AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Όλα τα βλέμματα του κόσμου είναι σήμερα στραμμένα στην Αρχαία Ολυμπία όπου θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Αγώνες του Τόκιο.

Ειδικών συνθηκών θα είναι η φετινή Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, λόγω φυσικά του κορονοϊού.

Αυτή τη στιγμή, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των διοργανωτών, είναι ξεκάθαρο πως η διεξαγωγή των Ολυμπιακών τίθεται εν αμφιβόλω εξαιτίας της πανδημίας.

Λόγω λοιπόν, της εξάπλωσης του φονικού ιού, η ΕΟΕ σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων αποφάσισαν να διεξαχθεί η Τελετή με πολλά περιοριστικά μέτρα.

Όπως και να ‘χει, σήμερα στις 11:30 στην Αρχαία Ολυμπία, η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει κοντά στον ναό της Ήρας για να ταξιδέψει με τελικό προορισμό το Τόκιο.

Γιατί γίνεται η Τελετή Αφής

Η τελετή έχει βαθιά συμβολικό χαρακτήρα και η διεξαγωγή της αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και στους σύγχρονους Αγώνες.

Το νόημα της Φλόγας

Η Φλόγα αναβιώνει τον μύθο του Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη δώσει στους ανθρώπους και έως και σήμερα πραγματοποιείται για να τονίσει τις ανθρώπινες αξίες που είναι συνδεδεμένες με τον συμβολισμό της φωτιάς.

Παραδοσιακά, η Φλόγα που θα ανάψει θα χρησιμοποιηθεί για να ανάψει τον Ολυμπιακό βωμό κατά την Τελετή Έναρξης των Αγώνων του Τόκιο την 24η Ιουλίου.

Η σχέση της Φλόγας με την Ελλάδα

Παρότι τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, όσο και στους επόμενους του 1932, υπήρχε η Φλόγα στα στάδια, η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία ήταν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

Πώς ανάβει η Φλόγα

Κατά τη διαδικασία δεν υπάρχει κανένα τεχνητό μέσο. Η Φλόγα ανάβει από τις αχτίδες του ήλιου για να τονίσει την αγνότητα.

Ο τρόπος είναι απλός: Τοποθετείται ένα κοίλο κάτοπτρο που χρησιμεύει ως μεγεθυντικός φακός για να πιάσει τις αχτίδες του ήλιου και μαζί με φιλμ παλιάς φωτογραφικής μηχανής, που παίρνει εύκολα φωτιά, τοποθετείται σε πήλινο αγγείο.

Η δάδα που ανάβει τη Φλόγα στην τελετή είναι διαφορετική από αυτές που θα χρησιμοποιηθούν στη λαμπαδηδρομία, καθώς είναι κατασκευασμένη από ασήμι και είναι εμπνευσμένη από το σχέδιο των στύλων του Ηραίου.

Και τι γίνεται αν βρέχει

Λίγες μέρες πριν από την Τελετή γίνεται μια πρόβα, όπου η Φλόγα που ανάβει κρατείται σε ασφαλές σημείο για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Η διαδικασία της Τελετής

Η Τελετή ξεκινάει με την έπαρση της σημαίας της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, ενώ παιανίζουν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών. Κατόπιν, πραγματοποιείται και η έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας, ενώ η παιδική χορωδία του Δήμου Λαυρεωτικής θα εκτελέσει τον Ολυμπιακό ύμνο.

Οι 35 ιέρειες μετά καταφθάνουν στον ναό και πηγαίνουν στην Ιερή Άλτη – χώρος κατά τον οποίο στην αρχαιότητα χρησιμοποιούταν για να πραγματοποιούνται θρησκευτικές τελετές.

Ακολουθούν οι 12 Κούροι, οι οποίοι στην αρχαιότητα ανήγγειλαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στις πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και στο τέλος η Πρωθιέρεια θα διασχίσει το Ηραίον για να κάνει επίκληση στον θεό Απόλλωνα, ζητώντας «ιερή σιωπή» και «καθαρό ουρανό», ώστε να ανάψει η Φλόγα.

Έπειτα, κρατάει τη δάδα στο αγγείο, ώσπου να ανάψει το φως και μετά η Εστιάδα παραλαμβάνει τη Φλόγα σε έναν αμφορέα και άπαντες με αργό βήμα κατευθύνονται στο στάδιο.

Ποια είναι η πρωθιέρεια

Φέτος τον ρόλο έχει αναλάβει η Ξανθή Γεωργίου, που είχε κάνει στην Αθήνα και την Τελετή για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας της Λωζάνης, ενώ ήταν μέρος του Χορού στην Τελετή που είχε γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρωθιέρεια με τις περισσότερες παρουσίες ήταν η Μαρία Μοσχολιού που διετέλεσε τον ρόλο της από τους Ολυμπιακούς του 1968 έως και αυτούς της Μόσχας το 1980.

Η ενδυμασία της πρωθιέρειας

Το σχέδιο του χιτώνα στις προηγούμενες Τελετές διέφερε σε χρώμα κάθε φορά, όμως τα τελευταία χρόνια ήταν κρεμ (λευκό) ή ελαφρύ τιρκουάζ με πιέτες στο χρώμα της ελιάς για να θυμίζουν την ελληνική ύπαιθρο.

Τα δρώμενα στο στάδιο

Η τελετή συνεχίζεται με παραδοσιακούς χορούς στους λόφους υπό τους ήχους μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα που εκτελούνται από άρπα, φλάουτα και κρουστά.

Προς το τέλος του χορού, η Εστιάδα εμφανίζεται με ένα αγγείο και το τοποθετεί σε ένα μικρό βωμό. Η Πρωθιέρεια επαναλαμβάνει την επίκληση της στον Απόλλωνα και η πρώτη λαμπαδηδρόμος, Άννα Κορακάκη παραλαμβάνει τη Φλόγα ενώ στο άλλο χέρι κρατά ένα κλαδί ελιάς. Κατά την αποχώρηση της, μια νεαρή απελευθερώνει ένα περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης.

Η Κορακάκη θα κατευθυνθεί στο διπλανό μνημείο που είναι αφιερωμένο στον «πατέρα» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Πιέρ ντε Κουμπερτέν, για να παραδώσει τη Φλόγα στη δεύτερη λαμπαδηδρόμο, τη Γιαπωνέζα χρυσή Μαραθωνοδρόμο του 2004, Νογκούτσι Μιζούκι.

Tags:
Άννα Κορακάκη, Αρχαία Ολυμπία, Ολυμπιακή δάδα, Ολυμπιακή Φλόγα, Τελετή Αφής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK