15:52 17 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Μπάλα ποδοσφαίρου

Το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και στημένων αγώνων κυριαρχεί στη βελγική επικαιρότητα

© Sputnik / Grigoriy Sisoev
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Κορυφαίοι παράγοντες του βελγικού ποδοσφαίρου διανυκτέρευσαν στο κρατητήριο προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, ενώ η αστυνομία έχει αδιάσειστες αποδείξεις για «στημένους αγώνες», σύμφωνα με τα Μέσα στο Βέλγιο.

Με πηχυαίους τίτλους ο βελγικός Τύπος ξετυλίγει το κουβάρι της διαφθοράς, των δωροδοκιών και των στημένων αγώνων που συγκλονίζει τη χώρα.

«Η δικαιοσύνη βάζει χέρι στο βελγικό ποδόσφαιρο» τιτλοφορεί το κεντρικό της πρωτοσέλιδο η De Morgen. Στο άρθρο σημειώνεται ότι κορυφαίοι παράγοντες του βελγικού ποδοσφαίρου διανυκτέρευσαν χθες στο κρατητήριο προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα «στημένων αγώνων», με την εφημερίδα να παρατηρεί στο κύριο άρθρο της, ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στα χρονικά του βελγικού ποδοσφαίρου», η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που δείχνει να αποτελεί, μακράν, «το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς από καταβολής του βελγικού ποδοσφαίρου».

Η Tijd, στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο κάνει αναφορά για «αδιάσειστες αποδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές για «στημένους αγώνες».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εφημερίδα σημειώνει ότι η βελγική δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα μεγάλης κλίμακας προκειμένου να «δέσει» τις κατηγορίες περί «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», δωροδοκιών και «στημένων αγώνων».

Εκτιμά ότι αυτό που άρχισε ως μια απλή έρευνα εξελίσσεται πλέον σε ένα κανονικό «τσουνάμι αποκαλύψεων» που επικρέμεται ως «τοξικό νέφος» πάνω από το βελγικό ποδόσφαιρο απειλώντας να το στιγματίσει ανεπανόρθωτα. Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα υπογραμμίζει την ανάγκη να μπει μια τάξη και να αλλάξουν οι κανόνες που διέπουν το βελγικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Την ανάγκη να εξυγιανθεί το βελγικό ποδόσφαιρο με την αποπομπή των φαύλων παραγόντων και την πάταξη των αθέμιτων πρακτικών, επισημαίνει από την πλευρά της και η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, με την εφημερίδα να παρατηρεί ότι στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας είναι κατά πόσον η ποδοσφαιρική ομάδα Μαλιν (Mechelen) προσπάθησε πέρυσι να παραμείνει στην Α' κατηγορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος «στήνοντας» αγώνες.

Στο κύριο άρθρο της, η ίδια εφημερίδα μιλάει για «κανόνες της ζούγκλας» που διέπουν το βελγικό ποδόσφαιρο, θεωρώντας «αδιανόητο» το γεγονός ότι οι «στημένοι αγώνες» δεν είναι καν ποινικώς κολάσιμοι με βάση την υφιστάμενη βελγική νομοθεσία.

Η οικονομική εφημερίδα Echo μιλά και αυτή στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για δικαστική βόμβα, εκφράζοντας θυμό και απογοήτευση στο κύριο άρθρο της για το θλιβερό θέαμα της μεταμόρφωσης του πιο δημοφιλούς αθλήματος σε κωμωδία, όπου όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται και το μόνο που μετράει είναι το χρήμα και οι κομπίνες.

«Τρέμει συθέμελα το βελγικό ποδόσφαιρο» αναφέρει με τη σειρά της η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, ενώ στο κύριο άρθρο της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μετά την έκσταση για τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ, ακολουθεί ο αποτροπιασμός για τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι ο κόσμος του βελγικού ποδοσφαίρου, αλλά και του παγκοσμίου εν γένει, παραμένει αδιαφανής, ανεξέλεγκτος και επιρρεπής σε υπερβολές και παρεκκλίσεις.

Για «επιχείρηση καθαρά χέρια στην κορυφή του βελγικού ποδοσφαίρου» κάνει, τέλος, λόγο η La Libre Belgique στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, υποστηρίζοντας στο κύριο άρθρο της ότι ο σεισμός που προκάλεσε η δικαστική έρευνα μπορεί να αποδειχθεί τελικά ευεργετικός, ανοίγοντας τα μάτια στο αφελές κοινό των οπαδών, το οποίο συνεχίζει με μία πεισματική εμμονή να πιστεύει στην ομορφιά του αθλήματος και είναι έτοιμο να πληρώσει αρκετά χρήματα για να χειροκροτήσει τους αστέρες της στρογγυλής θεάς.

Tags:
διαφθορά, στημένοι αγώνες, ποδόσφαιρο, Βέλγιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK