20:30 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το CAS απέρριψε την προσφυγή της διάσημης Νοτιοαφρικανής πρωταθλήτριας για το θέμα του κανονισμού σχετικά με την τεστοστερόνη και δεν αποκλείεται να αλλάξει αγώνισμα.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) απέρριψε την προσφυγή της Κάστερ Σεμένια κατά της IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου) σχετικά με τους κανονισμούς για το θέμα της τεστοστερόνης.

Η γνωστή Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτριας και δις χρυσή Ολυμπιονίκης στα 800μ. προσπάθησε να ακυρώσει τον κανονισμό που απαιτεί από τους αθλητές που έχουν από φυσικού τους υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης να τα μειώσουν ιατρικά, ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις.

Η Σεμένια θεώρησε ότι ο κανονισμός κάνει διακρίσεις, καθώς δεν εκτείνεται σε όλα τα αθλήματα δρόμου, αλλά σε αυτά των μεσαίων αποστάσεων, από τα 400 έως τα 1500μ., στα οποία η ίδια διακρίνεται.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι αθλήτριες με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, ώστε να είναι μικρότερα των 5 νανογραμμαρίων ανά λίτρο, για να μπορούν να συμμετάσχουν σε αγώνες 400, 800 και 1.500 μέτρων.

Η απόφαση της IAAF στηρίχτηκε σε πρόσφατη επιστημονική έρευνα που έδειξε ότι οι αθλητές με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν αβαντάζ εις βάρος των αντιπάλων τους.

Η Σεμένια πάντως, θεωρητικά, μπορεί να πάρει μέρος στο επερχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα στα 5000μ., όπου άλλωστε πρόσφατα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στη χώρα της.


Σχετικά:

IAAF: «Πράσινο φως» σε 42 ρώσους αθλητές να αγωνιστούν χωρίς το εθνόσημο
Tags:
τεστοστερόνη, IAAF, CAS, Κάστερ Σεμένια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK