13:36 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ομοσπονδία της κωπηλασίας μπαίνει στο μικροσκόπιο μετά από καταγγελίες που αφορούν κακοδιαχείριση και σεξουαλική κακοποίηση.

Μετά τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της ιστιοπλοΐας με τις καταγγελίες για βιασμό, άλλη μια Ομοσπονδία συνταράσσεται από αποκαλύψεις για διαφθορά και σεξουαλική κακοποίηση.

Ο λόγος για την Κωπηλατική Ομοσπονδία (ΕΚΟΦΙΝΣ), καθώς ο Λευτέρης Αυγενάκης διαβίβασε στον εισαγγελέα τρεις καταγγελίες που προέρχονται από την πρόεδρο του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδος, από μια παγκόσμια πρωταθλήτρια και από τη μητέρα της.

Οι καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες

Η πρόεδρος του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδος, έχει καταγγείλει την μη των κανόνων διαφάνειας από πλευράς ΕΚΟΦΝΣ, λόγω μη ανάρτησης στη «Διαύγεια» ισολογισμών, προϋπολογισμών και απολογισμών.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για ανάρτηση μεταχρονολογημένων δαπανών και ελλιπή στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση των οικονομικών πόρων της ομοσπονδίας.

Παράλληλα, καταγγέλλει τη διοίκηση και για απευθείας αναθέσεις, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων από τον νόμο διατυπώσεων.

Επίσης ειδική αναφορά γίνεται στον ομοσπονδιακό προπονητή και τη σύζυγο και βοηθό του, για ασάφειες σχετικά με τα ποσά που λαμβάνουν, τα οποία διαφοροποιούνται από έτος σε έτος.

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ψυχολογική βία

Στο μεταξύ, η κωπηλάτρια με υπόμνημά της στον υφυπουργό καταγγέλλει τον προπονητή της, τον οποίο κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση αθλητριών, καθώς και για άσκηση ψυχολογικής βίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Στο κοινόβιο του Σχινιά, όπου προπονείται η εθνική ομάδα, ο προπονητής μας, έχει την απαίτηση να έχουμε τα κλειδιά ανά πάσα στιγμή έξω από τις πόρτες μας, ώστε να μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε οποτεδήποτε μέσα.

Ο ίδιος προπονητής εισέρχεται εντός των δωματίων ανδρών και γυναικών, είτε χωρίς να χτυπήσει τη πόρτα, ή όταν τη χτυπάει, δίχως να περιμένει απάντηση, ή να αφήσει ικανό χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί να τον δεχτεί ο αθλητής.

Προσωπικά έχω μαλώσει με τον προπονητή, γιατί το 2018 μπήκε στο δωμάτιό μου άνευ άδειας και ενώ ήμουν με τη πετσέτα μετά το μπάνιο.

Την ίδια μέρα διαμαρτυρήθηκα στον επικεφαλής προπονητή, ο οποίος ενημερώθηκα στη συνέχεια ότι έκανε αυστηρές συστάσεις στους προπονητές, λέγοντας ότι, αν επαναληφθεί κάτι τέτοιο, όποιος προπονητής και αν το κάνει θα φύγει από την ομάδα.

Απρεπή σχόλια για τις αθλήτριες

Έχει συμβεί να ανοίξει πόρτα και να πετύχει και άλλες αθλήτριες ημίγυμνες, ή αθλητές σε προσωπικές στιγμές, κάτι το οποίο βεβαίως δεν τον έχει πτοήσει από το να συνεχίσει την κακιά του συνήθεια. Γενικά, οι γυναίκες αθλήτριες του κοινοβίου, ζουν με μία μόνιμη επαγρύπνηση μη τυχόν και εισέλθει στο δωμάτιο και τις βρει υπό ακατάλληλες συνθήκες.

Τα σχόλια για το σώμα ακόμα και ανηλίκων αθλητριών είναι επίσης τακτικά. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2017 ζητήθηκε από την αδελφή μου, ηλικίας 16 ετών τότε, να δείξει μία άσκηση.

Η αθλήτρια δίστασε, γιατί τα χέρια της ήταν γεμάτα φουσκάλες, κάτι συνηθισμένο στους κωπηλάτες. Τότε ο προπονητής σχολίασε "από το κουπί είναι, ή από τίποτα άλλο;", υπονοώντας εμφανώς πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα. Όταν ειπώθηκε αυτό ήταν μπροστά και η συναθλήτριά μας.

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε μεγάλη ενόχληση και ταραχή στην αδελφή μου, το ανέφερε στη μητέρα μου, η οποία τηλεφώνησε προσωπικά στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, για να του το αναφέρει. Ωστόσο, έλαβε γενικόλογες απαντήσεις, ότι τέτοια δεν πρέπει να γίνονται κ.λπ., και δεν ανελήφθη καμία πρωτοβουλία από τη διοίκηση.

Η συνέχεια ήταν ότι ο προπονητής επιχείρησε να δημιουργήσει προβλήματα στη συμμετοχή της στις προπονήσεις.

Υπάρχει συγκεκριμένο περιστατικό κατά το οποίο παρέβη εντολές του επικεφαλής προπονητή εις βάρος της αθλήτριας, το οποίο γνωρίζει εξ ιδίων ο προπονητής της εθνικής τότε, όπως και ο προπονητής μας στον Ν.Ο.Θ. 

«Χάιδεψε ανεπίτρεπτα αθλήτρια»

Το αποτέλεσμα ήταν η μητέρα μας να απευθυνθεί για όλα αυτά στη διοίκηση της ομοσπονδίας εγγράφως, ήδη από το έτος 2018, δίνοντας επιστολή στα χέρια του εφόρου κωπηλασίας του Ν.Ο.Θ. Εξ όσων γνωρίζω, η διοίκηση δεν έκανε τίποτα για όλα αυτά. Πάντως ο προπονητής παρέμεινε στη θέση του απτόητος.

Το 2018 ο προπονητής, βοηθώντας συναθλήτριά μας να κάνει διατάσεις, της χάιδεψε τη γάμπα με τρόπο ανεπίτρεπτο. Η αθλήτρια εκνευρισμένη εγκατέλειψε το γυμναστήριο. Για την κίνηση αυτή απευθύνθηκα στον επικεφαλής προπονητή, ο οποίος σε ανάλογο περιστατικό στη συνέχεια, στο οποίο ο προπονητής ενώπιόν του στο γυμναστήριο άγγιξε αθλήτρια, του έβαλε τις φωνές λέγοντάς του ότι δεν αγγίζουμε αθλήτριες.

Επίσης, μια αθλήτρια μου έχει πει ότι όταν ήταν αυτή στο κοινόβιο, το έτος 2012 νομίζω, ο προπονητής, εν αγνοία του επικεφαλής προπονητή, την απειλούσε να την αποβάλλει από την εθνική, και να μην αναφέρει σε κανέναν τι συνέβαινε. Όταν δε "λύθηκε" η μεταξύ τους παρεξήγηση, της ζήτησε να καθίσει στα μπούτια του, με την κουβέντα "σε έχω σαν κόρη μου", κάτι το οποίο φυσικά δεν έκανε.

Οι συμπεριφορές αυτές του προπονητή θεωρώ ότι δίνουν θάρρος σε άλλους ομόλογους του στην εθνική, οι οποίοι διασκεδάζουν ιδιαίτερα από αυτού του τύπου τους αστεϊσμούς, και εκδηλώνονται με αντίστοιχο τρόπο, κάτι το οποίο βέβαια είναι φυσικό, αφού κανένας δεν αντιδράει και καθόμαστε και τα ακούμε γιατί νομίζουμε ότι αυτό είναι αθλητισμός.

Το καλοκαίρι του έτους 2020, ενώ μια αθλήτρια καθάριζε το στρώμα στο γυμναστήριο στο κοινόβιο του Σχινιά, ένας επίσης ομοσπονδιακός προπονητής, την είδε να είναι στα τέσσερα και σχολίασε "έτσι γίνεται, η δουλειά, στα τέσσερα". Θαρρώ πως η αθλήτρια ήταν ανήλικη.

Οι συμπεριφορές στις οποίες αναφέρομαι προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητά των αθλητών και είναι μόνιμες και διαρκείς, επεκτείνονται σε όλες τις δραστηριότητες του κοινοβίου, ξεκινούν από την ώρα της προπόνησης και φτάνουν μέχρι την ώρα του γεύματος, του ρεπό, του ύπνου, των καθαρά προσωπικών επιλογών.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις ανεχόμαστε, και δεν υπηρετούν κανένα αθλητικό σκοπό. Αν αντιδράσεις, θεωρείσαι ανάγωγη και κινδυνεύεις να αποβληθείς άδικα. Αν αποβληθείς άδικα και απευθυνθείς στη διοίκηση της ομοσπονδίας, σου λένε ότι κάνεις φασαρία χωρίς λόγο απλά γιατί διαφωνείς με τις επιλογές του προπονητή σου.

Οι συμπεριφορές αυτές ενοχλούν όλους τους συναθλητές μου, ωστόσο, δεν διαμαρτύρονται είτε γιατί θεωρούν δεδομένο ότι στον αθλητισμό είναι φυσιολογικό να τις υπομείνεις, και φοβούνται αντίποινα. Ο χώρος του ελληνικού αθλητισμού, όπως τον βίωσα εγώ, έχει υποστεί ανοσοποιητική δηλητηρίαση. Οι αθλητές υφίστανται συνθήκες προσβλητικές της προσωπικότητάς τους, και νομίζουν ότι αυτό είναι αθλητισμός, και επειδή είσαι σκληρός πρέπει να υπομείνεις. Όσοι σκέφτονται έτσι κάνουν μεγάλο λάθος».

Τέλος, η αναφορά της μητέρας της αθλήτριας, καταγγέλλει ότι η σύζυγος του ομοσπονδιακού προπονητή, αν και δηλώνεται από την Ομοσπονδία ως βοηθός του, οι αθλητές δεν την έχουν δει ποτέ. Επιπλέον, υπογραμμίζει σοβαρές ελλείψεις στον Σχινιά όπου προπονείται η προολυμπική ομάδα, αδιαφορία του ΔΣ της Ομοσπονδίας και ζητήματα διαχείρισης αθλητών.

Tags:
διαφθορά, σεξουαλική κακοποίηση, εισαγγελέας, σκάνδαλο, κωπηλασία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK