02:34 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το μεγαλόπνοο σχέδιο της κατασκευής του νέου γηπέδου του Τριφυλλιού μετά τις σημερινές εξελίξεις και την υπογραφή του μνημονίου.

Ο θεμέλιος λίθος για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα καθυστερήσει ακόμα να μπει, όμως, μεταφορικά μιλώντας, η 20ή Νοεμβρίου 2020 μπορεί κάλλιστα να πει κάποιος πως είναι η πιο σημαντική έως τώρα ημερομηνία για το γηπεδικό ζήτημα του Τριφυλλιού.

Ως γνωστόν, σήμερα η ΠΑΕ και ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας των αρμόδιων φορέων του έργου, δηλαδή της Κυβέρνησης, του Δήμου Αθηναίων, του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της «ΑΕΠ Ελαιώνα» (κοινοπραξία Alpha Bank – Τράπεζα Πειραιώς).

Επειδή οι απορίες των φίλων του Παναθηναϊκού και όχι μόνο είναι πολλές, ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, εξηγώντας το τι πρόκειται να συμβεί με την κατασκευή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό.

Ωραίο το γήπεδο, αλλά ποιος θα το πληρώσει;

Καίρια ερώτηση κι ενδιαφέρουσα. Έχει γίνει γνωστό πως καταρχάς, ο προϋπολογισμός για το έργο είναι 72 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που θα εξευρεθούν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίοι και θα παρασχεθούν στον Δήμο Αθηναίων.

Ο Δήμος εισφέρει, ως μέρος της χρηματοδότησης του γηπέδου ποδοσφαίρου, το ακίνητο κυριότητάς του, αξίας -βάσει εκτιμήσεων- 40 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, αλλά όταν γίνει το γήπεδο, σε ποιον θα ανήκει;

Είναι ρητά καταγεγραμμένο πως η χρήση και η λειτουργία του γηπέδου εκχωρείται, άνευ ανταλλάγματος, στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, με τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί και η Εθνική Ελλάδας.

Παράλληλα,  τα έσοδα, από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου, κατανέμονται μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Αθηναίων.

Ξέρουμε από τώρα πόσο μεγάλο θα είναι το γήπεδο;

Το νέο γήπεδο, όταν κατασκευαστεί με το καλό, αναμένεται να είναι χωρητικότητας 34.000-35.000 θεατών και ουσιαστικά θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα μετά το Ολυμπιακό Στάδιο.

Και τι δηλαδή; Γήπεδο μπάσκετ δεν θα έχει ο Παναθηναϊκός;

Για πρώτη προβλέπεται στο μνημόνιο που υπεγράφη κατασκευή γηπέδου μπάσκετ για τις ανάγκες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριάντα ημερών, να προσδιορίσει και να εξειδικεύσει τις ανάγκες της ΚΑΕ, σε συνεργασία μαζί της, προκειμένου να ωριμάσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο η χωροθέτησή του, καθώς και οι αθλητικές, τεχνικές και λοιπές προδιαγραφές.

Η ανέγερση του Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων θα γίνει με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με πόρους που ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει να εξασφαλίσει μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλεια! Και πότε θα πέσουν τα μπετά;

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η έναρξη κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του γηπέδου ποδοσφαίρου προσδιορίζεται τον Σεπτέμβριο του 2021, πλην τυχόν προπαρασκευαστικών εργασιών, οι οποίες μπορούν πάντως να ξεκινήσουν και πιο νωρίς.

Και τέλος το ερώτημα που καίει: πότε με το καλό θα είναι έτοιμο το γήπεδο;

Έχουμε ακόμα δρόμο! Η προκήρυξη του δημόσιου διαγωνισμού, η ανακήρυξη αναδόχου και η κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, δηλαδή σε τρία χρόνια.

Πάντως, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δήμου και του Παναθηναϊκού, το νέο γήπεδο αναμένεται να είναι έτοιμο το αργότερο τον Μάιο του 2024. Όσον αφορά στον Ερασιτέχνη, αναμένεται να είναι έτοιμες όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2023.

Tags:
κατασκευή, δήμος Αθηναίων, Βοτανικός, γήπεδο, Παναθηναϊκός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK