15:55 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Πέμπτη (07/11) ξεκινά η συζήτηση επί του νέουνομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε την Τρίτη (05/11) με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με την χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και άλλες διατάξεις»

Σε δύο μέρες, την Πέμπτη (07/11) στις 16:00 θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων παρουσία και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα (11/11 και 13/11) θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, οπότε και το νομοσχέδιο εκτός απροόπτου θα πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο αφορά τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, δηλαδή τα «στημένα», το θέμα της βίας και τις θητείες στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Εφαρμογή της Σύμβασης Μακόλιν

Όσον αφορά στα «στημένα» θα γίνει η κύρωσης της Σύμβασης Μακόλιν του Συμβουλίου της Ευρώπης περί χειραγωγημένων αγώνων, η οποία παρέμενε σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου πέντε χρόνια.

Η αστυνομία στα γήπεδα

Για το θέμα της βίας το νομοσχέδιο προβλέπει

  • Τη δυνατότητα της Αστυνομίας να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα γήπεδα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ονομαστικά εισιτήρια. Αν το εισιτήριο δεν αντιστοιχεί στον νόμιμο κάτοχο του, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο.
  • Επιτρέπει στην αστυνομία να συλλέγει και να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα των φιλάθλων που είναι στα γήπεδα για την αντιμετώπιση πράξεων βίας και ποινικών αδικημάτων.
  • Δεν θα υπάρχει πλέον σύνδεση του αποτελέσματος του αγώνα με τα αδικήματα βίας. Όποιος τελεί αξιόποινη πράξη, θα τιμωρείται, ανεξαρτήτως του τι έχει γίνει στον αγώνα.

Μπαίνει ηλικιακό όριο στις ομοσπονδίες

Τέλος για το ζήτημα της θητείας στις αθλητικές ομοσπονδίες, θεσπίζεται για πρώτη φορά όριο ηλικίας (70 ετών) στη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια. Παράλληλα, δεν επιτρέπεται στο ίδιο πρόσωπο να εκλεγεί πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας περισσότερες από τρεις συνολικά φορές και σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας περισσότερες από δύο συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Το παραπάνω όριο θητειών ως προς τον πρόεδρο, δύναται να επεκταθεί για μία επιπλέον θητεία, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το 70ο έτος της ηλικίας του.

Επίσης, θεσμοθετείται η δυνατότητα εκμίσθωσης ή παραχώρησης προς χρήση Ολυμπιακών ακινήτων σε Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες, οι οποίες θα καταθέσουν επενδυτικό σχέδιο επισκευής ή μετασκευής τους και θα αναλάβουν τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησής τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει (καταρχήν) το δρόμο για την παραχώρηση στην ΚΑΕ ΑΕΚ του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου των Άνω Λιοσίων, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών.

Διαβάστε ακόμα:

Συνάντηση Αυγενάκη – Βασιλακόπουλου: Να μείνει ο Ολυμπιακός στην Α1

Επίθεση χάκερ στο Υφυπουργείο Αθλητισμού

Tags:
Βουλή, Λευτέρης Αυγενάκης, αθλητικό νομοσχέδιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK