δεν είμαστε άσχημα, ένα νορμάλ πλαίσιο για τον στίβο. Στήριξη έχουμε, η ομοσπονδία δουλεύει άψογα.

Ο ελληνικός στίβος, πιστεύετε, έχει αφήσει οριστικά πίσω τις μαύρες στιγμές;

Τέτοια δεν είναι η ζωή; Η ζωή είναι και κλάμα και χαρά. Δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτά. Τώρα έχουμε μία καινούρια εποχή, έχουμε δυσκολίες λίγο στην αντιμετώπιση των παιδιών, είναι άλλη γενιά. Πρέπει να παλέψουμε πρώτα την κακή πληροφόρηση, να αλλάξουμε τη νοοτροπία των παιδιών. Κάθε εποχή γεννάει και καινούρια προβλήματα, καινούριες αρρώστιες. Πρώτα πρέπει να αντιληφθείς ένα πρόβλημα και μετά να βρεις τον τρόπο να το διορθώσεις. Αυτή είναι η δουλειά μας.

Το παιδί σήμερα διαβάζει στο ίντερνετ μία τεχνική και τη θεωρεί δεδομένη γιατί είναι γραμμένη κάπου, αλλά να που δεν ισχύει. Το παιδί δε γνωρίζει να «μεταφράσει» μία είδους τεχνικής για το δικό του στυλ και σωματότυπο.

Εγώ πρέπει πρώτα να αντιληφθώ γιατί ένα παιδί σκέφτεται έτσι ώστε να μπορέσω να το αλλάξω. Το πνεύμα και η λογική θα οδηγήσει τα πόδια. Είναι καινούριες δυσκολίες που υπάρχουν.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό;

Να έχουν όνειρα. Να θέλουν να πετύχουν. Να γεννηθεί μέσα τους μία ενέργεια που θα τους κάνει με ανοιχτά μάτια και αυτιά να αντιλαμβάνονται το σωστό, να ακούνε τους προπονητές τους και να προχωράνε.

Σχετικά:

Χρυσό μετάλλιο για τον Τεντόγλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου
Tags:
προπονητής, στίβος, χρυσό μετάλλιο, μετάλλιο, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, Γιώργος Πομάσκι, Βούλα Παπαχρήστου, Μίλτος Τεντόγλου, Βερολίνο, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK