AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει πανικό σε όλο τον κόσμο με περισσότερους από 1.770 θανάτους και 71.400 κρούσματα, ενώ έχει επηρεάσει το παγκόσμιο αθλητικό ημερολόγιο.

Σε συναγερμό έχει τεθεί η παγκόσμια κοινότητα, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην επαρχία Γουχάν, στην Κίνα και επηρεάζει ακόμα και το αθλητικό καλεντάρι του 2020.

Λόγω του κορονοϊού έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί σημαντικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο και μάλιστα είναι υπό αμφισβήτηση ο εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αν και οι διοργανωτές δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και η Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

Stop στον Μαραθώνιο του Τόκιο

Στις 17 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε ότι οι διοργανωτές του Μαραθωνίου του Τόκιο αποφάσισαν να επιτρέψουν μόνο τη συμμετοχή ελίτ αθλητών και να εμποδίσουν τους ερασιτέχνες δρομείς υπό το φόβο της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιαπωνία.  Ο αγώνας έχει προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου και είναι ένας από τους μεγάλους μαραθώνιους του κόσμου με 38.000 εγγεγραμμένους αθλητές.

Αναβολή της Formula 1 λόγω κορονοϊού

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκε το Grand Prix της Formula 1 στην Κίνα, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 17-19 Απριλίου στη Σαγκάη, ως αποτέλεσμα της νέας έκρηξης του κορονoϊού.

Τον Οκτώβριο οι αγώνες ράγκμπι

Επιπλέον, τα Rugby World Series 7 αναβλήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Ράγκμπι οι αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για τις 3, 4 και 5 Απριλίου στο Χονγκ Κονγκ και στις 11 και 12 Απριλίου στη Σιγκαπούρη αναβλήθηκαν για τις 16, 17 και 18 και 10-11 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Αναβλήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου της Ναντζίνγκ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την οριστική αναβολή για το 2021 της διοργάνωσης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Κίνα, εξαιτίας του κορονοϊού.

Με επίσημη ανακοίνωση της η IAAF ενημέρωσε πως αναβάλλεται η φετινή διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Ναντζίνγκ της Κίνας το τριήμερο 13-15 Μαρτίου λόγω του κορονοϊού.

Κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 που θα διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Τόκιο, απέκλεισαν το ενδεχόμενο της ακύρωσης ή της αναβολής τους παρά την εξάπλωση του ιού.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, με πάρα πολλά κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 454 στο κρουαζιοερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Yokohama.

Η Ιαπωνία είναι μια από τις πέντε χώρες έξω από το επίκεντρο, μαζί με τις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ, τη Γαλλία και την Ταϊβάν, οι οποίες κατέγραψαν θανάτους από κορονοϊούς.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Μόρι Γιοσίρο, σε συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι δεν εξετάζεται το ζήτημα της ακύρωσης ή της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), ο οποίος έχει συμβουλεύσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να μην ακυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 ή να αλλάξει τον τόπο διεξαγωγής τους, παρά την απειλή του κορονοϊού. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, επίσης, είναι από τις 25 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Χάος όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και το εμπόριο

Το ξέσπασμα του ιού που ονομάζεται SARS-CoV-2 επηρέασε όχι μόνο τον αθλητισμό αλλά και το εμπόριο. Στις 17 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε ότι το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Πεκίνου αναβλήθηκε καθώς ήταν να πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 30 Απριλίου και προς το παρόν δεν υπάρχει νέα επίσημη ημερομηνία.

Η 48η έκδοση της Διεθνούς Έκθεσης Εφευρέσεων της Γενεύης που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 25-29 Μαρτίου αναβλήθηκε επίσης για έξι μήνες .

Στις 12 Φεβρουαρίου, η οργάνωση GSMA (Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Επικοινωνιών), η ένωση του Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, ανέστειλε την εκδήλωση αφού περισσότερες από τριάντα εταιρείες απέρριψαν τη συμμετοχή τους για λόγους ασφαλείας λόγω φόβου για την επέκταση του κορονοϊού. Πάντως, οι ισπανικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται για την ασφάλεια του γεγονότος.

Η αναβολή του παγκόσμιου συνεδρίου θα έχει ισχυρό οικονομικό αντίκτυπο τόσο για την GSMA όσο και για την πόλη της Βαρκελώνης, η οποία κάθε χρόνο λαμβάνει ισχυρή εισφορά χρημάτων χάρη σε αυτό. Πέρσι, συνολικά 109.000 άτομα παρακολούθησαν το συνέδριο, δημιουργώντας 14.000 προσωρινές θέσεις εργασίας και αφήνοντας οικονομικό αντίκτυπο άνω των 475 εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη.

Είναι η κατάσταση τόσο σοβαρή όσο φαίνεται;

Ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία είναι ένα από τα καυτά θέματα λόγω του ρόλου που διαδραματίζει η Κίνα στην παγκόσμια αγορά και κατά συνέπεια τίθεται το ερώτημα: είναι η κατάσταση τόσο σοβαρή όσο φαίνεται;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) προειδοποίησε στις 17 Φεβρουαρίου ότι το διεθνές εμπόριο θα συνεχίσει να μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω της κρίσης της υγείας που εξαπέλυσε ο νέος ιός. Ο εμπορικός πράκτορας τόνισε ότι ο δείκτης του εμπορίου αγαθών έπεσε από το επίπεδο των 96,6 που καταγράφηκε το Νοέμβριο σε 95,5.

Η κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να επιδεινωθεί

Σύμφωνα με την οντότητα που εδρεύει στη Γενεύη, η κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να επιδεινωθεί στο πλαίσιο των κινδύνων για την υγεία που οφείλονται στο SARS-CoV-2, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι ο αντίκτυπος του ιού στην παγκόσμια οικονομία θα είναι «σχετικά περιορισμένος».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αλυσιδωτών επιδράσεων στο οικονομικό κλίμα και τις συνθήκες χρηματοδότησης παγκοσμίως».

Με τη σειρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς» να εκτιμηθεί το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί εμπειρογνώμονες και πολιτικοί.

Ο χρόνος θα δείξει εάν τα μέτρα που ελήφθησαν τώρα από την κινεζική κυβέρνηση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορούν να σταματήσουν τον ιό που πλήττει σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο σήμερα και να αποφύγουν το χάος σε διάφορους τομείς, είτε στον αθλητισμό είτε στην οικονομία.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
κρούσματα, νεκροί, Κίνα, κοροναϊός, κορονοϊός, Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, Παραολυμπιακοί Αγώνες, Ολυμπιακοί Αγώνες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK