01:57 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Ο Έλληνας νικητής του περσινού αγώνα, Κωνσταντίνος Γκελαούζος, αλλά και οι Πάνος Καλογερόπουλος και Κροάτης Άλεν Τσρέτνι καταθέτουν την άποψή τους για την ακύρωση του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Δυστυχώς, ο φετινός Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, όπως είναι η επίσημη ονομασία του Μαραθωνίου, δεν θα διεξαχθεί (σ.σ. είχε προγραμματισθεί για τις 7 και 8 Νοεμβρίου) εξαιτίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι διοργανωτές την Πέμπτη 01/10.

Ο Μαραθώνιος, όπως τον γνωρίζουμε με την τωρινή του μορφή, διεξάγεται ανελλιπώς από το 1983 και μέχρι και φέτος διεξαγόταν κανονικά κάθε χρόνο.

Η ακύρωσή του έρχεται σε μια στιγμή όπου ο περσινός αγώνας είχε στεφθεί από τεράστια επιτυχία, καθώς καταγράφηκε η πολυπληθέστερη συμμετοχή δρομέων της ιστορίας από το 1896. Για την ακρίβεια, τερμάτισαν 16.439 δρομείς, 12.908 άνδρες και 3.531 γυναίκες.

Το Sputnik μίλησε με τρεις διαφορετικούς Μαραθωνοδρόμους, οι οποίοι όλοι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την ακύρωση, ο καθένας τους από τη δική του οπτική.

Φυσικά, άπαντες αναγνώρισαν πως λόγω κορονοϊού οι ερασιτέχνες αθλητές καλό ήταν να μη ρισκάρουν την υγεία τους.

«Σωστά για τους ερασιτέχνες, άδικο για τους αθλητές»

Ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος πέρυσι ήταν 3ος στη γενική κατάταξη (1ος Έλληνας) και παράλληλα έκανε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση Έλληνα αθλητή στην αυθεντική διαδρομή.

Ο μαραθωνοδρόμος Κώστας Γκελαούζος τρέχει στον 37ο Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών, Αθήνα, 10 Νοεμβρίου, 2019
© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas/SOOC
Ο μαραθωνοδρόμος Κώστας Γκελαούζος τρέχει στον 37ο Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών, Αθήνα, 10 Νοεμβρίου, 2019

«Πιστεύω ότι ήταν σωστή κίνηση η ακύρωση της διοργάνωσης του Μαραθωνίου ενόψει των καταστάσεων που ζούμε. Δεν είναι λογικό να θες να μπεις σε ένα ρίσκο και να φέρεις τόσους ανθρώπους κοντά μέσα από έναν αγώνα» ανέφερε αρχικά ο 30χρονος μαραθωνοδρόμος.

«Από εκεί και πέρα όμως αυτό αφορά τους ερασιτέχνες δρομείς ή αυτούς που το κάνουν για την υγεία και την ευεξία τους» πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος, τονίζοντας πως «υπάρχει όμως και το κομμάτι των ελίτ δρομέων, που όχι μόνο γυμνάζονται γι' αυτόν τον στόχο αλλά ζουν μέσα και από αυτούς τους στόχους (κέρδη από χορηγούς, συλλόγους κλπ). Θεωρώ ότι γι' αυτούς ο αγώνας θα πρέπει να γίνει κανονικά! Έτσι και αλλιώς, το ποσοστό αυτό των ανθρώπων είναι αρκετά μικρό και εύκολα διαχειρίσιμο ώστε να προσαρμοστούν στα μέτρα της πολιτικής προστασίας».

Τι θα μπορούσε να γίνει δηλαδή; «Με έναν έλεγχο καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής ώστε να μην υπάρξει κάποιος συνωστισμός, αλλά και με την σωστή τήρηση των μέτρων από τους ελίτ δρομείς πιστεύω ο αγώνας μόνο και μόνο γι’ αυτούς πρέπει να πραγματοποιηθεί».

Καταλήγοντας ο Έλληνας δρομέας μεγάλων αποστάσεων, επισήμανε πως «παράλληλα με την διοργάνωση γίνεται και το πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου». 

«Η διαδρομή αυτή έχει ιστορική αξία και μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο ένα ιστορικό γεγονός. Επαναλαμβάνω ότι μιλάω μόνο για επαγγελματίες αθλητές που είναι η δουλειά τους αυτή με μήνες προετοιμασίας και στόχων».

Πάνος Καλογερόπουλος: Η πλευρά του ερασιτέχνη

Ο Πάνος δεν είναι επαγγελματίας αθλητής και πέρυσι έτρεξε για πρώτη φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Συμφώνησε μεν για τη φετινή ακύρωση, εξέφρασε δε κι αυτός κάποιες επιφυλάξεις.

«Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας (Athens Authentic Marathon) είναι από τους σπουδαιότερους θεσμούς που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Μάλιστα για την "κλασική" διαδρομή του Μαραθωνίου έρχεται κόσμος από όλο τον κόσμο ενώ το 2019 έφτασε σχεδόν τις 20.000 συμμετοχές. Ως δρομέας σε μικρότερες αποστάσεις, αποφάσισα πέρυσι να τον τρέξω για πρώτη φορά και ολοκληρώνοντας τη διαδρομή κατάλαβα πραγματικά γιατί τόσοι άνθρωποι κλείνουν ραντεβού κάθε χρόνο για να τον τρέξουν» ανέφερε αρχικά.

Ο Πάνος Καλογερόπουλος στον 37ο Μαραθώνιο
© Φωτογραφία : Facebook/Panos Kalogeropoulos
Ο Πάνος Καλογερόπουλος στον 37ο Μαραθώνιο

Παρότι ερασιτέχνης είχε αποφασίσει να τρέξει σε δυο μαραθωνίους φέτος.

«Για το 2020, είχα προγραμματίσει δύο μαραθωνίους. Ο ένας στη Γενεύη (Harmony Geneva Marathon) τον Μάιο ακυρώθηκε καθώς ο κορονοϊός είχε χτυπήσει για τα καλά την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν μία προετοιμασία μηνών πήγε στράφι, μαζί και η ευκαιρία για έναν καλό χρόνο στην διαδρομή καθώς πρόκειται για χαμηλότερου level δυσκολίας σε σχέση με αυτόν την Αθήνας».

Τελικά, καλώς ακυρώθηκε ο αγώνας; «Με όλα όσα είχαν συμβεί, η σκέψη μας όσο περνούσε ο καιρός έφτανε στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Θα μπορέσει να λάβει χώρα; Και αν ναι με ποιες συνθήκες και ποια υγειονομικά πρωτόκολλα; Στην Ελλάδα ο ΣΕΓΑΣ προσπάθησε πολύ για να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση. Άλλωστε είναι ένα από τα σπουδαιότερα αθλητικά γεγονότα. Όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι συστάσεις τελικά δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή του.

Θα ήταν οξύμωρο να γίνει ένας αγώνας έστω και με γκρουπ των 5.000 δρομέων (όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί), ακόμα και με αποστάσεις στην εκκίνηση, με δεδομένο ότι στη χώρα μας λαμβάνονται (ειδικά στην Αττική) έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού όπως ανώτατος αριθμό ατόμων τα 20 για γάμους, βαπτίσεις κ.λπ.».

Οι ενστάσεις του πάντως είναι ότι «από την άλλη βλέπεις πως οι καφετέριες παραμένουν ανοιχτές και γεμάτες (χωρίς μάσκα), παρότι βέβαια η διασκέδαση έχει περιοριστεί μέχρι τις 12 το ξημέρωμα».

«Σίγουρα είναι λυπηρό για εμένα η μη διεξαγωγή του Μαραθωνίου της Αθήνας λόγω των καταστάσεων με τον επιδημία του κορονοϊού. Όταν βλέπεις ειδικά τα… δύο μέτρα και δυο σταθμά που συμβαίνουν, ενοχλείσαι. Αν ωστόσο όλο αυτό γίνεται πραγματικά για το καλό μας, τότε προσωπικά μου αρκεί να είμαι υγιής και να τρέχω. Το τρέξιμο είναι ζωή και δεν γίνεται με κανέναν τρόπο να σταματήσει από τη ζωή μας. Ραντεβού λοιπόν όλοι μαζί τη νέα χρονιά, με ευνοϊκότερες συνθήκες» κατέληξε.

Άλεν Τσρέτνι: Ο ξένος παράγοντας

O Κροάτης Άλεν Τσρέτνι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στον Αυθεντικό Μαραθώνιο πέρυσι και κατετάγη 36ος στο σύνολο.

Ο 23χρονος αθλητής -από τους πλέον γνωστούς δρομείς στην πατρίδα του- τόνισε κι αυτός πως ο αγώνας θα μπορούσε να γίνει.

Ο Κροάτης μαραθωνοδρόμος Άλεν Τσέτσνι
© Φωτογραφία : Facebook/Alen Čretni
Ο Κροάτης μαραθωνοδρόμος Άλεν Τσέτσνι

«Νομίζω πως δεν χρειαζόταν να ακυρωθεί» είπε με σιγουριά ο Άλεν. «Θα μπορούσε να διεξαχθεί, φυσικά, μαζί με τα απαραίτητα μέτρα, όμως οι διοργανωτές αποφάσισαν ότι το ρίσκο ήταν μεγάλο για να γίνει ο αγώνας. Ελπίζω του χρόνου να είναι καλύτερα τα πράγματα και ο Μαραθώνιος να γίνει κανονικά. Γι’ αυτό άλλωστε κάνουμε προπονήσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για τους αγώνες».

Tags:
Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, αθλητές, ακύρωση, Δρομέας, μαραθώνιος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK