23:21 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ έθεσε σε εξάμηνη άρση την πιστοποίηση του Εργαστηρίου Ελέγχου του ΟΑΚΑ.

Το εργαστήριο του ΟΑΚΑ δεν συμμορφώθηκε με τα διεθνή στάνταρ και η επιστολή του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του WADA, Σερ Κρεγκ Ρίντι θέτει την Ελλάδα σε διεθνή «καραντίνα».

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρει πως στις κυριότερες επείγουσες παρατηρήσεις υπήρχε δραματική μείωση σε εξειδικευμένο προσωπικό (υποστελέχωση στο 50%), ξεπερασμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις εξοπλισμό και έλλειψη επικυρώσεων για τις μεθόδους επιβεβαίωσης απαγορευμένων ουσιών.

Στις 26 Ιουλίου 2019, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη παρουσία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, και των Ιωάννη Αγγελή (διευθυντή του «Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ ΟΑΚΑ») και Δημήτρη Κλέτσα (διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος») και αποφάσισαν την επείγουσα προώθηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλεπόταν από τον νόμο 2528, αλλά δεν είχε εκδοθεί επί έξι μήνες και η δρομολόγηση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Ένα μήνα αργότερα, όπως αναφέρει η ΓΓΑ, εκδίδεται η απαραίτητη ΚΥΑ για την «Μεταφορά αρμοδιότητας και εργαστηρίου αντιντόπινγκ στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος» και κοινοποιήθηκε στον WADΑ, ενώ η πίστωση των 2 εκατομμυρίων δρομολογήθηκε από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Μαζί με όλα αυτά εξεταζόταν η προμήθεια των νέων, εξελιγμένων μηχανημάτων και η περαιτέρω στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά είχε ξεπεραστεί το χρονικό διάστημα ανοχής του WADA και ενεργοποιήθηκε μόλις προχτές η προσωρινή άρση πιστοποίησης.

Μάλιστα, την 1η Οκτώβρη ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του WADA, Σερ Κρεγκ Ρίντι με επιστολή του ενημέρωσε πως κατόπιν εισήγησης της Πειθαρχικής Επιτροπής από τις 2 Αυγούστου τρέχοντος έτους, περί εξάμηνης άρσης πιστοποίησης του «Εργαστηρίου του ΟΑΚΑ», καθώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε πλήρως στα υπεσχημένα για την απάλειψη παρατηρήσεων (είχαν καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2018).

Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε πως: «οι ενέργειες για τη "θεραπεία" της άρσης πιστοποίησης του «Εργαστηρίου του ΟΑΚΑ», αλλά και για την αναβάθμιση του ΕΣΚΑΝ, όπου μέσα στις επόμενες ημέρες συγκροτείται και το Επιστημονικό Τμήμα με διακεκριμένους επιστήμονες, συνεχίζονται με εντονότατους ρυθμούς. Ο WADA και η παγκόσμια κοινότητα είμαστε βέβαιο ότι θα πειστούν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H WADA «απειλεί» πάλι τη Ρωσία με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κενυάτης μαραθωνοδρόμος πιάστηκε «ντοπέ» με… ποντικοφάρμακο

Tags:
Λευτέρης Αυγενάκης, αντί - ντόπινγκ, ντόπινγκ, αντιντόπινγκ, WADA
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK