08:41 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
AΘΛΗΤΙΚΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Ο Κλίνγκερ, έγινε το πρώτο πιστοποιημένο σκυλί οδηγού τρεξίματος και κατάφερε να αλλάξει τη ζωή ενός πεζοναύτη και δρομέα. Το τρακάρισμα και η προτροπή της κόρης του.

Ο Klinger, είναι ένας Γερμανικός Ποιμενικός, και έγινε ο πρώτος σκύλος-οδηγός ειδικά εκπαιδευμένος για να οδηγήσει έναν δρομέα αποστάσεων. Ο λόγος για τον Ρίτσαρντ Χάντερ, ο οποίος στην ηλικία των 22 ετών, ήταν Δεύτερος Υπολοχαγός στους πεζοναύτες των ΗΠΑ, αλλά διαγνώστηκε με αμφιβληστροειδοπάθεια.

Μια σπάνια γενετική διαταραχή που διαλύει τον ευαίσθητο ιστό στο πίσω μέρος του ματιού και οδηγεί σε απώλεια όρασης με την πάροδο του χρόνου. Όταν ήταν στα 30 του, ο Ρίτσαρντ είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της όρασής του και μπήκε σε ένα πρόγραμμα τυφλών. Εκεί, εμπνεύστηκε από τα άτομα με προβλήματα όρασης που γνώρισε, τα οποία ταξίδευαν και έκαναν περιπέτειες.

Το πάθος για το τρέξιμο

Ο Ρίτσαρντ Χάντερ βρήκε το πάθος του με το τρέξιμο και την επέκταση ευκαιριών σε τυφλούς αθλητές. Πρώτα, έτρεξε μαραθώνιο. Στη συνέχεια προκρίθηκε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και ζήτησε από τον Διεθνή Μαραθώνιο της Καλιφόρνια να προσθέσει ένα τμήμα για άτομα με προβλήματα όρασης.

Το αίτημα του έγινε δεκτό και το 2009, ο Ρίτσαρντ βοήθησε να βάλει τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Εθνικών Μαραθωνίων Πρωταθλήματος Τυφλών Αθλητών στον Διεθνή Μαραθώνιο της Καλιφόρνια.

Το τρακάρισμα που τον έστειλε τρεις μήνες στο κρεβάτι

Το 2013, ενώ ήταν σε μια προπόνηση ποδηλασίας με έναν άνθρωπο οδηγό, ο Ρίτσαρντ χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο. Πέρασε μέσα από το παρμπρίζ και εισήχθη στο νοσοκομείο με σπασμένο λαιμό.

«Πέρασα μέσα ​​από το παρμπρίζ και ξύπνησα μέσα στο αυτοκίνητο. Είχα το κράνος μου σπασμένο στα δύο. Πήγα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και αργότερα με έστειλαν σπίτι μου με ένα στήριγμα στο λαιμό και με ένα νοσοκομειακό κρεβάτι που έπρεπε να χρησιμοποιήσω για τρεις μήνες» θυμάται.

Η ανησυχία της κόρης του και ο σκύλος-οδηγός

Η οικογένειά του φοβόταν γι' αυτόν και η κόρη του Λίντσεϊ τού ζήτησε να πάρει έναν σκύλο-οδηγό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ρίτσαρντ είχε απορρίψει την ιδέα να πάρει σκύλο-οδηγό, επειδή δεν επιτρέπεται να τρέχει με αυτόν.

«Η μεσαία κόρη μου, ανησυχούσε όλο και περισσότερο για την ασφάλειά μου μετά το ατύχημα και άρχισε να ρωτά πότε θα πήγαινα για έναν σκύλο-οδηγό. Της είπα πως αν ένα πρόγραμμα-οδηγός θα μου επέτρεπε να τρέξω με σκύλο, τότε θα το έκανα αμέσως γιατί θα μπορούσα να προπονούμαι πιο ελεύθερα» ανέφερε ο Ρίτσαρντ.

Εννέα μήνες αργότερα, ο Ρίτσαρντ Χάντερ επέστρεψε για δράση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, όπου συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του «Guiding Eyes for the Blind» Τομ Πάνεκ και συζήτησε την ιδέα να τρέξει με σκύλους-οδηγούς. Έναν χρόνο αργότερα, ήρθε στη ζωή του ο Κλίνγκερ, ο πρώτος σκύλος-οδηγός που εκπαιδεύτηκε να τρέχει με έναν τυφλό αθλητή.

Ο πρώτος απόφοιτος, ένας γερμανικός ποιμενικός

Ο σκύλος-οδηγός, Κλίνγκερ, ένας γερμανικός ποιμενικός ήταν ο πρώτος απόφοιτος του Guiding Eyes for the Blind's Running Guides Program το 2015. Ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος, ο Klinger απέδειξε ότι η εκπαίδευση ενός σκύλου-οδηγού για να τρέξει ήταν καλή τόσο για τον δρομέα όσο και για τον σκύλο.

«Υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω πια. Αλλά ήξερα ότι έπρεπε να επικεντρωθώ σε αυτό που μπορούσα να κάνω, ειδικά ως παράδειγμα για τις τρεις κόρες μου. Οι Πεζοναύτες με δίδαξαν να αγαπώ το τρέξιμο και ένα πράγμα που μπορούσα να κάνω ήταν να τρέξω» είπε ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης.

Οι βοήθειες σε ψώνια, στη μεταφορά παιδιών και στη βόλτα

Μετά από έξι μήνες προπόνησης -συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής τρεξίματος 200 μιλίων-, ο Κλίνγκερ ήταν έτοιμος να επιστρέψει στο σπίτι με τον 48χρονο, τότε, Ρίτσαρντ, έναν τυφλό πρώην ναυτικό που έτρεχε μαραθώνιους, υπερμαραθώνιους και Ironman triathlons.

Εκτός από τη βοήθειά του σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως ψώνια και μεταφορά των παιδιών του στο σχολείο, ο Κλίνγκερ θα καθοδηγήσει επίσης τον νέο ιδιοκτήτη του σε διαδρομές γύρω από το σπίτι του κοντά στο Σακραμέντο.

«Ο σκύλος μου Klinger είναι πρωτοπόρος»

Ο Κλίνγκερ, σε ηλικία 2 ετών το 2015, έγινε ο πρώτος σκύλος που μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε μέσω του πιλοτικού προγράμματος Running Guides.

«Ο σκύλος μου Klinger είναι πρωτοπόρος» είπε με χαρά ο Χάντερ, αλλά το ίδιο θα μπορούσε να είχε ειπωθεί και για τον ίδιο αφού έκανε έργο της ζωής του να ενθαρρύνει τους τυφλούς αθλητές να συμμετέχουν σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

Ο Ρίτσαρντ ολοκλήρωσε 18 μαραθώνιους με τον Κλίνγκερ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τερματισμών στο Μαραθώνιο της Βοστώνης και ήταν ο δεύτερος δρομέας με προβλήματα όρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες που ολοκλήρωσε μια διαδρομή 100 μιλίων.

«Ένα από τα μεγαλύτερα πάθη μου είναι να βοηθήσω τους συναδέλφους μου με προβλήματα όρασης και τυφλούς. Γνωρίζω τυφλούς δρομείς που έχουν εκπαιδευτεί για αγώνες αποκλειστικά σε διάδρομους» τόνισε.

Tags:
Δρομέας, αθλητής, πεζοναύτης, εκπαίδευση σκύλου, σκύλος-οδηγός, σκύλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK