22:32 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Η Πυγμαχία σκακιού ή αλλιώς ChessBoxing είναι ένα άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία και σκάκι μαζί. Δηλαδή «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Υπάρχει και στην Ελλάδα.

Η φράση «Mens sana in corpore sano («Νους υγιής εν σώματι υγιεί»)» ειπώθηκε από τον Γιουβενάλη στην προσπάθειά του να πείσει τους Ρωμαίους πολίτες να ακολουθήσουν τον δρόμο της αρετής και στο σχετικό χωρίο του έργου του «Σατυρικά» κάνει αντιπαραβολή του τρόπου ζωής του Ηρακλή με τον τρόπο ζωής του Σαρδανάπαλου.

Αυτή η φράση έμελλε να γίνει και άθλημα με το σκάκι και την πυγμαχία. Συνδυάστε τα και θα βρείτε το απόλυτο σπορ! Το ChessBoxing. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο άθλημα πρωτοεμφανίστηκε το 2008 στο Λονδίνο και οι αντίπαλοι ανταγωνίζονται σε εναλλάξ γύρους σκακιού και μποξ.

Η βασική ιδέα στο Chessboxing είναι να συνδυάσει το νούμερο ένα σπορ σκέψης με το νούμερο ένα αγωνιστικό σπορ. Οι αθλητές λειτουργούν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Το Chessboxing
© AFP 2020 / LUCAS BARIOULET
Το Chessboxing

Ένας Ολλανδός ο... ιδρυτής

Το νέο αυτό σπορ, «εφευρέθηκε» από τον Ολλανδό καλλιτέχνη ερμηνείας Ίεπε Ρούμπινχ και πήρε την ιδέα από το γαλλικό κόμικ «Froid Équateur» το οποίο δημοσιεύτηκε το 1992 από τον Ένκι Μπιλάλ που απεικονίζει ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού.

Το κόμικ στην έκδοσή του δείχνει πώς οι αντίπαλοι δίνουν έναν ολόκληρο αγώνα πυγμαχίας πριν συναντηθούν σε ένα παιχνίδι σκακιού. Πάντως, ο Ίεπε Ρούμπινχ θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι πρακτικό, ανέπτυξε την ιδέα του για να κάνει πιο ανταγωνιστικό το άθλημα. Ο πρώτος διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Βερολίνο το 2003.

Πώς παίζεται...

Οι δύο αθλητές αγωνίζονται σε έξι γύρους σκάκι, οι οποίοι εναλλάσσονται με πέντε γύρους μποξ. Κάθε γύρος διαρκεί τρία λεπτά και ξεκινούν παίζοντας σκάκι. Οι αντίπαλοι ξεκινούν με ένα παιχνίδι σκακιού και θα τελειώσουν επίσης με ένα παιχνίδι σκακιού. Κάθε αναμέτρηση αποτελείται από έντεκα γύρους. Μεταξύ των γύρων προβλέπεται διάλειμμα ενός λεπτού κατά τη διάρκεια του οποίου οι αντίπαλοι αλλάζουν περιβολή ανάλογα με τον γύρο που παίζουν.

Οι κανονισμοί της πυγμαχίας σκακιού

Ένας αγώνας μπορεί να τελειώσει με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Νίκη με νοκ-άουτ ή τεχνικό νοκ-άουτ στην πυγμαχία.
 • Νίκη από ματ στο σκάκι.
 • Απώλεια λόγω υπέρβασης του χρονικού ελέγχου του σκακιού.
 • Νίκη λόγω αποκλεισμού του αντιπάλου του από τον διαιτητή.
 • Λόγω παραίτησης-εγκατάλειψης (γύροι σκακιού ή μποξ).
 • Σε περίπτωση που κανένας από τους σκακιστές δεν κερδίσει μέσα στον χρόνο και το παιχνίδι σκακιού καταλήξει σε ισοπαλία, ο αθλητής που είναι μπροστά στα σημεία πυγμαχίας κερδίζει τον συνολικό αγώνα. Σε περίπτωση που ο πίνακας αποτελεσμάτων είναι επίσης ισοπαλία, ο μαχητής που χρησιμοποίησε τα μαύρα πιόνια θα είναι ο νικητής (λόγω του πλεονεκτήματος της πρώτης κίνησης στο σκάκι).

Όπως και στην πυγμαχία οι αθλητές χωρίζονται σε κατηγορίες βάρους.

Άνδρες (17 ετών+)

 • Lightweight: μέγιστο 70 κιλά
 • Middleweight: μέγιστο 80 κιλά
 • Light heavyweight: μέγιστο 90 κιλά
 • Heavyweight: μέγιστο 90+κιλά

Γυναίκες (17 ετών+)

 • Lightweight: μέγιστο 55 κιλά
 • Middleweight: μέγιστο 65 κιλά
 • Light heavyweight: μέγιστο 75 κιλά
 • Heavyweight: μέγιστο 75+κιλά

Με σύστημα αξιολόγησης Elo

Ένας μποξέρ σκακιού πρέπει να έχει ισχυρές δεξιότητες τόσο στο σκάκι όσο και στην πυγμαχία, προκειμένου να του επιτραπεί να αγωνιστεί σε έναν επαγγελματικό αγώνα chessboxing.

Οι τρέχουσες ελάχιστες προϋποθέσεις για να παλέψει σε ένα Chess Boxing Global event πρέπει να έχει βαθμολογία Elo rating* 1.600 και ένα ρεκόρ τουλάχιστον 50 ερασιτεχνικών αγώνων μποξ ή άλλης παρόμοιας πολεμικής τέχνης.

Πυγμαχία σκακιού υπήρχε και στην Ελλάδα με τον ΕΑΠ στην Πάτρα, αλλά και στο Μαρούσι.

* Το σύστημα αξιολόγησης Elo είναι μια μέθοδος υπολογισμού των επιπέδων δεξιοτήτων των παικτών σε παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος όπως το σκάκι. Ονομάστηκε από τον δημιουργό του, Άρπαντ Έλο, έναν Ούγγρο-Αμερικανό καθηγητή φυσικής.

Tags:
εξτριμ σπορτ, άθλημα, σκάκι, πυγμάχος, πυγμαχία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK