01:09 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ντέιβιντ Μπλατ αποκάλυψε ότι πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στην επιστολή του για το πρόβλημα υγείας, ο τεχνικός του Ολυμπιακού δίνει μάθημα ζωής.

Με μια επιστολή που συγκλονίζει, ο Ντέιβιντ Μπλατ αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, δίνοντας παράλληλα μάθημα ζωής.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού διαγνώστηκε πριν λίγο καιρό με Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, όπως αποκαλύπτει. «Αποφάσισα να μην παραδοθώ», τονίζει ο Ντέιβιντ Μπλατ, στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύει η ΚΑΕ Ολυμπιακός.

«Μερικές φορές η ζωή σου “πετά” πράγματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν εξήγηση, νόημα ή λόγο», ξεκινά την επιστολή του ο Μπλατ. Σε τέτοιες στιγμές, όπως γράφει, καλείσαι να κάνει επιλογές που θα δοκιμάσουν τον χαρακτήρα σου.

Όπως εξηγεί η Πολλαπλή Σκλήρυνση (PPMS) εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο που κάνεις ακόμη και βασικές λειτουργίες.

«Όταν ξεπέρασα το αρχικό σοκ και τον πόνο του να καταλάβω πως θα άλλαξε και θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή μου από εδώ και πέρα, αποφάσισα πως δεν επρόκειτο να παραδοθώ σε τίποτα», τονίζει ο τεχνικός του Ολυμπιακού, προσθέτοντας ότι αποφάσισε να προσαρμοστεί και να βρει νέους τρόπους να συνεχίσει τη ζωή του.

Αρχικά, όπως εξηγεί, προσέτρεξε στην «μπασκετική προπονητική μεθοδολογία» για τον τρόπο που λύνεις και ξεπερνάς προβλήματα. Προβλέπεται μια συγκεκριμένη διαδικασία σε τρία βήματα τα οποία είναι:

  1. Ποιο είναι το πρόβλημα;
  2. Γιατί συνέβη;
  3. Πώς το διορθώνουμε;

Το πρώτο είναι δυστυχώς ξεκάθαρο: Η Πολλαπλή Σκλήρυνση που φέρνει αδυναμία στα πόδια για την οποία έχει ξεκινήσει ειδική αγωγή ενδυνάμωσης και ισορροπίας, κολύμβηση και υδρόβιες ασκήσεις.

Ως προς το γιατί συνέβη, δηλώνει άγνοια καθώς παραμένει άγνωστο και δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη αιτία ή εξήγηση. Μένει λοιπόν να εστιάσει στο πώς θα κάνει το καλύτερο για τη βελτίωση της κατάστασης. «Είναι εύκολο να πέσεις σε κατάθλιψη και σωματικό λήθαργο. Αυτή η μάχη είναι πραγματική και συνεχής και αδιάκοπη, καθώς δεν υπάρχει γιατρειά για την ασθένεια αυτή. Όμως, δεν είναι θανατηφόρα», γράφει χαρακτηριστικά.

Καλεί μάλιστα όσους αντιμετωπίζουν προκλήσεις να έχουν κουράγιο και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουν μπροστά και να ζήσουν μια ζωή με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα.

«Ξεχάστε το "γιατί" σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί. Επικεντρωθείτε στο μετά», ζητά ο Μπλατ.

Για το τρίτο βήμα, πώς διορθώνουμε δηλαδή το πρόβλημα, ο Μπλατ καλεί σε δουλειά και κατάρτιση πλάνου. «Δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα. Κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά. Προσαρμοζόμαστε, διαφοροποιούμε και ψάχνουμε τρόπους να βελτιωθούμε ή να διατηρηθούμε. Επιμορφωνόμαστε. Βρίσκουμε ανθρώπους που μπορούμε να το μοιραστούμε και να μας βοηθήσουν. Είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με εκείνους που προσπαθούν να λάβουν γνώση. Δεν κρυβόμαστε, ούτε φεύγουμε ντροπιασμένοι από την αντίληψη της ευαισθησίας», γράφει.

Όπως τονίζει, άλλωστε, ο ίδιος είναι προπονητής και δουλειά του είναι να ηγείται, να διδάσκει, να εμπνέει. «Το ότι δεν είμαι τόσο ευκίνητος ή ενεργός δεν επηρεάζει τη νοητική μου ικανότητα στο να κάνω αυτά τα πράγματα», υποστηρίζει. Εξηγεί δε ότι έχει δίπλα του σπουδαίους γιατρούς, προπονητές, φυσικοθεραπευτές και διοίκηση.

«Πώς είναι δυνατόν να παραπονεθώ; Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ και δεν θα το κάνω. Θα ήταν χαμένη ενέργεια και από τη στιγμή που ζητώ από τους παίκτες μου και το σταφ να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, πρέπει να ζητήσω ή πιο σωστά να απαιτήσω από τον εαυτό μου να κάνει ακριβώς το ίδιο», υπογραμμίζει.

Κλείνοντας, ο Μπλατ θυμίζει τη φράση του Τζον Γούντεν ότι «τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα για τους ανθρώπους που κάνουν το καλύτερο όπως και να πάνε τα πράγματα».

«Η κατάστασή μου δεν είναι... πικνίκ, αλλά πολλοί περνούν δυσκολότερα. Είναι ευθύνη μου να αποτελέσω παράδειγμα για όλους, να συνεχίσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ποτέ, ποτέ, μα ποτέ να μην παραδίδονται ή να μην εγκαταλείπουν», καταλήγει ο τεχνικός του Ολυμπιακού.

Tags:
ασθένεια, Ντέιβιντ Μπλατ, προπονητής, μπάσκετ, Ολυμπιακός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK