05:40 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (558)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε περίπτωση θετικού δείγματος, την ιχνηλάτηση της ομάδας και όλων των επαφών αναλαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα τις οδηγίες κάτω από τις οποίες θα γίνει η σταδιακή επιστροφή των ενδιαφερόμενων σε κάθε οργανωμένη αθλητική εγκατάσταση.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, είναι απαραίτητη η ανάρτηση τόσο στην είσοδο όσο και σε εμφανή σημεία εντός τις εγκατάστασης οδηγιών σχετικά με τη σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή, τη συμπτωματολογία συμβατή με COVID-19 λοίμωξη (πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες) και τη σύσταση ομάδας επαγγελματιών υγείας με την αρμοδιότητα διαχείρισης ύποπτου κρούσματος COVID-19 λοίμωξης καθώς και ορισμός υπεύθυνου για τη διαχείριση του υγειονομικού υλικού και την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (μέλους της ομάδας).

Τα μέλη της ομάδας είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (π.χ. μέσω τηλεδιάσκεψης) στην:

 • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
 • εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής
 • χρήση ερωτηματολογίου σχετικά με τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης
 • στην εφαρμογή και αφαίρεση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.

Πριν την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση (αθλητών, προπονητών, προσωπικού)

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, πριν την άφιξη των ενδιαφερόμενων στο γήπεδο πρέπει να υπάρξει περιορισμός του αριθμού των εισόδων στην εγκατάσταση, κατά προτίμηση μια είσοδος και να περιορίζεται μόνο για αθλητές, προπονητές, ιατρικό προσωπικό, τεχνικούς.

Ακόμη:

 • Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την αθλητική εγκατάσταση.
 • Έλεγχος από επαγγελματία υγείας της ομάδας διαχείρισης εάν ο εισερχόμενος παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 λοίμωξη (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, μυαλγίες, πονόλαιμο, ανοσμία). Στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων συστήνεται άμεση χορήγηση χειρουργικής μάσκας.
 • Άμεση μεταφορά στον προκαθορισμένο χώρο απομόνωσης για λήψη φαρυγγικού δείγματος και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.
 • Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης φαρυγγικού δείγματος εντός της εγκατάστασης συστήνεται η άμεση απομάκρυνση από αυτή, κατά προτίμηση με ατομικό μέσο μεταφοράς, η παραμονή στο σπίτι και η άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό ή τον ιατρό της ομάδας και τον ΕΟΔΥ.

Εντός της αθλητικής εγκατάστασης

 • Χρήση μάσκας από όλους και τήρηση της φυσικής απόστασης για τους παρευρισκόμενους (ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου).
 • Απαγόρευση χρήσης μάσκας από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της άθλησης.
 • Εάν αναφερθούν συμπτώματα συμβατά με COVID-19 λοίμωξη από αθλητή, προπονητή ή άλλο άτομο κατά τη διάρκεια παραμονής του εντός της αθλητικής εγκατάστασης συστήνεται: άμεση χορήγηση χειρουργικής μάσκας.
 • Άμεση μεταφορά στον προκαθορισμένο χώρο απομόνωσης για λήψη φαρυγγικού δείγματος και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.
 • Ιχνηλάτηση των επαφών του τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου της εγκατάστασης.

Ακόμη:

 • Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης φαρυγγικού δείγματος εντός της εγκατάστασης συστήνεται η άμεση απομάκρυνση από αυτή και η περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και διαχείριση (προσωπικός ιατρός, ιατρός ομάδας) καθώς και η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.
 • Καθημερινή απολύμανση των επιφανειών σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά στη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση συστήνονται τα παρακάτω:

 • εφαρμογή χειρουργικής μάσκας και γαντιών μιας χρήσης από το φυσιοθεραπευτή. Η μάσκα απορρίπτεται όταν υγρανθεί ή είναι εμφανώς ρυπαρή.
 • εφαρμογή χειρουργικής μάσκας από τον αθλητή ανεξάρτητα από τη θέση του σώματος (ύπτια ή πρηνής),
  αερισμός και ο καθαρισμός/ απολύμανση του χώρου μετά την ολοκλήρωση της φυσιοθεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
 • αν υπάρχουν περισσότεροι φυσικοθεραπευτές στην ομάδα συνίσταται να ασχολείται ο καθένας με συγκεκριμένους αθλητές/αθλήτριες.
 • Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

Ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε αθλητή

Σε περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή, προβλέπεται απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι ασυμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα εφόσον πληρούνται όλα τα παρακάτω έπειτα από επτά ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 και εφόσον έχουν δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα, με ≥ 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο (ιδανικά την 4η και 5η ημέρα) και τέλος, δεν έχουν εμφανίσει εν τω μεταξύ οποιοδήποτε σύμπτωμα νόσου.

Σε περίπτωση συμπτωματικού ασθενή, προβλέπεται απομόνωση του κρούσματος και περαιτέρω διαχείριση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οι συμπτωματικοί αθλητές επανέρχονται στην αθλητική δραστηριότητα εφόσον πληρούνται όλα τα παρακάτω απυρεξία χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών για τρεις ημέρες, ύφεση των συμπτωμάτων αναπνευστικού και να έχουν δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα , με ≥ 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο.

Για την επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας απαιτείται καρδιολογικός έλεγχος.

Θέμα:
Άρση Μέτρων Κυκλοφορίας (558)
Tags:
μπάλα, άθλημα, αθλήτρια, γήπεδο, COVID-19, κορονοϊός, αθλητικά παπούτσια, Αθλητισμός, αθλητικά, αθλητές, αθλητής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK