16:05 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για τα πρόσφατα κρούσματα οπαδικής βίας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους τρόπους αντιμετώπισης της, αλλά και στο ιδιώνυμο.

Την επομένη της ψήφισης του αθλητικού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης βρέθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό «105.5 στο Κόκκινο» και μίλησε για την έξαρση της οπαδικής βίας, μετά και το τελευταίο περιστατικό του ξυλοδαρμού και τραυματισμού με μαχαίρι μιας γυναίκας, για την κόντρα που έχει ξεσπάσει στο μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό καλώντας την ΕΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλία αλλά και για τα σημεία που νομοσχεδίου που συγκέντρωσαν τις περισσότερες αντιδράσεις.

Αρχικά, σχολιάζοντας τα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό με όλα τα επεισόδια μεταξύ οπαδών σχολίασε ότι «η οπαδική βία είναι ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο, εμείς αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει πολλά βήματα, έχουμε δώσει πολλές μάχες και κυρίως είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων αυτών και εξιχνιάζονται και οδηγούνται στην δικαιοσύνη. Κι αυτή είναι μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. 

«Το φρικαλέο περιστατικό – γιατί πραγματικά είναι άλλο το να διαβάζεις μια είδηση ή μια αστυνομική περιγραφή και άλλο να βλέπεις τις εικόνες αυτές- γνωρίζουμε πως η αστυνομία επιλήφθηκε άμεσα, εγώ προσωπικά ενημέρωσα και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπως κάνω σε κάθε περιστατικό βέβαια, οφείλω να πω πως και η δικαιοσύνη κινείται άμεσα κινείται με ταχύτατους ρυθμούς κάθε φορά που έχουμε τέτοια περιστατικά». 

Το θέμα είναι πως θωρακίζουμε στο δικό μας το κομμάτι. Η αποκατάσταση της τάξης τέλος πάντων δεν είναι θέμα του υπουργείου αθλητισμού αλλά τι νομικά εργαλεία δημιουργούμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκόψουμε αυτούς τους ταραξίες από την γηπεδική διαδικασία. Μέσα σ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η χθεσινή μας νομοθέτηση. 

Υπήρχαν φωνές σκέψεις για επαναφορά του ιδιώνυμου. Η άποψή μου ήταν και παραμένει πως με το ιδιώνυμο δεν λύνεις προβλήματα, με το ιδιώνυμο δεν σωφρονίζεις δεν επιτυγχάνεις τίποτε άλλο από το να στείλεις έναν 16άρη στη φυλακή χωρίς να έχεις επιτύχει αυτό που θες. 

Αυτό που θέλαμε εμείς ήταν να εφαρμόζεται άμεσα η παρεπόμενη ποινή όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όπως είναι και η οδηγία και η επεξεργασία που έχουμε κάνει μαζί με την ΟΥΕΦΑ, είναι σε αυτούς τους ανθρώπους να απαγορεύεται η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους, σε όσους ασκείται ποινική δίωξη, υπήρχε στο ποινικό μας οπλοστάσιο σαν παρεπόμενη ποινή μετά την δικάσιμο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ποινή αυτή να μπαίνει έξι εφτά οκτώ χρόνια μετά το περιστατικό. Και τότε δεν έχει και νόημα να επιβάλλεις μια τέτοια ποινή γιατί ενδεχόμενα ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να έχει σταματήσει να πηγαίνει γήπεδο.

Τι λέμε λοιπόν τώρα; Πως με την άσκηση ποινικής δίωξης ο εισαγγελέας έχει την δυνατότητα να επιβάλλει την ποινή της στέρησης στους αγωνιστικούς χώρους, είτε διατάσσοντας αυτοπρόσωπη παρουσία την ώρα του αγώνα στο αστυνομικό τμήμα, είτε με μια απλή απαγόρευση και θεσπίσαμε και αυτοτελές ποινικό αδίκημα στον υπεύθυνο ασφαλείας του γηπέδου σε περίπτωση που επιτραπεί η είσοδος σε αυτούς τους ανθρώπους για να αναλάβουν και οι ομάδες την ευθύνη του ελέγχου. 

Όλα αυτά προφανώς και δεν είναι οι λύσεις στο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ένα ζήτημα παιδείας και ένα πρόβλημα κοινωνικό, απότοκο μιας νέας γενιάς η οποία πέρασε τα πάνδεινα εδώ και μια δεκαετία σε μια χώρα που κατέρρευσε οικονομικά, η ανεργία στους νέους έφτασε μέχρι και το 60%. 

«Έχω την αίσθηση πως με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και με την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα, αυτά τα φαινόμενα που είναι σε έξαρση σε όλη την Ευρώπη μόνο έτσι μπορούν να καταπολεμηθούν.» 

Εμείς παίρνουμε κάθε μέσο, έχουμε συνεργασία με το υπουργείο προστασίας του πολίτη, θα πρέπει και οι διοργανώτριες αρχές να πάρουν τα μέτρα τους και να βοηθήσουν στο νέο πλαίσιο που ετοιμάζουμε μαζί με την ΟΥΕΦΑ για να θέματα ασφάλειας στα γήπεδα και μαζί με το συμβούλιο της Ευρώπης. Εκεί θα κριθούμε όλοι.

Έχω την αίσθηση ότι –για τα περιστατικά εκτός αγωνιστικών χώρων- η αστυνομία έχει ήδη εκπονήσει υπηρεσιακό σχέδιο, θα έχω μια συνάντηση και με τον αρχηγό της αστυνομίας να με ενημερώσει αρμοδίως, εγώ θα ενημερώσω και τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις, νομίζω πως το επόμενο διάστημα θα παρθούν και από την πλευρά της αστυνομίας όλες οι πρωτοβουλίες και το πιο σημαντικό για να στείλεις και το μήνυμα είναι η εξιχνίαση αυτών των υποθέσεων είναι να νιώσουν όλοι πως δεν υπάρχει ατιμωρησία. Τα περιστατικά της βίας ταλανίζουν τον ευρωπαϊκό αθλητισμό και χρειάζονται ολοκληρωμένες πολιτικές.

Ερωτηθείς για το αθλητικό νομοσχέδιο και την εκλογική διαδικασία, είπε ότι «προσπαθώ να καταλάβω τον θόρυβο για διατάξεις οι οποίες ήταν επιτακτικές όχι του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης αλλά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και των διεθνών αθλητικών οργανισμών. Θα σας ενημερώσω πως η FIBA έχει ποσόστωση φύλου, όλοι το ξέρουν και οι περισσότερες αιτιάσεις είναι προφάσεις. Εκλογικό σύστημα προέβλεπε και ο 27/25, γιατί δεν είχαν υπάρξει αντιδράσεις; Μήπως επειδή οι συντάκτες του 27/25 ήταν αυτοί που είναι τώρα στις διοικήσεις των ομοσπονδιών ή τέλος πάντων… 

«Εγώ δεν θέλω να ανοίξω αυτή την κουβέντα, έχουμε συνταγματική υποχρέωση να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα της μειοψηφίας; Πως θα γίνει αυτό; Πως θα διασφαλίσουμε πως δεν θα ζήσουμε ξανά το φαινόμενο οι διοικήσεις των ομοσπονδιών τα μέλη να ναι συνεχώς στα δικαστήρια με θέματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία και την διοίκηση».

Χθες είχαμε πάλι νέα έκπτωση διοίκησης σε ομοσπονδία, σαφείς κανόνες, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου για να τελειώσουν τα περίεργα και την ίδια στιγμή εχέγγυα για την κατοχύρωση της αντίθετης άποψης και της σύνθεσης.

Όσον αφορά στην κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο μπάσκετ, τις πρωτοβουλίες της πολιτείας αλλά και της ομοσπονδίας, σημείωσε ότι «αν την ίδια σπουδή που έδειχνε η ομοσπονδία για να κατακεραυνώσει τον αθλητικό νόμο την έδειχνε στο να μπορέσει να βρει μια λύση στο αδιέξοδο που φαίνεται ότι οδεύει το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης θα ήμασταν όλοι πολύ πιο χαρούμενοι και πιο ήρεμοι. 

Να εξηγήσουμε δυο τρία πράγματα τα οποία υα χω πει πολλές φορές και είναι σαφή αλλά κάποιοι επιμένουν να μη τα καταλαβαίνουν. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν μπορεί να παρέμβει στα θέματα της διαιτησίας, αυτά είναι θέματα κανονισμών που τα ορίζει η ίδια η ομοσπονδία ή οποία θα πρέπει να πάρει και κάθε πρωτοβουλία. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε και το ίδιο κάναμε στο ποδόσφαιρο και πιστέψτε με το ίδιο κάνουμε και στο μπάσκετ είναι να ενημερώσουμε τις διεθνείς ομοσπονδίες και να ζητήσουμε να βοηθήσουν στο να βρεθεί μια λύση. 

Και όποια αρωγή από την πλευρά μας είναι εφικτή να την δώσουμε. Περιμένουμε λοιπόν όλον αυτόν τον καιρό να δούμε κάποια κίνηση ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να βρεθεί κάποια λύση και όσο περνάνε οι μέρες όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να βάλουν το θέμα κάτω απ το χαλί βλέπουμε ότι εντείνεται, είδαμε καταγγελίες και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα πράγματα, λοιπόν, εδώ πρέπει η ομοσπονδία να πάρει πρωτοβουλία για να εκτονώσει την κατάσταση. 

Πρωτοβουλία όμως η οποία θα είναι σοβαρή, θα είναι ειλικρινής όχι για τα μάτια του κόσμου, θα είναι μόνιμη και θα δείξει ότι δεν έχει ούτε πρόβλημα, ούτε η ίδια είναι μέρος του προβλήματος ούτε έχει εξαρτήσεις. Κρίνονται όλοι και αυτό είναι πάνω και πέρα και από τα εκλογικά συστήματα και από τα αυτοδιοίκητα και από όλα. 

«Αυτή την στιγμή λοιπόν ένα πρωτάθλημα κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή και περιμένουμε ακόμη να δούμε μια κίνηση από την πλευρά της ομοσπονδίας. Εμείς συνδράμουμε στον βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται. Πιστεύω πως μπορούν να βρεθούνε λύσεις εφόσον υπάρχει ειλικρινής διάθεση από όλους και τόλμη από την ΕΟΚ. Αυτή η εβδομάδα είναι κρισιμότατη και θα πάρουμε και εμείς κάθε πρωτοβουλία που είναι αναγκαία για να μπορέσει να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο».

Μιλώντας για τις συμπεριφορές των παραγόντων, παρατήρησε ότι «τους έχω στείλει στον εισαγγελέα αμέτρητες φορές, σχεδόν όλους τους παράγοντες του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού. Κάθε φορά που έχουν μια συμπεριφορά που στα μάτια μας φαντάζει έκνομη πάντοτε ενημερώνουμε τον αρμόδιο αθλητικό εισαγγελέα αλλά και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Είναι πάγια τακτική και χωρίς να βγάζουμε ανακοινώσεις. 

Από κει και μετά μεγάλο πρόβλημα είναι η συμπεριφορά των παραγόντων και είτε είναι απλή συμπεριφορά οπαδική είτε έχει και πολιτικά ελατήρια και αυτό αφορά το ποδόσφαιρο περισσότερο και όχι το μπάσκετ. Και ο κόσμος νομίζω πρέπει να φέρει τους παράγοντες των ομάδων προ των ευθυνών τους. Ο κόσμος τιμωρεί με έναν τρόπο, στο τέλος της ημέρας εμπορικές επιχειρήσεις είναι στα εισιτήρια βασίζονται. Δεν μπορούμε να τινάξουμε το καλύτερο άθλημα της χώρας στον αέρα, πρέπει όλοι να προσέχουν την συμπεριφορά τους, είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις από τις ευθύνες τις ομοσπονδίας και του ΕΣΑΚΕ.

Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε όποιες λύσεις μπορούμε θεσμικά, ακόμη και να νομοθετήσουμε κιόλας για την μεταφορά της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας στη Λίγκα αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της ομοσπονδίας με την διοργανώτρια αρχή, δεν μπορεί ο υπουργός από μόνος του να νομοθετήσει, εκτός εάν συμφωνηθεί αλλιώς από το ίδιο το άθλημα.

Για το εάν υπάρχει περίπτωση να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους αδελφούς Αγγελόπουλους με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, είπε πως «το να κάνουμε μια συνάντηση για να βγάλουμε φωτογραφίες και μετά μέσα να μην γίνει μια συζήτηση όπως πρέπει να γίνει δεν έχει νόημα να γίνει για τα μάτια του κόσμου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα γίνει και αυτό». 

Σχετικά:

Βίντεο από την άγρια επίθεση σε κοπέλα οπαδό: «Βεντέτα» φοβούνται στην αστυνομία
Επαφή Βασιλειάδη με ΕΛ.ΑΣ για τα κρούσματα βίας
Tags:
αθλητικό νομοσχέδιο, βία, Γιώργος Βασιλειάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK