08:33 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Εκπρόσωποι της κοινότητας των Γκούνα του Παναμά

Οι αυτόχθονες του Παναμά κέρδισαν στη διαμάχη με τη ΝΙΚΕ

© AP Photo / Arnulfo Franco
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η φυλή των Γκούνα, των αυτόχθονων κατοίκων της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, νίκησε την αμερικανική αθλητική εταιρία στη μήνυση που είχαν υποβάλλει.

Η εταιρία – κολοσσός ΝΙΚΕ υποχρεώθηκε να αποσύρει από τα ράφια ολόκληρη τη νέα σειρά παπουτσιών «Air Force 1» λόγω της ήττας της στη διαμάχη με τη φυλή των Γκούνα.

Οι ιθαγενείς του Παναμά κατηγόρησαν την αμερικανική εταιρία πως έκλεψε το παραδοσιακό τους σήμα, το οποίο είναι «μέρος της πνευματικής κληρονομιάς της φυλής των Γκούνα».

Η ειδική έκδοση για το Πόρτο Ρίκο αναμενόταν να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, αλλά η ΝΙΚΕ αναγκάστηκε να ακυρώσει την κυκλοφορία ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από τη φυλή.

«Ζητάμε συγγνώμη για την ανακριβή αναπαράσταση του σχεδίου για το Nike Air Force 1 'Puerto Rico' 2019. Συνεπώς, το προϊον δεν θα είναι πια διαθέσιμο», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρίας.

Το πολύχρωμο σχέδιο «Μόλα» χρησιμοποείται από τη φυλή των Γκούνα που ζει στις ακτές του Παναμά προς την Καραϊβική.

«Δεν είμαστε κατά της εμπορευματοποίησης του “Μόλα”. Απλά δεν μας άρεσε που δεν μας συμβουλεύτηκαν πρώτα», είπε ο Μπελισάριο Λόπεζ, ηγέτης της κοινότητας των Γκούνα, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αντιπροσωπεύει «τη Μητέρα Γη, επειδή το σχέδιο βασίζεται σε οτιδήποτε είναι φύση».

Ο δικηγόρος της κοινότητας Αρέσιο Βαλιέντε πάντως τόνισε ότι εκτός από την απόσυρση του προϊόντος, η κοινότητα ζητά από τη ΝΙΚΕ αποζημίωση για παράνομη χρήση του παραδοσιακού σχεδίου.

Σχετικά:

Nike και Adidas ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στους δασμούς του Τραμπ στα παπούτσια «made in China»
Η απάντηση της Nike στους οργισμένους μουσουλμάνους για τα «παπούτσια του Αλλάχ»
Η Nike έκλεισε τα καταστήματά της στη Νότια Αφρική μετά τον σάλο για ρατσιστικό βίντεο
Tags:
Nike, Παναμάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK