13:56 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Adidas

Η Adidas έχασε την δικαστική μάχη με την ΕΕ για την προστασία του σήματος της

© Sputnik / Ilya Pitalev
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών προσπαθούσε να κατοχυρώσει ένα ευρύτερο trademark «για τις τρεις παράλληλες γραμμές ίδιου πλάτους και με ίση απόσταση μεταξύ τους, που εμφανίζονται στα προϊόντα με οποιαδήποτε κατεύθυνση».

Η γνωστή αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την προστασία του κλασσικού εμπορικού της σήματος με τις τρεις γραμμές ύστερα από σχετική νομική διαμάχη με την ΕΕ, την ώρα που οι ανταγωνιστές της προσπαθούν να διεισδύσουν στην αγορά υποδημάτων και ρούχων με παρόμοια εμπορικά σήματα.

Χθες ωστόσο, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως διατηρεί την απόφαση που εξέδωσε το 2016 το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) να ακυρώσει προηγούμενη εγγραφή του εμπορικού σήματος, το οποίο η Adidas είχε καταχωρήσει το 2015 για ρούχα, παπούτσια και καπέλα.

Αυτό που χρειαζόταν να αποδείξει η Adidas ήταν πως οι τρεις παράλληλες γραμμές, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, διαθέτουν «διακριτό χαρακτήρα» στην ΕΕ και πως οι καταναλωτές αναγνωρίζουν αμέσως ένα προϊόν της εταιρίας και μπορούν να το ξεχωρίσουν από προϊόντα άλλων εταιριών.   

Εντούτοις το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ τόνισε σε ανακοίνωσή του πως το διάσημο σήμα κατατεθέν της εταιρείας με τις τρεις γραμμές δεν είναι παρά ένα «συνηθισμένο σχέδιο» και πως «δεν είναι αρκετά διακριτό στην συνείδηση των ευρωπαίων καταναλωτών ώστε να τυγχάνει νομικής προστασίας».   

Μετά από αυτό το γεγονός, η Adidas, σχολίασε πως η δικαστική απόφαση δεν επηρεάζει άλλες προστατευμένες χρήσεις του εμπορικού σήματος στην Ευρώπη.

«Παρόλο που απογοητευτήκαμε με την απόφαση, συνεχίζουμε να την αξιολογούμε και αναμένουμε την χρήσιμη καθοδήγηση του δικαστηρίου για την προστασία του σήματός μας με τις τρεις γραμμές, που εμφανίζεται στα προϊόντα μας», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Το δικαστήριο υπογράμμισε πως η εταιρεία παρείχε αποδείξεις σχετικά με την χρήση του εμπορικού σήματος σε πέντε χώρες της ΕΕ αλλά όχι σε ολόκληρο το μπλοκ.

Τέλος, η Adidas έχει ακόμη το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το οποίο είναι το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε, εντός δύο μηνών.

Tags:
σήμα, εμπορικό σήμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, δικαστήρια, Adidas, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK