23:16 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μια προπονήτρια στη χώρα της νότιας Αφρικής προσπαθεί μέσω της γνωστής πολεμικής τέχνης να καταπολεμήσει τον διαδεδομένο και απάνθρωπο θεσμό.

Στη Ζιμπάμπουε, όπου είθισται κορίτσια 10 ετών να εξαναγκάζονται να παντρευτούν λόγω ανέχειας ή εξαιτίας θρησκευτικών πεποιθήσεων, μια νεαρή δασκάλα του ταεκβοντό χρησιμοποιεί την πολεμική αυτή τέχνη για να καταπολεμήσει τον απάνθρωπο θεσμό του παιδικού γάμου.

«Δεν κάνουν πολλοί ταεκβοντό εδώ, οπότε για τα κορίτσια, παντρεμένα και ανύπαντρα, είναι κάτι που τα ενθουσιάζει και το χρησιμοποιώ για να τραβήξω την προσοχή τους» δήλωσε στο Associated Press η 17χρονη Νατσιράιτε Μαρίτσα που ασχολείται με το άθλημα από πέντε ετών και μέσω αυτού προσπαθεί να συσπειρώσει τις συνομήλικές της και όχι μόνο στον αγώνα κατά του γάμου στην παιδική ηλικία.

Κορίτσια από 4 ετών έως και συνομήλικες της Νατσιράιτε που τώρα είναι παντρεμένες, κάνουν προπονήσεις στην αυλή του πατρικού της στο Έπγουορθ, 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χαράρε.

Όλες τους έχουν μια δυσάρεστη εμπειρία να διηγηθούν από τον γάμο τους, είτε πρόκειται για λεκτική και σωματική κακοποίηση είτε για βιασμούς, προβλήματα από την εγκυμοσύνη ακόμα και πείνα.

«Δεν είμαστε έτοιμες για γάμο, απλά είμαστε πολύ μικρές για κάτι τέτοιο. Εδώ χρησιμοποιώ τη φωνή τους, τις προκλήσεις τους, ώστε να αποθαρρύνω τις μικρές σε ηλικία, που δεν έχουν ακόμα παντρευτεί, να μείνουν μακριά από τον γάμο και τις σεξουαλικές επαφές» σχολιάζει η Μαρίτσα.

Κανονικά, στη Ζιμπάμπουε απαγορεύεται ο γάμος στους ανήλικους, όμως εξαιτίας της φτώχειας, υπολογίζεται πως το 30% των κοριτσιών κάτω των 18 παντρεύονται.

Για κάποιες οικογένειες, ο γάμος της κόρης τους σημαίνει πως έχουν ένα οικονομικό βάρος λιγότερο, ενώ με την «προίκα» που παίρνουν από τους γαμπρούς εξασφαλίζουν πολλές φορές τα προς το ζην.

Επίσης, πολλές θρησκευτικές σέκτες ενθαρρύνουν τον γάμο κοριτσιών κάτω από 10 ετών με μεγαλύτερους άνδρες για λόγους «πνευματικής καθοδήγησης», ενώ άλλες οικογένειες λόγω «ντροπής» εξαναγκάζουν τις κόρες τους που έχουν προγαμιαία σχέση σε γάμο.

Λόγω κορονοϊού τα μαθήματα έχουν ανασταλεί, όμως η Μαρίτσα ελπίζει να ξαναρχίσουν γρήγορα, μετά τη λήξη της καραντίνας.

 

Tags:
κορίτσια, γάμος, προπόνηση, ταεκκβοντό, Ζιμπάμπουε
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK