14:07 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 10
Βρείτε μας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 δόθηκαν στην Ιαπωνία, αλλά αναβλήθηκαν για το 2021 λόγω του κορονοϊού και υπενθύμισαν πως το Τόκιο είναι... καταραμένο.

Το «Τόκιο έτος μηδέν» είναι ένα σκληρό ιστορικό μυθιστόρημα σε μορφή θεατρικού θρίλερ, που απεικονίζει με αυξανόμενη ένταση την «Καρδιά του σκότους» της μεταπολεμικής Ιαπωνίας και, κατ’ επέκταση, του σύγχρονου κόσμου μας.

Το «Τόκιο έτος 2020» δεν είναι ένα μυθιστόρημα, αλλά μια πραγματικότητα που μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας και έναν ιό να έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε όλη τη γηραιά Ήπειρο και κατέστησε μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες  αδύνατο να πραγματοποιηθούν.

Αφίσα Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 1940
Αφίσα Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 1940

1940-2020

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Τόκιο έχει αναλάβει την Ολυμπιάδα του και για δεύτερη φορά, δεν θα μπορέσει να τη διοργανώσει τουλάχιστον στην ώρα της, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η Ιαπωνία το 1940 είχε καταφέρει να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ασία, για πρώτη φορά και να αποδείξει στον κόσμο ότι είχε ανακάμψει από έναν καταστροφικό σεισμό πριν από 17 χρόνια.

Ωστόσο, οι εντάσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε ολόκληρο τον πλανήτη και οι τριβές με την Κίνα οδήγησαν σε ξέσπασμα στη χώρα και χρησιμοποιήθηκαν χρήματα για στρατιωτικούς σκοπούς - οδηγώντας σε πίεση για τις ολυμπιακές προετοιμασίες της Ιαπωνίας. Υποσχέθηκαν ενάμιση εκατομμύριο γιεν για να βοηθήσουν τις Εθνικές ομάδες - αποστολές που θα επισκέπτονταν την Ιαπωνία. «Η Ευρώπη πρέπει να βρει χρόνο για το ταξίδι που κάνουν οι χώρες εκτός Ευρώπης σε κάθε Ολυμπιακό αγώνα», έλεγαν.

Ο Β' Σινοϊαπωνικός Πόλεμος

Υπήρξε λόγος για μποϊκοτάζ της Βρετανίας και των ΗΠΑ λόγω της πολεμοχαρούς δραστηριότητας της Ιαπωνίας, αλλά η ιαπωνική κυβέρνηση επέμεινε ότι η διοργάνωση θα γίνει κανονικά.

Το 1937 η ανατίναξη της γέφυρας Μάρκο Πόλο έφερε την έναρξη του πολέμου ανάμεσα σε Ιαπωνία και Κίνα, που έμεινε στην ιστορία ως Β' Σινοϊαπωνικός Πόλεμος (7 Ιουλίου 1937 - 9 Σεπτεμβρίου 1945) και μέχρι το τέλος του έτους οι Ιάπωνες κατέλαβαν τη Νανζίνγκ (τότε πρωτεύουσα της Κίνας).

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020
© AFP 2020 / CHARLY TRIBALLEAU
Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Από Ιαπωνία σε Φινλανδία

Εντούτοις, τα αυξημένα προβλήματα με την Κίνα κατέστησαν αδύνατη τη διοργάνωση των αγώνων. Το 1938 τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κάλεσαν στο Κάιρο τους Ιάπωνες προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία της διοργάνωσης και η Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή τελικά κατέρρευσε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 έφυγαν από την ασιατική χώρα και πήγαν στη Φινλανδία, πριν τελικά ακυρωθούν οριστικά.

Οι Ιάπωνες ήταν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 για εξωτερικούς και εσωτερικούς λόγους. Ήλπιζαν ότι η διοργάνωση αυτών των αγώνων θα καθιερώσει την κατάσταση της Ιαπωνίας ως μιας πρώτης τάξεως σύγχρονη εξουσία, μια ασιατική αυτοκρατορία.

Το διπλό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 1940

Η Ολυμπιάδα του Τόκιο επρόκειτο να συμπέσει με την 2.600η επέτειο της θρυλικής εγκατάστασης της Ιαπωνικής αυτοκρατορίας από τον αυτοκράτορα Jimmu ( kigen) το 660 π.Χ. Ο συνδυασμός αυτών των εορτασμών αναμενόταν να ενισχύσει τον εθνικισμό, να ενισχύσει το κύρος του αυτοκράτορα και να κινητοποιήσει τις ιαπωνικές μάζες.

Έτσι, από την αρχή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έφεραν ένα διπλό μήνυμα: Πρόκειται να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση αφενός, αλλά και να προωθήσουν την παράδοση και την εθνική υπερηφάνεια από την άλλη.

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 1940 σημαία
Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 1940 σημαία

Οι Αγώνες που αγνοούνται

Τότε, ο αυτοκράτορας είχε πει: «Η κατάσταση για την Ιαπωνία δεν είναι εύκολη. Ωστόσο υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας. Θα χρειαστεί συνεχείς προσπάθειες εάν θέλουμε να εκπληρώσουμε ό, τι θέλουμε».

Τώρα, η Κυβερνήτης του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμα η σκέψη για την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, αλλά ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια.

Τα παιχνίδια του Τόκιο του 1940 είναι οι αγώνες που αγνοούνται και συνέβη το ίδιο 80 χρόνια μετά (προς το παρόν με ένα χρόνο καθυστέρηση...).

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
Τόκιο, κρούσματα, κρούσμα, Ιαπωνία, κορονοϊός, Τόκιο 2020, Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, Ολυμπιακοί Αγώνες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK