04:32 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η Παγκόσμια Επιτροπή Αντί – Ντόπινγκ προειδοποίησε τη ρωσική ομοσπονδία ότι απειλείται η συμμετοχή της χώρας στους Αγώνες του 2020, αν λάβει ψεύτικα στοιχεία από το εργαστήριο της Μόσχας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (22/01) η WADA γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει στη διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων που έλαβε από τη ρωσική επιτροπή αντί – ντόπινγκ για ένα διάστημα δύο – τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε πως «το Τμήμα Ερευνών και Πληροφοριών της WADA σε συνεργασία με ανεξάρτητους ειδικούς ερευνητές δεδομένων θα ερευνήσει το αν τα στοιχεία είναι αυθεντικά. Η δεύτερη φάση θα διαρκέσει δύο με τρεις μήνες», προσθέτοντας πως η ρωσική επιτροπή συνεχίζει να είναι υπό επιτήρηση.

Για την ακρίβεια, η ανακοίνωση σημείωσε ότι

«Παράλληλα, η WADA θα συνεχίσει την επιτήρηση της ρωσικής επιτροπής ώστε να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της, ως στιβαρή και ανεξάρτητη στις επιχειρησιακές της αποφάσεις και δραστηριότητες, δηλαδή να επιδεικνύει καλή διοίκηση, υπευθυνότητα και διαφάνεια και να λειτουργεί σε περιβάλλον ελεύθερο από εξωτερικές επιρροές».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της WADA, Κρεγκ Ρίντι, σχολίασε πως κάποια μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής απογοητεύτηκαν από το γεγονός πως η Ρωσία δεν τήρησε την προθεσμία που είχε για να παρέχει πρόσβαση στο εργαστήριο αντί – ντόπινγκ της Μόσχας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου ντόπινγκ. Πλην όμως, συμφώνησε ότι δεν συντρέχει λόγος να επιβληθούν κυρώσεις για το λόγο αυτό. 

Χαρακτηριστικά, ο Κρίντι επεσήμανε ότι «κάποια μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής εξέφρασαν την απογοήτευση τους για το γεγονός πως δεν τηρήθηκε η προθεσμία, όμως συμφωνήθηκε πως δεν πρέπει να επιβληθεί κάποια κύρωση. Πάνω από όλα, θέλουμε να διασφαλίσουμε πως αυτοί που εξαπάτησαν θα λογοδοτήσουν. Αυτό αποφάσισε η Εκτελεστική επιτροπή τον Σεπτέμβριο και ελπίζω τόσο οι αθλητές, όσο και οι υπόλοιποι να αντιληφθούν πως έχουμε κάνει πρόοδο σε αυτό το κομμάτι».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε να αποκαταστήσει τη ρωσική επιτροπή αντί – ντόπινγκ, ώστε να συμμορφωθεί με τη WADA, ως αποτέλεσμα του σκανδάλου ντόπινγκ. Η WADA ζήτησε από τη Ρωσία να δώσει άδεια πρόσβασης στα στοιχεία και στα δείγματα του εργαστηρίου αντι – ντόπινγκ της Μόσχας ως τις 31/12 του 2018.

Παρ’ όλα αυτά, η προθεσμία δεν τηρήθηκε, οπότε κάποιες χώρες ζήτησαν από τη WADA να χαρακτηρίσει τη ρωσική επιτροπή αντί – ντόπινγκ ως «μη συμμορφούμενη» με τον Παγκόσμιο Κανονισμό Αντί – Ντόπινγκ.

Αργότερα, οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε νέα ημερομηνία για τη συγκέντρωση των δειγμάτων. Έτσι, στις 17 Ιανουαρίου η WADA ανέφερε πως οι ειδικοί της ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εργασία αντιγραφής των δεδομένων από το εργαστήριο αντί – ντόπινγκ της Μόσχας.

Σχετικά:

WADA: Σύντομα θα εξετάσουμε την κατάσταση συμμόρφωσης της RUSADA με τον κώδικά μας
WADA: Κανένα στοιχείο παραβίασης από Ρώσους χάκερ
Ο επικεφαλής του οργανισμού αντιτόπινγκ των ΗΠΑ αντιδρά στην απόφαση της WADA
Υπέρ της επιστροφής του ρωσικού οργανισμού αντιντόπινγκ ψηφίζει η WADA
Η επιτροπή ελέγχου συμμόρφωσης της WADA προτείνει επαναφορά της RUSADA
Tags:
αντί - ντόπινγκ, ντόπινγκ, WADA, Κρεγκ Ρίντι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK