18:32 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 04
Βρείτε μας

Το δικαίωμα της Ρωσίας να συμμετέχει ή να φιλοξενεί διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ανακάλεσε για τέσσερα χρόνια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-ντόπινγκ (WADA).

Η εκτελεστική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA) αποφάσισε να ανακαλέσει το δικαίωμα της Ρωσίας να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων πρωταθλημάτων και των Ολυμπιακών Αγώνων, για τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ρωσικής υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ (RUSADA) Μαργκαρίτα Πακνότσκαγια.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της WADA στη Λωζάνη της Ελβετίας. Ομοίως, η Ρωσία χάνει το δικαίωμά της να συμμετέχει σε τέτοιες αθλητικές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τη RUSADA, οι Ρώσοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν παραβιάσει τον διεθνή κώδικα αντι-ντόπινγκ. Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να αγωνίζονται κάτω από ουδέτερο καθεστώς, το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει τη χρήση της ρωσικής σημαίας και ρωσικού εθνικού ύμνου στις διοργανώσεις.

Επιπλέον, η WADA απαγορεύει στους Ρώσους αθλητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των μελών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών της Ρωσίας, να παρευρίσκονται στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και στο Πεκίνο το 2020 και το 2022 αντίστοιχα.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της RUSADA θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση στις 19 Δεκεμβρίου για να συζητήσει την απόφαση της WADA.

 

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες

Το 2015, η WADA ξεκίνησε διαδικασίες κατά της RUSADA, κατηγορώντας την για ένα μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτούμενο από το κράτος πρόγραμμα ντόπινγκ, στο οποίο εμπλέκονταν χιλιάδες αθλητές, προπονητές και αθλητικούς αξιωματούχους. Η Ρωσία αρνήθηκε τις αξιώσεις αλλά οι αθλητές της χώρας αναγκάστηκαν να αγωνιστούν υπό την ολυμπιακή σημαία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 στη Νότια Κορέα.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η απαγόρευση ήρθη, αλλά η RUSADA υποχρεώθηκε να προσφέρει πρόσβαση στην WADA στη βάση δεδομένων των ρωσικών αρχείων.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ξεκίνησε μια άλλη διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της RUSADA σχετικά με την υποψία παραποίησης δεδομένων. Η Ρωσία έλαβε τρεις εβδομάδες προθεσμία για να εξηγήσει «ασυνέπειες» που βρέθηκαν σε στοιχεία, τα οποία είχαν προηγουμένως ληφθεί από ρωσικά εργαστήρια.

Η Μόσχα υπέβαλε τις απαντήσεις της στον οργανισμό στις αρχές Οκτωβρίου. Αφού εξέτασε τα στοιχεία που έδωσε η Μόσχα, η WADA δήλωσε ότι ορισμένα από τα αρχεία είχαν πιθανόν «παραποιηθεί».

Πρόσφατα, η Επιτροπή Ελέγχου Συμμόρφωσης της WADA πρότεινε στην Εκτελεστική Επιτροπή διάφορα μέτρα επιβολής κυρώσεων κατά της WADA, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H WADA πρότεινε 4ετή αποκλεισμό για τη Ρωσία

H WADA «απειλεί» πάλι τη Ρωσία με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Tags:
RUSADA, WADA, ντόπινγκ, αντί - ντόπινγκ, αντιντόπινγκ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK