18:24 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 01
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της αθλητικής επιτροπής του ΕΟΔΥ και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, συναντήθηκαν και μίλησαν για το πρωτόκολλο υγιεινής στον αθλητισμό.

Ο πρόεδρος της αθλητικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, Άγγελος Παπανικολάου, και τα μέλη της επιτροπής Ευ. Τσώνου και Ελ. Μπουρνουσούζη, συναντήθηκαν με τον Γιώργο Μαυρωτά, με τον ρόλο του ως επικεφαλής συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ.

Οι δύο πλευρές εκτίμησαν την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα και τη διεθνή εμπειρία, και μέσα στην κουβέντα τους ήταν και η διαχείριση θετικού κρούσματος COVID-19 στον αθλητισμό.

Εκδόθηκαν από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ επικαιροποιημένες οδηγίες που καλούνται να ακολουθήσουν όλοι οι αθλητικοί φορείς, ενόψει της επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, εν μέσω της πανδημίας COVID-19.  

Ατομική ευθύνη των αθλητών

Στις επικαιροποιημένες οδηγίες έγινε επίκληση στην ατομική ευθύνη των αθλητών, σε ό,τι αφορά τις εξωαγωνιστικές τους δραστηριότητες, με τήρηση των μέτρων προστασίας που συστήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δεν είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή μοριακού τεστ

Σημειώθηκε ότι δεν είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή μοριακού τεστ πριν την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας και εξετάσεις θα γίνονται σε περίπτωση ύπαρξης ενδείξεων, ενώ θα διεξάγονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η Εθνική Ελλάδας όπως παρατάχτηκε στον αγώνα με τη Βοσνία
© Φωτογραφία : Intime sports/MATTHAIOS YORGOS

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό, συστήνεται απομόνωση και περαιτέρω διαχείριση του κρούσματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

- Αν ο αθλητής είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να επανέλθει σε αγωνιστική δραστηριότητα εφόσον παρουσιάσει αρνητικό τεστ ρινοφαρυγγικού δείγματος, τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την πρώτη εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης, ή χωρίς τεστ μετά από την παρέλευση δέκα ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει εμφανίσει στο μεσοδιάστημα συμπτώματα της ασθένειας.

Απαραίτητος ο καρδιολογικός έλεγχος

- Αν ο αθλητής παρουσιάζει συμπτώματα, μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητες μετά από δέκα ημέρες, εφόσον έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε εξέταση ρινοφαρυγγικού δείγματος, ή σε 14 ημέρες χωρίς άλλο τεστ. Πάντως, για να επανέλθει ο αθλητής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μία ημέρα απύρετος (χωρίς χρήση αντιπυρετικών) και να παρουσιάζει πλήρη ύφεση συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητος ο καρδιολογικός έλεγχος πριν την επιστροφή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Σε όσους ήρθαν σε στενή και μη προστατευμένη επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, συστήνεται αυξημένη ενεργητική επιτήρηση για 10 ημέρες από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα. Στην περίπτωση προγραμματισμένου αγώνα ομάδας, διενεργείται μοριακός έλεγχος με RT-PCR ρινοφαρυγγικού δείγματος σε όλους τους αθλητές την παραμονή του αγώνα. Αν βρεθούν στον έλεγχο αυτό 3 ή περισσότερα θετικά αποτελέσματα, ο αγώνας αναβάλλεται. 

Για τους αθλητές που προέρχονται ή επιστρέφουν από το εξωτερικό, ισχύουν τα οριζόμενα στο πρωτόκολλο άφιξης στη χώρα, σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στις εκάστοτε οδηγίες της ΓΓΑ και της διοργανώτριας αρχής, αν πρόκειται για διεθνή διοργάνωση. 

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κρούσματα, κρούσμα, Αθλητισμός, αθλητές, αθλητής, κορονοϊός, ΕΟΔΥ, Γιώργος Μαυρωτάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK