09:53 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Από ,
0 40
Βρείτε μας

Ο αρχιπροπονητής Νίκος Ηλιάδης και η Ελισάβετ Τελτσίδου με τον Αλέξη Ντανατσίδη μας μίλησαν για το τι να περιμένουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του χρόνου και όχι μόνο.

Ένα χρόνο περίπου πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο (24 Ιουλίου – 9 Αυγούστου) το Sputnik ανοίγει τον φάκελο του ελληνικού τζούντο.

Ένα άθλημα που στην πρόσφατη ιστορία μας έχει χαρίσει ένα χρυσό (2004) κι ένα χάλκινο (2012) ολυμπιακό μετάλλιο με τον Ηλία Ηλιάδη.

Συνδετικός κρίκος των επιτυχιών αυτών, ο θετός πατέρας του και αρχιπροπονητής των εθνικών ομάδων τζούντο, Νίκος Ηλιάδης, ο οποίος μας μίλησε για το τζούντο, για το αν θα βγει «νέος Ηλίας Ηλιάδης», ενώ μας έκανε και μια αποκάλυψη για τον... τζουντόκα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, μιλήσαμε με δύο από τους καλύτερους Έλληνες τζουντόκα, την Ελισάβετ Τελτσίδου και τον Αλέξη Ντανατσίδη, όπου αμφότερους ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε του χρόνου στο Τόκιο.

«ΤΟ ΤΖΟΥΝΤΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ»

Η κουβέντα μας με τον κ. Νίκο Ηλιάδη δεν μπορούσε να μην ξεκινήσει από το τι προσφέρει σε κάποιον η ενασχόληση με το τζούντο, με τον καθ' ύλην αρμόδιο να μας λέει «όπως σε όλα τα αθλήματα, πρώτα απ' όλα είναι υγιής, έχει ωραίο, αντρικό σώμα, βελτιώνει και μνήμη και σώμα. Μαθαίνει σεβασμό, εκτιμά αυτό που κάνει, σέβεται τους μεγαλύτερους. Επίσης σε κάνει σεμνό, ουδέποτε θα κάνει καυγά με κάποιον. Και να τον ενοχλήσουν υπάρχει τρόπος να τον αντιμετωπίσει χωρίς να τον βλάψει. Είναι πολλά αυτά που δίνει το τζούντο».

Όταν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα κατακλύζονται με ειδήσεις από ποδόσφαιρο και μπάσκετ, γιατί να έρθει να παιδί να κάνει τζούντο, με τον κ.Ηλιάδη να σημειώνει οτι «πρώτα απ' όλα θα έλεγα σε όλους τους γονείς να ασχοληθούν τα παιδιά με τον αθλητισμό, γιατί είναι υγεία. Η χώρα μας χρειάζεται ανθρώπους υγιείς για να τη διοικήσουν.

Το τζούντο είναι ένα ωραιότατο ολυμπιακό άθλημα που μπορεί να δώσει σε έναν άνθρωπο- είτε είναι παιδί τεσσάρων ετών ή 104, δεν υπάρχει όριο ηλικίας - πάρα πολλά, σε οποιοδήποτε επάγγελμα».

«ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ»

Όταν η κουβέντα έφτασε στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020, ο αρχιπροπονητής απέφυγε τις μεγαλοστομίες, λέγοντας αρχικά πως «το μίνιμουμ κατ' αρχάς είναι η συμμετοχή στους Αγώνες, με 4-5 αθλητές, μάλλον βλέπω τέσσερις, υπό νορμάλ συνθήκες. Αυτό σημαίνει οικονομική υποστήριξη, υποστήριξη πολιτείας, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα χωρίς χρήματα. Δεν μπορεί να γίνει σωστή προετοιμασία, αγώνες... Δυστυχώς, με τη σημερινή κατάσταση της χώρας είμαστε πολύ... σεμνά (γέλια), να μην πειράζουμε και κάποιους.

Θα σας πω οτι οι πιο πολλές ξένες ομάδες για έναν αθλητή ξοδεύουν, όσα δίνει η δική μας ομοσπονδία για ένα έτος. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.. Εγώ όμως πιστεύω στους αθλητές, οτι θα μπορέσουν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς. Και αν πάμε, όσοι θα συμμετέχουν, έχουν ίδιες δυνατότητες για μετάλλιο».

Στην ερώτηση μας πάντως για το αν υπάρχει νέος Ηλίας Ηλιάδης, ήταν σαφής και κατηγορηματικός, λέγοντας οτι «δεν έχει γεννηθεί στον κόσμο ακόμα... Μπορεί να γεννηθεί (γέλια), προς το παρόν δεν υπάρχει. Στον κόσμο δεν υπάρχει νέος Ηλίας Ηλιάδης».

«ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΟΥΝΤΟ Ο ΠΟΥΤΙΝ»

Όταν μιλάς με έναν προπονητή του τζούντο, δεν είναι δυνατόν να μην ρωτήσεις την άποψη του για τον διασημότερο τζουντόκα, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον κ.Ηλιάδη να μας λέει πως «ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πολύ ωραίος τζουντόκα, έχετε δει και βίντεο άλλωστε... Εγώ έχει τύχει να τον δω από κοντά. Ήξερα πάρα πολύ καλά τον συχωρεμένο τον προπονητή του. Έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές και το πιο βασικό είναι οτι δεν έχει ξεχάσει το τζούντο. Ασχολείται και σήμερα και πολύ βοηθάει όχι μόνο τη ρωσική ομάδα και το ρωσικό τζούντο αλλά το άθλημα παγκοσμίως.

Είναι πολύ θετικό όταν ο αρχηγός μιας τόσο μεγάλης χώρας ασχολείται με ένα άθλημα, τότε ασχολούνται και από άλλες χώρες, είναι διαφήμιση για το τζούντο.»

Η Ελισάβετ Τελτσίδου (κατηγορία 70κ.), που στο πρόσφατο Γκραν Πρι της Βουδαπέστης πήρε το χάλκινο μετάλλιο, και ο Αλέξης Ντανατσίδης (80κ.) αποτελούν δύο από τις μεγάλες μας ελπίδες για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι μόνο.

Ο Αλέξης Ντανατσίδης με την Ελισάβετ Τελτσίδου
© Sputnik /
Ο Αλέξης Ντανατσίδης με την Ελισάβετ Τελτσίδου

Οι δυο αθλητές μας, που τους συναντήσαμε στο προπονητήριο του Αγίου Κοσμά, μίλησαν αρχικά για τη δύσκολη προετοιμασία τους, με την 23χρονη αθλήτρια να σημειώνει οτι «είμαστε σε πολύ καλό στάδιο όσον αφορά στην προετοιμασία, γιατί έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα τέλη Αυγούστου. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι, να πηγαίνουμε σε διοργανώσεις, ώστε να πάμε στους Ολυμπιακούς».

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Ντανατσίδης μας είπε πως «πάει καλά η προετοιμασία μας, χωρίς τραυματισμούς. Έχουμε ένα τουρνουά το Σάββατο (σ.σ εννοεί στις 12/07), είναι σαν μια στάση πριν το Παγκόσμιο, να δείξουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Έχουμε πολλές μέρες μέχρι το Παγκόσμιο. Θα ακολουθήσει μετά το τουρνουά μια πολύ δυνατή προετοιμασία».

«ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ»

Η συμμετοχή τους δεν είναι εξασφαλισμένη στο Τόκιο, όμως, σίγουρα, το βλέμμα τους είναι στραμμένο εκεί, με την Ελισάβετ να υπερθεματίζει λέγοντας οτι «ο στόχος στους Ολυμπιακούς είναι πάντα το μετάλλιο. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να καταφέρουμε να πάρουμε την πρόκριση και στο Τόκιο όλα είναι δυνατά. Οι Ολυμπιακοί είναι μια διοργάνωση που όλα είναι πιθανά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο 26χρονος αθλητής, τονίζοντας οτι «όπως είπε και η Ελισάβετ, το δύσκολο είναι να πάρεις την πρόκριση. Από ΄κει και πέρα, αν φτάσουμε στην πρόκριση κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι στα μετάλλια. Είμαστε αισιόδοξοι οτι μπορούμε κι εμείς να πάρουμε κάποιο μετάλλιο».

Η Ελισάβετ έχει μεγάλο συναγωνισμό στην κατηγορία της, όπως παραδέχτηκε και η ίδια, καθώς μας είπε πως «είναι πολλές οι δυνατές Γυναίκες στην κατηγορία μου, όπως η αθλήτρια από την Ιαπωνία, που εκτός των άλλων είναι και παγκόσμια πρωταθλήτρια και θα παίζει και στην έδρα της στους Ολυμπιακούς. Κι η Γαλλία έχει πολύ δυνατή αθλήτρια και γενικά το επίπεδο είναι υψηλό, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός».

 • Δύο τζουντόκα στο προπονητήριο του Αγίου Κοσμά
  Δύο τζουντόκα στο προπονητήριο του Αγίου Κοσμά
  © Sputnik /
 • Φάση από την προπόνηση των αθλητών του τζούντο
  Φάση από την προπόνηση των αθλητών του τζούντο
  © Sputnik /
 • Στιγμιότυπο από την προπόνηση των αθλητών στον Άγιο Κοσμά
  Στιγμιότυπο από την προπόνηση των αθλητών στον Άγιο Κοσμά
  © Sputnik /
 • Οι αθλητές του τζούντο προπονούνται στον Άγιο Κοσμά
  Οι αθλητές του τζούντο προπονούνται στον Άγιο Κοσμά
  © Sputnik /
1 / 4
© Sputnik /
Δύο τζουντόκα στο προπονητήριο του Αγίου Κοσμά

Ο Αλέξης στάθηκε στο γεγονός πως στο τζούντο ο καθένας μπορεί να χάσει από τον οποιονδήποτε αλλά και να νικήσει τον οποιονδήποτε, λέγοντας πως «στη δική μου κατηγορία έχω Γιαπωνέζους, Ρώσους, Γερμανούς που είναι πάρα πολύ καλοί, μιλάμε για παγκόσμιους πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης. Στους αγώνες δεν ξέρεις ποτέ από ποιους μπορείς να χάσεις και ποιους μπορείς να νικήσεις. Μπορεί να νικήσεις τον καλύτερο και να χάσεις από τον πιο αδύναμο. Εμείς θα τους κοιτάξουμε όλους ίσος προς ίσο και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Παίζει βέβαια ρόλο και η κλήρωση, από εκεί ξεκινάς, αν θα είσαι στη μέρα σου... Στους Ολυμπιακούς, αν είμαστε στους πρώτους οκτώ, θα είμαστε στους ισχυρούς για την κλήρωση».

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ»

Όταν τους ρωτήσαμε για το τι θα ήθελαν να αλλάξουν στο ελληνικό τζούντο, αμφότεροι ομολόγησαν οτι το άθλημα χρειάζεται περισσότερη στήριξη από την Πολιτεία.

Πρώτη η Ελισάβετ είπε πως «με το τζούντο ασχολούμαι ένδεκα χρόνια και πρωταθλητισμό κάνω έξι χρόνια. Θέλουμε να μας στηρίζει η χώρα μας, να επενδύει στον αθλητισμό. Είναι πολύ καλό για όλα τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό, γιατί μπαίνουν σε καλό δρόμο, μακριά από άσχημες συνήθειες. Να έχουν όρεξη και κίνητρο τα παιδιά να ασχοληθούν, για να ανέβει γενικά το επίπεδο. Ελπίζω και με τη νέα κυβέρνηση να πάνε τα πράγματα καλύτερα, να μας βοηθήσουν περισσότερο για να φέρουμε και καλύτερα αποτελέσματα».

Όσον αφορά στον συναθλητή της, σημείωσε οτι «ασχολούμαι σχεδόν 20 χρόνια με το τζούντο. Έχουμε καλούς προπονητές, καλό χώρο, έχουμε τη ζέστη (χαμογελάει). Προς το παρόν είμαστε καλά... Θέλω να μας στηρίζουν πιο πολύ, να στηρίζουν την ομοσπονδία μας».

Για το τέλος κρατήσαμε την ερώτηση που κάναμε και στον προπονητή τους. Κλήθηκαν να μας πουν το τι θα έλεγαν σε ένα μικρό παιδί για να το πείσουν να ασχοληθεί με το τζούντο.

Η Ελισάβετ μας είπε οτι «σε ένα μικρό παιδί για να το πείσω να κάνει τζούντο θα του έλεγα πως θα είναι αργότερα ένας καλό τρόπος να ξεφεύγει από τα προβλήματα, θα τον βοηθήσει στην υγεία του και θα τον πειθαρχήσει για το μέλλον. Θα καταλάβει μετά το καλό που του έχει κάνει το τζούντο και το να βρίσκεται στον αθλητισμό».

Εν κατακλείδι, ο Αλέξης σημείωσε επί του θέματος πως «σε ένα παιδάκι θα του έλεγα οτι θα του έκανε πολύ καλό. Όλα τα αθλήματα είναι καλά, το τζούντο είναι ξεχωριστό, έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Σε κάνει ευγενή, αυτό σημαίνει άλλωστε τζούντο. Θα προσπαθούσα να του πω “έλα να παλέψουμε μαζί, να παίξουμε”, και θα τον είχα πείσει!»

Σχετικά:

Ο Πούτιν προκάλεσε Αμερικανή κορυφαία δημοσιογράφο σε αγώνα τζούντο
Viral: Παίκτης του χόκεϊ τραυμάτισε αντίπαλο με λαβή τζούντο (Βίντεο)
«Απαγορευμένη κίνηση στο τζούντο» η λαβή του Ράμος στον Σαλάχ
Ναταλία Κουζιούτινα: Η τζουντόκα που «γκρέμισε» τον Πούτιν (Βίντεο, Φωτογραφίες)
Ελαφρύς τραυματισμός για τον Πούτιν σε φιλικό αγώνα τζούντο με Ρώσο Ολυμπιονίκη (βίντεο)
Tags:
Βλαντίμιρ Πούτιν, Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, Ελισάβετ Τελτσίδου, Αλέξης Ντανατσίδης, Νίκος Ηλιάδης, τζούντο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK