18:28 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
230
Βρείτε μας

«Η Ελλάδα αρχίζει να επανα-ανακαλύπτει την πραγματικότητα ότι πρέπει να έχεις μια σοβαρή, λειτουργική και παραγωγική σχέση με τη Ρωσία», τόνισε στο Sputnik ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας.

Δεκάδες ήταν οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ελληνορωσικής λέσχης «Διάλογος» και συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδρίων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με σκοπό να παρακολουθήσουν στρογγυλή τράπεζα συζητήσεων με κεντρικό θέμα «Ρωσία — ΝΑΤΟ: Προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας».

Καθηγητές, φοιτητές, εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση, ενώ η έντασή της ανέδειξε και το γενικότερο ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα του ρόλου της Ρωσίας στα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι παρά το περασμένο της ώρας και την παράταση της διάρκειας της συζήτησης, οι ερωτήσεις του κοινού ήταν ανεξάντλητες.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και πρόεδρος της κίνησης «Η Ελλάδα των Πολιτών», αντιπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου τόνισε μεταξύ άλλων ότι πλέον το ΝΑΤΟ έχει εισέλθει σε νέα περίοδο μετατροπής από ναυτική συμμαχία σε ηπειρωτική συμμαχία σε μια προσπάθεια κατάκτησης μεγαλύτερου αριθμού χωρών. Παράλληλα επισήμανε την εκτίμησή του ότι η Ρωσία είναι η μοναδική μεγάλη δύναμη που έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, τονίζοντας ότι αυτοσυγκρατήθηκε από το να παρέμβει εντονότερα σε μια σειρά περιπτώσεων όπως στη Γιουγκοσλαβία, στην Ουκρανία και στη Συρία. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «η ιστορία των εξήντα τελευταίων χρόνων δείχνει την εξάλειψη των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των χωρών της Δύσης. Η Δύση παρεμβαίνει παντού αλλά δεν επιτρέπει κανέναν πόλεμο μέσα στα όριά της».

Συζήτηση στην ελληνορωσική λέσχη «Διάλογος»
© Sputnik
Συζήτηση στην ελληνορωσική λέσχη «Διάλογος»

Απαντώντας σε ερώτηση του Sputnik, σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Πρέσβης Επί Τιμή κ. Περικλής Νεάρχου τόνισε ότι «προφανώς (οι κυρώσεις) είναι εμπόδιο. Ρωτήστε τους καλλιεργητές με τα ροδάκινα στη Βόρεια Ελλάδα να σας πούνε τι γίνεται. Καταστράφηκαν οι ροδακινοπαραγωγοί, όπως και στην Ηλεία όπου έγινε μεγάλη ζημιά. Πληρώνει πολύ βαρύ κόστος η Ελλάδα γι' αυτό το πράγμα. Και για ποιο λόγο; Για την Ουκρανία. Επειδή δεν πέτυχε η απόπειρα γεωπολιτικής υφαρπάξεως της Ουκρανίας και έγινε όλο αυτό, θα πρέπει η Ελλάδα να πληρώνει ένα τέτοιο κόστος; Βλέπετε ότι η έλλειψη μιας πολιτικής αυτόνομης και εθνοκεντρικής, που οδηγεί. Ασφαλώς είναι εμπόδιο και νομίζω κακώς η Ευρώπη έχει εμπλακεί σε όλη αυτή την ιστορία. Οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης της Ουκρανίας είναι συγκεκριμένες. Για το θέμα της Ουκρανίας να δημιουργούμε νέο Ψυχρό Πόλεμο και να το προτάσσουμε αυτό με κυρώσεις είναι λάθος».

Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Νεάρχου τόνισε ότι το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της Άμυνας ακολουθεί την Αμερικανική, δεν σημαίνει ότι η πολιτική αυτή είναι μονολιθική, υπενθυμίζοντας τη θέση του Σαρλ ντε Γκωλ για μια ανεξάρτητη Ευρώπη, αλλά και το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να ταυτίζεται ολόκληρη η Παλαιά Ευρώπη με τις «έντονα ατλαντικές χώρες-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Sputnik μετά το τέλος της συζήτησης, ο Κώστας Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον συμβολισμό αλλά και την ουσία που έχει η πιθανή επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, λίγο πριν την έξοδο της χώρα από τα μνημόνια που προβλέπεται για τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Η προσωπική μου ελπίδα είναι ότι επιτέλους η ελληνική υψηλή στρατηγική, στο βαθμό που υπάρχει αυτό το πράγμα, η εξωτερική πολιτική αν θέλετε, αποφάσισε να κατανοήσει ότι υπάρχει και η Ρωσία στο διεθνές σύστημα, ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική χώρα και ότι δε μπορείς να λειτουργήσεις μέσα στον γεωπολιτικό χώρο στον οποίο ανήκεις, δηλαδή στη λεγόμενη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, χωρίς να έχεις και μια σχέση με τη Ρωσία. Για να θυμηθούμε, στο παρελθόν, ακόμη και σε αυστηρά διπολικό κόσμο ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κρατούσαν ζωντανή τη θέση της Ελλάδας μέσα στη Δύση διατηρώντας μια σοβαρή σχέση με την τότε Σοβιετική Ένωση. Από τη στιγμή λοιπόν που εκείνη η πολιτική λειτούργησε μέσα σε διπολικό —επαναλαμβάνω- κόσμο, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν μπορεί να γίνει μέσα σε πολυπολικό κόσμο που η Ρωσία είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Άρα λοιπόν η προσωπική μου ελπίδα είναι ότι η Ελλάδα αρχίζει να επανα-ανακαλύπτει την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να έχεις μια σοβαρή, λειτουργική και παραγωγική σχέση με τη Ρωσία», τόνισε στο Sputnik ο κ. Γρίβας.

Νωρίτερα, ο Κώστας Γρίβας, με τη χρήση σειράς επεξηγηματικών χαρτών και γραφημάτων ανέδειξε τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται σε παγκόσμιο γεωστρατηγικό πλαίσιο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην στρατηγική απομόνωση των ΗΠΑ σε σχέση με τον χώρο της Ευρασίας όπου παίζουν σημαντικό ρόλο η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και αναπτυσσόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία σε ένα νέο πολυπολικό σύστημα. Οι ΗΠΑ «έχουν εγκλωβιστεί σε έναν παρελθόντα χρόνο, δηλαδή στη φαντασίωση της μονοπολικότητας και να συνεχίζουν μια πολιτική εναντίον όλων. Και εναντίον της Ρωσίας, και εναντίον της Κίνας, και εναντίον του Ιράν. Εάν ήθελαν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να λειτουργούν ως ηγεμονική ή ως εν δυνάμει ηγεμονική δύναμη σε αυτόν τον νέο πολυπολικό κόσμο θα έπρεπε να επενδύσουν στην κυνική σοφία των Βρετανών προπατόρων τους, δηλαδή το διαίρει και βασίλευε».

Δυστυχώς, στη συζήτηση δεν συμμετείχε, όπως ήταν προγραμματισμένο ο ιστορικός και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας, Γιάννης Τικτόπουλος, ο οποίος έχασε απροσδόκητα τη ζωή του πριν λίγες εβδομάδες. Οι παριστάμενοι τίμησαν τη μνήμη του τηρώντας ενός λεπτού σιγή. Μάλιστα, την περίληψη της ομιλίας που επρόκειτο να εκφωνήσει ο Γ. Τικτόπουλος, σε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία παρουσίασε ο πρόεδρος της λέσχης «Διάλογος» και εκδότης του ρωσικού περιοδικού «Νάσα Γκρέτσια» και της ρωσόφωνης εφημερίδας «ΜΚ-Αθηναϊκός Κούριερ», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση.

Η συζήτηση έγινε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

Tags:
κυρώσεις, Περικλής Νεάρχου, Κώστας Γρίβας, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK